Az elme éjfél után - Mi történik a tudatunkkal, amikor alszunk?

Alvás. Mindannyiunknak szüksége van rá, és mindannyian csináljuk. De miért? Olyankor mi történik a tudatunkkal? Az alvás nyilvánvalóan fonto...


Alvás. Mindannyiunknak szüksége van rá, és mindannyian csináljuk. De miért? Olyankor mi történik a tudatunkkal?

Az alvás nyilvánvalóan fontos, mivel emberként átlagosan életünk egyharmadát alvással töltjük. A minden este szükséges mennyiség változó, de a legtöbb felnőttnek éjszakánként 7 és 9 órára van szüksége.

Vannak, akik ennél sokkal kevesebb időt töltenek alvással, de szigorú alvási rendet követnek, függetlenül a tényleges mennyiségtől.

Bármennyit is alszunk, az időnk jelentős részét kitölti, olyannyira, hogy az alvást széles körben elismerték, mint a legtöbb organizmus számára nagyon fontos gyakorlatot.

Az alvás fontosnak tűnik számos agyi funkció szempontjából, ideértve az idegsejtek (neuronok) egymással való kommunikációját is. Kutatások szerint az alvás lehetővé teszi a test számára, hogy az ébrenlét során felhalmozódó toxikus anyagokat eltávolítsa az agyból.

Valójában úgy tűnik, hogy az alvás szinte minden típusú szövetet és rendszert érint a testben - az agytól, a szívtől és a tüdőtől kezdve az anyagcseréig, az immunműködésig, a hangulatig és a betegségekkel szembeni ellenállásig.

A témával kapcsolatos kutatások szerint a bolygón szinte minden organizmus alszik bizonyos fokig. Érdekes módon vannak olyan állatok, amelyeknek úgy tűnik, hogy egyáltalán nincs szükségük alvásra - de ezek a kivételek, nem a szabály.

Mivel ennyire jelen van mindenütt, ebből következik, hogy a túlélés létfontosságú részének kell lennie. Ha valaki másképp gondolja, nézze meg, meddig bírja ki nélküle (teljes komolysággal kérem, ne tegye ezt).

De vajon mit tud mondani nekünk a tudomány az alvásról?

Mint kiderült, a tudomány betekintést nyújthat az alvás mibenlétébe, legalábbis részben. Az alváskutatás azonban számos tudományághoz hasonlóan folyamatosan fejlődő terület, új felfedezések bukkannak fel és a régi elméletek folyamatosan felborulnak. Ezt szem előtt tartva íme néhány dolog, amit a tudomány jelenleg mond az alvás csodálatos világáról.


Mit csinál az agyunk és a testünk, amikor alszunk?

Az alvási folyamat a tudományban széles körben tanulmányozott jelenség. Bár sok részlete még mindig ismeretlen, és valószínűleg mindig is az lesz, a tudósok képesek voltak megfejteni legalább néhány alapvető biomechanikai folyamatot.

A Nemzeti Alvás Alapítvány szerint például az derült ki, hogy amikor alszunk, az agy aktivitásának jellegzetes mintázata figyelhető meg. A technikailag alvási architektúrának nevezett folyamat során az agyunk a REM (gyors szemmozgás) és a nem REM (nem gyors szemmozgás) fázisokat követi.

Ez a mintázat általában 90 perces ciklusok sorozatából áll egy tipikus éjszakai alvás során.

A nem REM az alvási ciklusok legnagyobb összetevője, és körülbelül az alvás idejének 75%-át teszi ki. Ez a fázis tovább osztható 3, vagy néha 4 szakaszra.

Az N1, vagyis az 1. szakasz az ébrenlét és az elalvás közötti szakasz. Ez az alvás legkönnyebb formája.

Az N2, vagyis a 2. szakasz akkor kezdődik, amikor az igazi "alvás" valóban elkezdődik. Ahogy belépünk ebbe a szakaszba, kezdünk elszakadni a környezetünktől, a pulzusunk és a testhőmérsékletünk csökkenni kezd. Ez az oka annak, hogy általában azt tanácsolják, hogy aludjunk hűvös szobában, ami segít a gyorsabb elalvásban.

Az N3, vagyis a 3. és 4. szakasz a legmélyebb és leginkább helyreállító fázis. A vérnyomás csökken, a légzés lelassul, az izmok ellazulnak, és a vér áramlása megnő a test legtöbb szövetében. Ebben a szakaszban következik be a legtöbb szöveti helyreállítás, és felszabadulnak a hormonok (mint például a nagyon fontos emberi növekedési hormon).

A REM a teljes alvási ciklus legkisebb eleme, és a normál éjszakai alvás fennmaradó 25%-át teszi ki. Körülbelül 90 perc alvás után fordul elő, és nagyjából 90 percenként ismétlődik.


Érdekes módon ez a szakasz is hosszabbodik az éjszakai alvás során. A REM alvás alatt általában kombinálódik az agy és a test fokozott energiaellátása, és általában ilyenkor álmodunk.

Ahogy a neve is sugallja, a REM során a szemünk gyorsan mozog egyik oldalról a másikra a csukott szemhéjak mögött, és az agyhullámok aktivitása közelebb kerül az ébrenlétnél megfigyeltekhez. A légzés gyorsabbá és szabálytalanabbá válik, és a pulzus és a vérnyomás közel ébrenléti szintre emelkedik. A REM során a testünk általában mozdulatlan és nyugodt. Normális esetben ebben a szakaszban az izmaink nem működnek.

Egy másik érdekes felfedezés néhány általános hormon és az alvási ciklusunk közötti kapcsolat. Például kimutatták, hogy a kortizol stressz hormon szintje lecsökken, majd fokozatosan növekszik reggelig. Ez azt jelzi, hogy a kortizol valamilyen kapcsolatban áll az alvási és az ébrenléti állapot kiváltásával.

Ez a hormon, mint kiderült, az agy HPA-tengelyében jön létre, ami szintén alapvető az alvási ciklusaink koordinálásában.

A rossz táplálkozás, a krónikus stressz, a betegség és más, a kortizolszintet befolyásoló problémák ronthatják az alvási ciklusokat. Szélsőséges körülmények között akár álmatlanságot és egyéb alvászavarokat is okozhat.

Hová tűnik a tudat, amikor alszunk?

Az Oxfordi Angol Szótár szerint a tudatot általában úgy határozzák meg, hogy "a környezettel kapcsolatos tudatosság és a környezetre való reagálás állapota". Amikor alszunk, a tudatossági állapotunk átmenetileg szünetel vagy legalábbis el van nyomva.

A valóságban, amikor alszunk, érzékeink révén (pl. látás, hallás, tapintás stb.) minden okból és célból szétkapcsolódunk, majd újrakapcsolódunk a külvilággal. Ahelyett, hogy teljesen ki lenne kapcsolva az alvás órái során, a külvilággal való kapcsolatunk kiszámítható mintákban növekszik és csökken.

Egyik pillanatban az alvó enyhén tudatában lehet a körülötte zajló dolgoknak, egy másik pillanatban pedig "meghalt a világ számára". Érdekes módon néhány szakértő azt sugallja, hogy alvás közben a legmagasabb szintű tudatosság vagy éberség akkor következik be, amikor álmodunk. Olyannyira, hogy álmainkat befolyásolhatják a körülöttünk lévő ingerek, például a zajok, a zene vagy egy film, amelyet bekapcsolva hagytunk, amikor elaludtunk.

Bizonyos mértékig megpróbálhatunk beszélgetést folytatni valakivel, aki alszik.

Míg vannak olyan nem gyakori körülmények, amikor az emberekkel beszélgetni lehet alvás közben, válaszaik általában teljes ostobaságok, sőt nevetségesek.


Mások, különösen a mélyebb alvók képesek aludni a legzajosabb környezetben is. Ennek oka az lehet, hogy úgy kondicionálták magukat, hogy még akkor sem válaszolnak, ha beszélgetést észlelnek.

A mély alvók témájában egyes kutatások azt mutatják, hogy az "elfoglaltabb agyúak" hajlamosabbak éjszakánként mélyebben aludni.

Azonban a legtöbbünket bármilyen hangos zajok vagy egyéb ingerek felkelthetik az alvásból attól függően, hogy milyen alvási állapotban vagyunk.

Érdekes, hogy úgy tűnik, más tanulmányok azt mutatják, hogy az agyunk még az alvás legmélyebb szakaszában is fogadja és feldolgozza az ingereket. Például svájci kutatók kimutatták, hogy új szavak tanulhatók és rögzíthetők mély alvás közben.

Ebből a szempontból a tudatosságunk állandóan velünk van, így valójában nem "megy" sehova. Ez attól függ, hogy hol tartózkodunk az alvási ciklusban, csak kicsit nehezebb "felizgatni".

Mi történik a testünkkel, amikor éjjel alszunk?

Mint már korábban említettük, alvás közben különféle folyamatok történnek a testünkben és az elménkben. Míg elménknek megvan a szabadsága, hogy kapcsolódjon és leváljon a külvilágról, testünket életben kell tartani a folyamat során, ha újra fel akarunk ébredni.

Az alapvető autonóm funkciókat, például a légzést, egyértelműen fenn kell tartani az alvási folyamat során. Míg alvás közben általában csökken a foka és gyakorisága, a test továbbra is lélegez és fenntart más alapvető autonóm folyamatokat, hogy szerveinket életben és egészségben tartsa. A hulladékok feldolgozásra kerülnek, és a szív tovább szivattyúzza a vért a testünkben.

Tehát láthatjuk, hogy alvás közben a testünk önmagában egyáltalán nincs nyugalomban. Amint a Scientific American kifejti: "Billiónyi idegsejt világít. Az endokrin rendszer felpörög. A véráramot elárasztja egy kritikusan létfontosságú hormonokból álló erős koktél".

Az agyunk számára az alvási folyamat nemcsak a pihenés és a helyreállítás szempontjából tűnik létfontosságúnak, mivel más érdekes célokat is szolgálhat. Például egyes alvásszakértők szerint az alvás egyfajta "biztonságos helyet" jelenthet az ébrenléti órákban felbukkanó helyzetek és érzelmek kezelésére.

Bizonyos értelemben ez egyfajta szimulációs tér az elménk számára, és szükséges folyamatnak tűnik a tapasztalatok szervezésében és az emlékek mentésében. Mások azt feltételezik, hogy az alvás egy olyan időszak is lehet, amikor az agy megszabadul a nem kívánt érzésektől és érzelmektől, egyfajta neurológiai töredezettségmentesítési folyamat során.


Az alvás segít az agyunknak az előző nap kitisztításában

Az alvás másik fontos része az agy "tavaszi nagytakarításának" egy formájához hasonlítható.

A nap folyamán az agy egy adenozin nevű vegyi anyagot halmoz fel a szöveteiben. Ez a vegyi anyag a sejtaktivitás egyfajta molekuláris salakanyaga, és amikor elér egy bizonyos koncentrációt, álmosnak érezzük magunkat.

Alvás közben az agy megragadja az alkalmat, hogy megszabaduljon minden felhalmozódott adenozintól, hogy felkészülhessen a következő napra. Ezt glimfatikus rendszernek hívják, és az alvás létfontosságú része, és az egyik oka annak, hogy a krónikus alvászavar növeli az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek kialakulásának esélyét.

Érdekes módon, ha nagy mértékben támaszkodunk a koffeinre az ébren maradáshoz, ez megzavarhatja az agyban az adenozin felhalmozódására adott természetes reakciót, és a szint tovább fog növekedni, amíg nincs más választásunk, mint hogy aludjunk.

Ezért a legtöbb egészségügyi szakember azt tanácsolja, hogy ne igyunk koffeintartalmú italokat legalább egy órával lefekvés előtt.

Az alvás nagyon fontos lehet az érzelmi és fizikai traumák kezelésében

Vannak más tanulmányok, amelyek szerint az alvás segít kezelni mind az érzelmi, mind a fizikai fájdalmat. A Berkeley Egyetem kutatói például nemrég fedezték fel, hogy az alváshiány összefügg a nagyobb fájdalomérzékenységgel.

Vizsgálatuk felfedezte, hogy az idegi mechanizmus, amely érzékeli, kiértékeli és reagál a fájdalomra, megszakad, ha nem alszunk jól. Véleményük szerint ez azt jelzi, hogy az alvás létfontosságú ahhoz, hogy javuljon az ember képessége a fájdalom kezelésére.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy az alvás létfontosságú elem az egészséges vérnyomás fenntartásában. Valójában a nap folyamán egy 60 perces szundikálás jelentősen csökkentheti a szisztolés vérnyomást.

Bármennyire érdekes ez az egész, a tudósok még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy miért alszunk.

Számos elmélet az evolúciós fejlődésben keresi az okait, kezdve az éjszakai ragadozóktól való védelemtől (vagyis nem mozogsz) az energiamegtakarításig korlátozott erőforrásokkal rendelkező környezetben.

Bár talán soha nem fogjuk megtudni, hogy oly sok állat, köztük az ember miért alszik, ennek hiánya súlyosan befolyásolja testi és érzelmi egészségünket, különösen csecsemők és gyermekek esetében.

Az alvás igénye okkal alakult ki, ezért ügyeljünk arra, hogy rendszeresen és jól aludjunk éjszaka, mivel hosszú távon mindenképpen pozitív előnyökkel jár. (1)

(1) - https://interestingengineering.com/the-mind
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,365,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1545,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,472,angyal,13,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,103,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,50,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,86,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,305,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1112,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,184,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,294,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,145,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,167,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,41,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,42,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,111,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,675,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,800,földrengés,100,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,79,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,21,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,16,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1729,hírszerzés,3,hit,20,Hold,283,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,17,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,92,idegen lény,423,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,61,időgép,19,időhurok,1,időjárás,88,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,3,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,11,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,197,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,182,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,163,James Tyberonn,1,Japán,279,járvány,355,játék,7,jég,65,jéghegy,1,jégkorszak,24,Jemen,10,Jézus,63,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,98,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,46,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,624,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,280,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,28,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,166,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,57,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,130,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,73,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,223,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,248,metaanyag,2,meteor,68,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,14,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,4,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,210,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,208,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,52,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,96,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,2,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,754,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,458,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,23,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,978,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,723,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,87,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,381,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,180,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,19,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1365,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1223,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,125,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,795,tudomány,1255,túlnépesedés,9,túlvilág,155,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,917,UFO felfedés,107,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,410,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11235,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,89,ultrahang,9,Univerzum,259,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,683,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,170,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,270,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10026,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,243,vitamin,21,víz,379,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Az elme éjfél után - Mi történik a tudatunkkal, amikor alszunk?
Az elme éjfél után - Mi történik a tudatunkkal, amikor alszunk?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEhBUi9qtusy7fB2nTttkwkIDUmRYHf4Eddf_o1zKENeRAgdMRjdZg7_ANf8OmEYLuPLjVrYQxGcGqSK4xYz_dPmfRfuxBc1-_ULdaMkc4RapgcrSuEYdlmXh2M2-hyapWSprMDsrcQgg/s16000/tudat-alv%25C3%25A1s-%25C3%25A1lom-agy-rem-f%25C3%25A1zis-immunrendszer-hormon-tudom%25C3%25A1ny-regener%25C3%25A1ci%25C3%25B3-eg%25C3%25A9szs%25C3%25A9g-%25C3%25A1lmatlans%25C3%25A1g--alv%25C3%25A1shi%25C3%25A1ny-2021-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEhBUi9qtusy7fB2nTttkwkIDUmRYHf4Eddf_o1zKENeRAgdMRjdZg7_ANf8OmEYLuPLjVrYQxGcGqSK4xYz_dPmfRfuxBc1-_ULdaMkc4RapgcrSuEYdlmXh2M2-hyapWSprMDsrcQgg/s72-c/tudat-alv%25C3%25A1s-%25C3%25A1lom-agy-rem-f%25C3%25A1zis-immunrendszer-hormon-tudom%25C3%25A1ny-regener%25C3%25A1ci%25C3%25B3-eg%25C3%25A9szs%25C3%25A9g-%25C3%25A1lmatlans%25C3%25A1g--alv%25C3%25A1shi%25C3%25A1ny-2021-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/04/az-elme-ejfel-utan-mi-tortenik.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/04/az-elme-ejfel-utan-mi-tortenik.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy