A kutatók "rejtett" tevékenységet észleltek a Hold felszíne alatt

A Hongkongi Egyetem kutatói "rejtett magmatizmus" jeleit azonosították a felszín alatt a Hold túlsó oldalán a Chang'e-6 leszál...


A Hongkongi Egyetem kutatói "rejtett magmatizmus" jeleit azonosították a felszín alatt a Hold túlsó oldalán a Chang'e-6 leszállóhelye közelében, új fényt vetve az égitest geológiai történetére.

Ez a felfedezés mélyreható következményekkel járhat a Hold geológiájáról, belső működéséről és évmilliárdok alatti fejlődéséről szóló ismereteinkre.

Bár az eredmények jelentős tudományos potenciállal rendelkeznek, a felfedezés geopolitikai következményekkel is jár az Egyesült Államok és Kína között zajló "űrversenyben".

"Ennek a kutatásnak az eredményei jelentős geológiai keretet hoztak létre a Chang'e-6 mintákban lévő plutóni kőzetek, különösen az Mg-sorozatú kőzetek tanulmányozásához," - nyilatkozta Dr. Xianhua Li, a kínai Földtani és Geofizikai Intézet holdminta-tanulmányainak vezetője és a tanulmány szerzője. "Petrogenezisük és időzítésük nem világos, és ez a kutatás drámai módon segíthet megérteni eredetük mechanizmusát."

A magmatizmus, egy geológiai folyamat, amely magában foglalja az olvadt kőzet (magma) mozgását és megszilárdulását a bolygók kérge alatt, döntő szerepet játszik a bolygófelszínek alakításában. A vulkanizmus a magmatizmus látható eredménye, és a hegyek kialakításáért felelős fő folyamat.

Eddig úgy gondolták, hogy a Hold jelentősen lehűlt a kialakulása óta, és nem várható jelentős magmás aktivitás, különösen nem olyan területeken, ahol a felszín zavaratlannak tűnik. Ezek az új eredmények azonban mást sugallnak.

A Déli-sark-Aitken-medencéből (SPA) vett holdminták elemzését leírva a kutatók azt írták: "Bőséges bizonyítékot találtunk a sekély kéregbehatolások széles körű elterjedésére az SPA-ban, ami kiterjedt magmás tevékenységekre utal az SPA mélységében."

Ez a meglepő felfedezés a magmás tevékenység egyértelmű jeleit tárja fel egy olyan területen, amelyet egykor geológiailag inaktívnak hittek. Az eredmények új kutatási területet nyithatnak meg, amely a Hold termikus és magmás történetére összpontosít.


A kutatók a folyamatot "rejtett magmatizmusnak" vagy magmás folyamatoknak nevezték, amelyek a bolygó felszíne alatt zajlanak, de nem hoznak létre nyilvánvaló felszíni jellemzőket, például vulkáni krátereket vagy lávafolyásokat.

A rejtett magmatizmus akkor fordulhat elő, amikor a magma mélyen a föld alatt lehűl és megszilárdul, és nem hagy látható bizonyítékot a felszínen. A Földön a rejtett magmatizmust gyakran szeizmikus aktivitással észlelik, de a Holdon, ahol a szeizmikus aktivitás minimális, felfedezése közvetettebb módszereket igényel.

Az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogyan használták a távérzékelési adatokat és a fejlett képalkotó technikákat a Hold felszín alatti elemzéséhez a Chang'e-6 helyszín közelében. Az adatok variációinak vizsgálatával a tudósok arra következtethetnek, hogy sűrű anyag van a felszín alatt, összhangban a magmás lerakódásokkal. (1)

A becsapódási kráterek és meteoritok által erősen megsebzett Hold felszínét geológiailag régóta szunnyadónak tekintik. Ez az új bizonyíték azonban azt sugallja, hogy még mindig lehetnek olvadt vagy részben olvadt kőzetek a felszín alatt.

A rejtett magmatizmus a Holdon ősi vulkáni tevékenységből eredhet, amely soha nem érte el teljesen a felszínt, vagy újabb belső folyamatokat jelezhet, amelyek szerint a Hold belseje a vártnál melegebb.

Ezek az eredmények kibővítik a korábbi kutatásokat, amelyek titokzatos, magnéziumban gazdag kőzetek jelenlétét azonosították a Hold felszíne alatt, amelyeket együttesen "Mg-sorozatnak" neveznek.

Úgy tűnik, hogy az Mg-sorozatú kőzetek, amelyeket magas magnéziumtartalmuk és bőséges ásványi anyagok, például spinell és norit jellemeznek, mélyen a holdkéregben alakultak ki. A NASA Apollo-küldetései során gyűjtött mintákat azonban olyan területeken fedezték fel, amelyek távol vannak minden ismert vulkáni tevékenységtől.

A rejtély tovább mélyül, mivel az Mg-sorozatú minták a Hold történetének egy olyan időszakából származnak, amely azt sugallja, hogy jelentős magmás folyamatokból eredhettek, de nincs egyértelmű bizonyíték arra a hőforrásra vagy geológiai mechanizmusra, amely létrehozhatta őket.


Az Mg-sorozatú minták eredete és kialakulása továbbra is vita tárgyát képezi, ami kihívást jelent a tudósok számára a Hold geológiai evolúciójának megértésében.

A JGR Planets folyóiratban tavaly megjelent tanulmányban a kutatók bizonyítékot mutattak be arra, hogy a Holdon található Mg-sorozatú kőzetek némelyike extrudáló vulkáni eredetű.

A Hongkongi Egyetem tudósainak legújabb eredményei tovább erősítik ezt az elméletet azáltal, hogy bizonyítékot szolgáltatnak a rejtett magmatizmusra a Hold mélyén.

A rejtett magmatizmus felfedezése a Holdon jelentősen befolyásolhatja a jövőbeli holdkutatási küldetéseket. Ha még mindig van hő vagy részben olvadt kőzet a felszín alatt, az hatással lehet a NASA és Kína terveire, hogy állandó bázisokat építsenek a Hold felszínén. Például a geotermikus energia alternatívája lehet a nukleáris vagy napenergia-technológiáknak az állandó holdi települések energiaellátásában.

A rejtett magmatizmus a Hold termikus fejlődésére is utalhat. A felszín alatti magma jelenléte arra utal, hogy a Hold belseje még mindig aktívabb lehet, mint korábban gondolták, ami megmagyarázhat bizonyos gravitációs anomáliákat, amelyeket a korábbi holdmissziók észleltek.

Ez kérdéseket vet fel a hő forrásaival kapcsolatban is. Lehet, hogy a Hold korai kialakulásának maradványa, vagy egy másik folyamat működik? Ez azt jelentheti, hogy a Hold vulkanikus története sokkal gazdagabb és összetettebb, mint képzeltük.

Végül ezek az eredmények érdekes új kérdéseket vetnek fel más égitestek megértésével kapcsolatban. Például a Mars és a Jupiter néhány holdja is rejtett magmatizmus bizonyítékait mutatja. Lehet, hogy ezek a folyamatok gyakoribbak az egész Naprendszerben, mint gondolnánk? A Hold, mivel a legközelebbi égitest a Földhöz, tesztesetként szolgálhat a hasonló folyamatok megértéséhez máshol.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek holdminták és más nemzetközi küldetések adatainak felhasználásával. Ez az együttműködés a Hold belsejének részletesebb térképéhez vezethet, kiemelve azokat a régiókat, ahol magmás tevékenység történhetett vagy történhet még mindig.

Végső soron a rejtett magmatizmus felfedezése új határt nyit a bolygótudományban azáltal, hogy megkérdőjelezi a Hold geológiai múltjával kapcsolatos régóta fennálló feltételezéseket, és modellt nyújt arra, hogyan tanulmányozhatunk más testeket a Naprendszerünkben. A folyamatban lévő magmás tevékenység lehetősége azt is befolyásolja, hogyan gondolkodunk a Hold potenciális erőforrásairól és alkalmasságáról a jövőbeli emberi lakóhelyekhez.

A rejtett magmatizmus közelmúltbeli felfedezése Kína folyamatban lévő Chang'e-6 küldetésének eredménye, amely egy ambiciózus holdkutatási program, amelynek célja minták gyűjtése a Hold túlsó oldaláról. A Chang'e-6 leszállóhelyének választott terület egyedülálló geológiai jellemzői miatt már korábban is érdekelte a tudósokat.


A tudományos potenciál mellett ezeknek a közelmúltbeli eredményeknek geopolitikai következményei is vannak, különösen az Egyesült Államok és Kína között zajló "űrversenyre".

Egyesek azzal érvelnek, hogy Amerika az első és máig egyetlen nemzet, amely embereket juttatott a Holdra, előkészítette a terepet a Szovjetunió feletti végső győzelemhez a hidegháborúban két évtizeddel később. Legalábbis az Apollo 11 továbbra is a nemzeti büszkeség mély forrása.

Hasonlóképpen, ahogy az emberiség visszafordította tekintetét a Hold felé, folyamatos verseny folyik az Egyesült Államok és Kína között a következő nagy tudományos vagy technológiai áttörés eléréséért az űrben.

Időnként burkolt fenyegetések hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és Peking közötti tudományos rivalizálás katonai konfliktussá eszkalálódhat. Bill Nelson, a NASA igazgatója tavaly több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy ha Kína megnyeri a Holdra való visszatérést, akkor megpróbálhatja szuverén területként követelni az erőforrásokban gazdag holdfelszínt.

"Tény: űrversenyben vagyunk," - mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora a Politico újságírójának, Bryan Bendernek adott interjújában. "És igaz, hogy jobb, ha vigyázunk, nehogy tudományos kutatás álcája alatt eljussanak egy helyre a Holdon. És nem kizárt, hogy azt mondják: 'Maradj távol, itt vagyunk, ez a mi területünk.'"

Kínai tisztviselők úgy reagáltak Nelson megjegyzéseire, hogy figyelmeztetéseit "felelőtlennek" és "hazugságoknak" nevezték.

"Néhány amerikai tisztviselő felelőtlenül beszélt, hogy félrevezesse Kína normális és legitim űrtörekvéseit," - mondta Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a Politicónak. "Kína határozottan elutasítja az ilyen megjegyzéseket."

Mindazonáltal a Hongkongi Egyetem (HKU) közelmúltbeli nyilatkozatai azt mutatják, hogy a kínai tudósok tisztában vannak az űrkutatás következő nagy áttörésének diplomáciai és nemzeti jelentőségével.

"Ez a kutatás kiváló példája a HKU mély részvételének a kínai holdkutatási programban," - mondta Dr. Guochun Zhao, a Kínai Tudományos Akadémia akadémikusa és a HKU földtudományi elnöke. "A hold- és űrkutatási programok fontos elemei Kína azon céljának, hogy tudományos és technológiai hatalommá váljon, és a HKU proaktív részvétele ezekben a programokban további erőforrásokat biztosít Hongkong számára, hogy a tudomány és innováció nemzetközi központjává váljon." (2)

(1) - https://iopscience.iop.org/article/
(2) - https://thedebrief.org/researchers
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,365,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1544,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,471,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,103,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,50,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,86,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,305,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1111,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,184,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,294,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,145,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,167,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,41,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,42,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,111,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,674,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,799,földrengés,100,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,79,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,21,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,16,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1729,hírszerzés,3,hit,20,Hold,282,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,17,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,422,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,60,időgép,19,időhurok,1,időjárás,88,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,197,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,181,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,163,James Tyberonn,1,Japán,279,járvány,355,játék,7,jég,65,jéghegy,1,jégkorszak,23,Jemen,10,Jézus,63,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,98,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,624,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,280,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,28,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,166,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,56,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,129,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,73,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,223,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,247,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,14,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,4,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,210,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,207,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,52,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,95,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,754,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,457,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,23,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,977,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,722,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,87,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,380,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,178,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1363,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1222,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,125,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,795,tudomány,1254,túlnépesedés,9,túlvilág,155,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,916,UFO felfedés,107,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,409,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11226,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,259,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,682,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,170,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,270,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10017,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,243,vitamin,21,víz,379,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: A kutatók "rejtett" tevékenységet észleltek a Hold felszíne alatt
A kutatók "rejtett" tevékenységet észleltek a Hold felszíne alatt
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDhno2xqaP0m6dXPfPCmw9TTwLcUadIhRwDTiEla3HsQ2cn5eV1Vamr6bbfHp_ztJWxtmoos-vGBI1OgsEsCcS4Nk9lJ4JDIy2UXVpF5O-nvj4YybeHblWnulbt-I_g12Efz3g8v8txcyVp2qmdca_TpnOnSz9dcX5o9oBnecI35kPiIU8k4RA5TYK4HE/s16000/hold-rejtett-magmatizmus-k%C3%ADna-%C5%B1rkutat%C3%A1s-nasa-video-rejt%C3%A9ly-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDhno2xqaP0m6dXPfPCmw9TTwLcUadIhRwDTiEla3HsQ2cn5eV1Vamr6bbfHp_ztJWxtmoos-vGBI1OgsEsCcS4Nk9lJ4JDIy2UXVpF5O-nvj4YybeHblWnulbt-I_g12Efz3g8v8txcyVp2qmdca_TpnOnSz9dcX5o9oBnecI35kPiIU8k4RA5TYK4HE/s72-c/hold-rejtett-magmatizmus-k%C3%ADna-%C5%B1rkutat%C3%A1s-nasa-video-rejt%C3%A9ly-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/09/a-kutatok-rejtett-tevekenyseget.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/09/a-kutatok-rejtett-tevekenyseget.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy