Az univerzum lokálisan nem valóságos, és ezt fizikai Nobel-díjasok bizonyították be

Az elmúlt fél évszázad egyik legnyugtalanítóbb felfedezése, hogy a világegyetem lokálisan nem valós. Ebben az összefüggésben a "valódi&...


Az elmúlt fél évszázad egyik legnyugtalanítóbb felfedezése, hogy a világegyetem lokálisan nem valós. Ebben az összefüggésben a "valódi" azt jelenti, hogy az objektumok meghatározott tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek függetlenek a megfigyeléstől - az alma akkor is piros lehet, ha senki sem nézi.

A "lokális" azt jelenti, hogy a tárgyakat csak a környezetük befolyásolhatja, és semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban, mint a fény. A kvantumfizika határterületein végzett vizsgálatok azt találták, hogy ezek a dolgok nem lehetnek igazak. Ehelyett a bizonyítékok azt mutatják, hogy a tárgyakat nem kizárólag a környezetük befolyásolja, és a mérés előtt is hiányozhatnak meghatározott tulajdonságok.

Ez természetesen mélyen ellentétes mindennapi tapasztalatainkkal. Ahogy Albert Einstein egyszer egy barátjának mondta: "Tényleg azt hiszed, hogy nincs ott a Hold, amikor nem nézed?" Douglas Adams szerző mondatát átdolgozva, a lokális valóság megszűnése sok embert nagyon feldühített, és széles körben rossz lépésnek tartják.

Ezt az eredményt most három fizikus vizsgálta: John Clauser, Alain Aspect és Anton Zeilinger. Egyenlően osztoztak meg a 2022-es fizikai Nobel-díjon "az összefonódott fotonokkal végzett kísérletekért, a Bell-egyenlőtlenség megsértésének megállapításáért és a kvantuminformáció-tudomány terén elért úttörő eredményekért". (A "Bell-egyenlőtlenség" John Stewart Bell észak-ír fizikus úttörő munkájára utal, aki az 1960-as évek elején lefektette a 2022-es fizikai Nobel-díj alapjait.)

"A Clauser legkorábbi kísérletével kezdődő és folytatódó kísérletek azt mutatják, hogy ez a dolog nem csak filozófiai, hanem valóságos is - és más valódi dolgokhoz hasonlóan potenciálisan hasznos is," - mondja Charles H. Bennett, az IBM kiemelkedő kvantumkutatója. "Minden évben azt gondoltam: Ó, talán ez az év," - mondja David Kaiser, a Massachusetts Institute of Technology fizikusa és történésze. 2022-ben "tényleg így volt. Nagyon érzelmes volt - és nagyon izgalmas."

Az út hosszú volt. Körülbelül 1940-től egészen 1990-ig az úgynevezett kvantumalapokkal kapcsolatos tanulmányokat gyakran jó esetben filozófiaként, legrosszabb esetben pedig potyázásként kezelték. Sok tudományos folyóirat nem volt hajlandó publikálni a témában, és szinte lehetetlen volt ilyen vizsgálatokat folytatni. 1985-ben Popescu tanácsadója óva intette őt a Ph.D.-től a témában. "Azt mondta: 'Nézd, ha ezt csinálod, öt évig jól fogsz szórakozni, aztán munkanélküli leszel'," - mondja Popescu.

Manapság a kvantuminformáció tudomány az egész fizika egyik legélénkebb részterülete. Összeköti Einstein általános relativitáselméletét a kvantummechanikával a fekete lyukak még mindig titokzatos viselkedésén keresztül. Ez határozza meg a kvantumérzékelők kialakítását és működését, amelyeket egyre gyakrabban használnak a földrengésektől a sötét anyagig mindennek a tanulmányozására. És tisztázza a kvantum-összefonódás gyakran zavarba ejtő természetét, amely jelenség kulcsfontosságú a modern anyagtudományban, és amely a kvantumszámítástechnika középpontjában áll.

"Mitől lesz egy kvantumszámítógép 'kvantum'?" - kérdezi retorikusan Nicole Yunger Halpern, a National Institute of Standards and Technology fizikusa. "Az egyik legnépszerűbb válasz az összefonódás, és a fő ok, amiért az összefonódást értjük, az a nagyszerű munka, amelyben Bell és ezek a Nobel-díjasok részt vettek. Az összefonódás ismerete nélkül valószínűleg nem tudnánk kvantumszámítógépeket megvalósítani."


A kvantummechanikával soha nem az volt a baj, hogy rossz előrejelzéseket adott - az elmélet ugyanis nagyszerűen írta le a mikroszkopikus világot a kezdetektől fogva, amikor a fizikusok a 20. század első évtizedeiben kitalálták. Einstein, Borisz Podolszkij és Nathan Rosen szerint - amint azt ikonikus 1935-ös tanulmányukban kifejtették - az elméletnek a valóságra gyakorolt ​​kényelmetlen következményei voltak.

EPR kezdőbetűiről ismert elemzésük középpontjában egy gondolatkísérlet állt, amelynek célja a kvantummechanika abszurditásának illusztrálása volt. A cél az volt, hogy megmutassák, bizonyos körülmények között az elmélet hogyan tud megtörni - vagy legalábbis olyan értelmetlen eredményeket hozni, amelyek ellentmondanak a valóságról alkotott legmélyebb feltételezéseinknek.

Az EPR leegyszerűsített és modernizált változata valahogy így hangzik: egy közös forrás különböző irányokba bocsát ki részecskepárokat, amelyek két megfigyelőt, Alice-t és Bobot célozzák meg, akik a Naprendszer másik végein állomásoznak. A kvantummechanika azt diktálja, hogy a mérés előtt lehetetlen megismerni a spint, az egyes részecskék kvantumtulajdonságát. Miután Alice megméri az egyik részecskéjét, azt találja, hogy a forgása vagy "fel" vagy "le". Eredményei véletlenszerűek, de amikor megméri, azonnal tudja, hogy Bob megfelelő részecskéjének - amely véletlenszerű, határozatlan idejű volt - most lefelé kell lennie. Első pillantásra ez nem is olyan furcsa. Lehet, hogy a részecskék olyanok, mint egy pár zokni - ha Alice megkapja a jobb zoknit, Bobnak biztosan a bal jut.

De a kvantummechanika szerint a részecskék nem olyanok, mint a zokni, és csak mérve mozognak felfelé vagy lefelé. Ez az EPR kulcsfontosságú rejtvénye: Ha Alice részecskéinek nincs pörgésük a mérésig, akkor honnan tudják (ahogy elsüvítenek a Neptunusz mellett), hogy mit fognak tenni Bob részecskéi, amikor a másik irányba repülnek ki a Naprendszerből? Alice minden alkalommal, amikor mér, megkérdezi, mit kap Bob, ha feldob egy érmét: fel vagy le? Annak az esélye, hogy ezt akár 200-szor egymás után is helyesen megjósoljuk, egy a 10⁶⁰-hoz - ez a szám nagyobb, mint a Naprendszerben található atomok teljes száma. A páros részecskéket elválasztó több milliárd kilométer ellenére a kvantummechanika szerint Alice részecskéi továbbra is helyesen tudnak előre jelezni, mintha telepatikusan kapcsolódnának Bob részecskéihez.

A kvantummechanika hiányosságának feltárására tervezett EPR végül olyan kísérleti eredményekhez vezetett, amelyek ehelyett megerősítik az elmélet legelképesztőbb tételeit. A kvantummechanika szerint a természet lokálisan nem valós: előfordulhat, hogy a részecskék nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, mint a mérés előtt, és úgy tűnik, hogy a távolságtól függetlenül beszélnek egymással. (Mivel a mérési eredmények véletlenszerűek, ezek a korrelációk nem használhatók a fénynél gyorsabb kommunikációra.)

A kvantummechanikával szemben szkeptikus fizikusok azt javasolták, hogy ez a rejtvény rejtett változókkal magyarázható, olyan tényezőkkel, amelyek a valóság valamilyen észrevehetetlen szintjén léteznek, a szubatomi birodalom alatt, amelyek információkat tartalmaznak a részecske jövőbeli állapotáról. Azt remélték, hogy a rejtett változó elméletekben a természet vissza tudja állítani azt a helyi valóságot, amelyet a kvantummechanika tagadott. "Azt gondolhatnánk, hogy Einstein, Podolszkij és Rosen érvei forradalmat idéztek elő abban a pillanatban, és mindenki elkezdett rejtett változókon dolgozni," - mondja Popescu.


Einstein "támadása" a kvantummechanika ellen azonban nem hatott a fizikusok körében, akik nagyjából elfogadták a kvantummechanikát úgy, ahogy van. Ez kevésbé volt a nem lokális valóság átgondolt ölelése, mint az a vágy, hogy ne gondolkozzunk túl keményen - ezt a "fej a homokban" érzést később N. David Mermin amerikai fizikus úgy foglalta össze, mint a "fogd be a szád és számolj". Az érdeklődés hiánya részben azért maradt fenn, mert Neumann János, egy nagy tekintélyű tudós 1932-ben matematikai bizonyítékot publikált, amely kizárta a rejtett változó-elméleteket. Neumann bizonyítékát alig három évvel később egy fiatal matematikusnő, Grete Hermann cáfolta, de akkor úgy tűnt, senki sem vette észre.

A nem lokális valóság problémája további három évtizedig sínylődik, mielőtt Bell szétzúzná. Karrierje kezdetétől fogva Bellt zavarta a kvantumortodoxia, és rokonszenvezett a rejtett változós elméletekkel. 1952-ben érte az ihlet, amikor megtudta, hogy David Bohm amerikai fizikus a kvantummechanika életképes, nem lokális rejtett változó értelmezését fogalmazta meg - valamit, amiről Neumann azt állította, hogy lehetetlen.

Bell éveken át vizsgálta az ötleteket, a Genf melletti CERN-ben részecskefizikusként végzett munkája mellett. 1964-ben felismerte Neumann érvelésének ugyanazon hibáit, amelyeket Hermann fedezett fel. Aztán a szigorú gondolkodás diadalmenetében Bell kitalált egy tételt, amely a lokális rejtett változók kérdését a metafizikai ingoványból a kísérlet konkrét talajára húzta.

A lokális rejtett változó elméletek és a kvantummechanika jellemzően megkülönböztethetetlen kísérleti eredményeket jósol. Bell rájött, hogy pontos körülmények között empirikus eltérés alakulhat ki a kettő között. A névadó Bell-tesztben (az EPR gondolatkísérlet egy továbbfejlődése) Alice és Bob ugyanazokat a párosított részecskéket kapja, de most mindegyiküknek két különböző detektorbeállítása van: A és a, B és b. Ezek az érzékelőbeállítások további trükköt jelentenek Alice és Bob látszólagos telepátiájának elvetésére. A lokális rejtett változó elméletekben az egyik részecske nem tudhatja, hogy melyik kérdést teszik fel a másiknak. A korrelációjukat titokban idő előtt állítják be, és nem érzékenyek a frissített detektorbeállításokra. De a kvantummechanika szerint, amikor Alice és Bob ugyanazokat a beállításokat használja (mindkettő nagy, vagy mindkettő kisbetű), mindegyik részecske tisztában van a másik kérdésével, és a kettő tökéletesen korrelál - olyan szinkronban, amelyet egyetlen helyi elmélet sem képes megmagyarázni. Egyszóval összefonódtak.

A korreláció többszöri mérése sok részecskepár esetében tehát bebizonyíthatja, hogy melyik elmélet a helyes. Ha a korreláció a Bell-tételből levezetett határérték alatt maradna, ez azt sugallná, hogy a rejtett változók valósak; ha túllépné Bell határát, akkor a kvantummechanika elképesztő tantételei uralkodnának. Mégis, annak ellenére, hogy segíthet a valóság természetének meghatározásában, Bell tétele évekig észrevétlenül sínylődött egy viszonylag ismeretlen folyóiratban.

1967-ben a Columbia Egyetem végzős hallgatója, John Clauser véletlenül botlott bele Bell munkájának könyvtári példányába, és elbűvölte a rejtett változós elméletek helyességének bizonyítása. Amikor Clauser két évvel később írt Bellnek, és megkérdezte, elvégezte-e valaki a tesztet, ez volt az első visszajelzés, amelyet Bell kapott.


Három évvel ezután Bell biztatására Clauser és végzős diákja, Stuart Freedman elvégezte az első Bell-tesztet. Clauser engedélyt kapott, de kevés pénzeszköz állt rendelkezésére, így - amint egy későbbi interjúban elmondta - ügyessé vált a "kukabúvárkodásban," hogy biztosítsa a felszerelést - ezek egy részét aztán Freedmannel együtt ragasztószalaggal állították össze. Clauser elrendezésében - egy kajak méretű, gondos kézi hangolást igénylő berendezésben - fotonpárokat küldtek ellentétes irányba a detektorok felé, amelyek képesek voltak mérni állapotukat vagy polarizációjukat.

Clauser és a rejtett változók iránti rajongása miatt sajnálatos módon, miután ő és Freedmann befejezték az elemzést, arra a következtetésre jutottak, hogy erős bizonyítékot találtak ellenük. Ennek ellenére az eredmény aligha volt meggyőző a kísérletben előforduló különféle "kiskapuk" miatt, amelyek feltehetően lehetővé tehetik, hogy a rejtett változók hatása észrevétlenül átcsússzon. Ezek közül a leginkább a lokalitási kiskapu volt aggasztó: ha akár a fotonforrás, akár a detektorok valamilyen módon meg tudták volna osztani az információkat (ami egy kajak méretű objektumon belül hihető volt), akkor az így kapott mért összefüggések rejtett változókból is előkerülhettek. Ahogy David Kaiser elmagyarázta, ha Alice tweetet küld Bobnak, hogy elmondja neki a detektor beállításait, ez az interferencia lehetetlenné teszi a rejtett változók kizárását.

A lokális kiskapu bezárását könnyebb mondani, mint megtenni. A detektor beállítását gyorsan meg kell változtatni, miközben a fotonok repülnek - "gyorsan," azaz csupán nanoszekundumok alatt. 1976-ban egy fiatal francia optikai szakértő, Alain Aspect javasolta ennek az ultragyors kapcsolónak a módját. Csoportja 1982-ben publikált kísérleti eredményei csak megerősítették Clauser eredményeit: a lokális rejtett változók rendkívül valószínűtlennek tűntek. "Talán a természet nem olyan furcsa, mint a kvantummechanika," - írta Bell az Aspect tesztjére adott válaszában. "A kísérleti helyzet azonban ebből a szempontból nem túl biztató."

Más kiskapuk azonban megmaradtak, és Bell 1990-ben meghalt anélkül, hogy szemtanúja lett volna a bezárásuknak. Még Aspect kísérlete sem zárta ki teljesen a helyi hatásokat, mert túl kis távolságon ment végbe. Hasonlóképpen, ahogy Clauser és mások is rájöttek, ha Alice és Bob nem reprezentatív részecskék mintáit észleli, akkor kísérleteik rossz következtetésekre juthatnak.

Senki sem vetette bele magát nagyobb kedvvel bezárni ezeket a kiskapukat, mint Anton Zeilinger, egy ambiciózus, társaságkedvelő osztrák fizikus. 1997-ben ő és csapata javított Aspect korábbi munkáján azzal, hogy Bell-tesztet hajtottak végre egy akkor még soha nem látott, közel fél kilométeres távolságon. A valóság kajakméretű kísérletekből való megjósolásának korszaka a végéhez közeledett. Végül 2013-ban Zeilinger csoportja megtette a következő logikus lépést, és egyszerre több kiskaput is felszámolt.


"A kvantummechanika előtt valójában a mérnöki tudományok érdekeltek. Szeretek a kezemmel építeni," - mondja Marissa Giustina, a Google kvantumkutatója, aki Zeilingerrel dolgozott együtt. "Utólag visszagondolva, egy kiskapumentes Bell-kísérlet egy óriási rendszermérnöki projekt." A több kiskaput lezáró kísérlet létrehozásának egyik követelménye egy tökéletesen egyenes, üres, 60 méteres alagút megtalálása volt, amelyben száloptikai kábelek is elérhetők. Mint kiderült, a bécsi Hofburg-palota kazamatája szinte ideális környezet volt - eltekintve attól, hogy egy évszázadnyi por lepte be. 2015-ben közzétett eredményeik egybeestek két másik csoport hasonló tesztjeivel, amelyek szintén hibátlannak találták a kvantummechanikát.

Egy nagy végső kiskaput még be kellett zárni - vagy legalábbis be kellett szűkíteni. Bármilyen korábbi fizikai kapcsolat miatt a komponensek között, függetlenül attól, hogy milyen távoli volt a múltban, megvan a lehetősége, hogy megzavarja a Bell-teszt eredményeinek érvényességét. Ha Alice kezet fog Bobbal, mielőtt elindulna egy űrhajóra, közös múltjuk van. Valószínűtlennek tűnik, hogy egy lokális rejtett változó-elmélet kihasználja ezeket a kiskapukat, de mégis lehetséges volt.

2016-ban Kaiser és Zeilinger csapata kozmikus Bell-tesztet végzett. A Kanári-szigeteken található távcsövek segítségével a kutatók véletlenszerű döntéseket hoztak a detektorok beállítására olyan csillagok esetében, amelyek kellően távol helyezkednek el egymástól az égen ahhoz, hogy az egyik felől érkező fény több száz évig ne érje el a másikat, így évszázadokon át tartó rést biztosítanak közös kozmikus múltjukban. A kvantummechanika azonban még akkor is diadalmasnak bizonyult.

Az egyik fő nehézség a Bell-tesztek fontosságának a közvéleménynek - valamint a szkeptikus fizikusoknak - való magyarázatában az a felfogás, hogy a kvantummechanika valódisága előre eldöntött következtetés volt. Végül is a kutatók a kvantummechanika számos kulcsfontosságú aspektusát 10 rész/milliárd résznél nagyobb pontossággal mérték. "Valójában nem akartam dolgozni rajta," - mondja Giustina. "Azt gondoltam, hogy 'Gyerünk, ez a régi fizika. Mindannyian tudjuk, mi fog történni.'" De a kvantummechanika pontossága nem zárhatta ki a lokális rejtett változók lehetőségét; erre csak a Bell-tesztek képesek.

"Ami a Nobel-díjasok mindegyikét a témához vonzotta, és ami John Bellt is izgatta, az a kérdés volt: 'Működhet-e így a világ?'" - mondja Kaiser. "És honnan tudjuk igazán magabiztosan?" A Bell-tesztek lehetővé teszik a fizikusok számára, hogy eltávolítsák az antropocentrikus esztétikai ítéletek torzítását az egyenletből. Megtisztítják a munkától az emberi megismerés azon részeit, amelyek visszariadnak a kísértetiesen megmagyarázhatatlan összefonódás lehetőségétől, vagy gúnyolódnak a rejtett változó elméleteken, mint újabb viták arról, hogy hány angyal táncolhat a gombostű fején.

A díj Clauser, Aspect és Zeilinger elismerését fejezi ki, de ez mindazoknak a kutatóknak a bizonyítéka, akik nem voltak megelégedve a kvantummechanikával kapcsolatos felületes magyarázatokkal, és akik még akkor is feltették kérdéseiket, amikor ez nem volt népszerű. (1)

(1) - https://www.scientificamerican.com/article/
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,36,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,345,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,89,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,24,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,597,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1505,aminosav,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,463,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,97,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,35,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,61,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,7,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,1,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,41,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,676,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,8,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,83,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,37,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,286,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,327,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1089,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,23,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,794,éghajlat,174,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,103,elektromos autó,143,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,57,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,29,emberáldozat,10,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,60,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,4,erdősítés,22,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,161,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,37,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,194,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,285,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,84,ezüst,7,fa,82,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,330,fekete lyuk,52,feldolgozott étel,22,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,129,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,358,filozófia,5,Finnország,37,fizika,104,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,659,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,783,földrengés,95,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,34,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,75,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,145,globális lehűlés,67,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,255,gyermekmunka,2,gyógyítás,346,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,95,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1712,hírszerzés,3,hit,18,Hold,268,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,6,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,86,idegen lény,404,idegen technológia,302,idegsejt,10,idézet,3,idő,54,időgép,18,időhurok,1,időjárás,85,időjárás módosítás,52,időjárási fegyver,15,időkapszula,5,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,25,India,189,indián,16,indigó gyerekek,11,Indonézia,38,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,172,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,50,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,123,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,68,kiméra,3,Kína,630,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,200,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,268,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,51,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,25,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,421,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,82,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,12,manó,1,Marokkó,3,Mars,216,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,18,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,20,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,63,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,228,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,143,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,92,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,97,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,255,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,11,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,201,napszél,19,naptár,1,NASA,393,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,2,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,64,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,197,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,27,Orionidák,1,Oroszország,751,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,1,önismeret,317,önkényuralom,2,önvezető autó,32,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,66,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,448,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,1,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,78,pénz,419,permafroszt,1,Peru,95,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,67,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,10,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,936,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,685,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,222,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,18,robot,28,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,82,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,48,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,17,sötét energia,4,Spanyolország,107,spiritualitás,372,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,67,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,69,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,58,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,2,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,57,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1328,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1175,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,782,tudomány,1198,túlnépesedés,9,túlvilág,144,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,885,UFO felfedés,102,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,399,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10861,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,253,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,9,utazás,7,űrállomás,43,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,660,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,10,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,20,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,258,valóság,46,vámpír,4,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,29,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9661,videojáték,17,Vietnam,18,viking,16,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,368,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,11,vulkánkitörés,87,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Az univerzum lokálisan nem valóságos, és ezt fizikai Nobel-díjasok bizonyították be
Az univerzum lokálisan nem valóságos, és ezt fizikai Nobel-díjasok bizonyították be
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL3aBhWVZIRtDD3zsE97zzBy7x9dJAeW4D3xlwvFtN0zDCgiAjTllZpDEfnOZzCHEusyAmy2H4jL5g2Gr3sYK3uYyhnNH42ETyhmch-H_kc-9waJe4sxahebyi_B1mEh8A78XYjUGEgwdgR10faP0m8b4d-b8ZIR7y08JEcDb8J2CD5aBGksm8LLuu/s16000/univerzum-lok%C3%A1lisan-nem-val%C3%B3s%C3%A1gos-kvantumfizika-nobel-d%C3%ADj-einstein-tudom%C3%A1ny-video-2023--%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL3aBhWVZIRtDD3zsE97zzBy7x9dJAeW4D3xlwvFtN0zDCgiAjTllZpDEfnOZzCHEusyAmy2H4jL5g2Gr3sYK3uYyhnNH42ETyhmch-H_kc-9waJe4sxahebyi_B1mEh8A78XYjUGEgwdgR10faP0m8b4d-b8ZIR7y08JEcDb8J2CD5aBGksm8LLuu/s72-c/univerzum-lok%C3%A1lisan-nem-val%C3%B3s%C3%A1gos-kvantumfizika-nobel-d%C3%ADj-einstein-tudom%C3%A1ny-video-2023--%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2023/05/az-univerzum-lokalisan-nem-valosagos-es.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2023/05/az-univerzum-lokalisan-nem-valosagos-es.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy