Az új világ első városa? - Caral civilizációja Amerikában 1000 évvel korábban jött létre, mint az első kultúra, amit korábban felfedeztek

Hat föld és szikla halom emelkedik ki a Supe folyó völgyében a szélfútta sivatagban Peru partjai közelében. Dűneszerűek és hatalmasak, és...


Hat föld és szikla halom emelkedik ki a Supe folyó völgyében a szélfútta sivatagban Peru partjai közelében. Dűneszerűek és hatalmasak, és úgy tűnik, mintha a természet alkotta volna őket. Elhagyatott előőrs egy száraz területen, amelyet a Csendes-óceán és az Andok vonulatai szegélyeznek.

De a látvány megtévesztő. Ezek ember által épített piramisok, és a legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy egy közel 5000 évvel ezelőtt virágzó város maradványai. Ha igaz, akkor ez lehet Amerika legrégebbi városi központja és a legősibbek közé tartozik a világon.

A San Marcos Egyetem perui régésze Ruth Shady Solís által vezetett kutatás azt sugallja, hogy Caral a 150 hektáron elterülő piramisokkal, közterekkel és lakóépületekkel már virágzó nagyváros volt, amikor Egyiptom nagy piramisai épültek. Az energikus régész úgy véli, hogy Caral válaszokat adhat olyan kérdésekre is, mint az inka civilizáció titokzatos eredete, amely egykor a modern Ecuadortól Chile közepéig húzódott és olyan városokat hoztak létre, mint Cuzco és Machu Picchu. Talán Caral lehet a kulcs ahhoz, hogy meghatározzuk a mindenütt létrejött civilizációk eredetét.

Bár 1905-ben fedezték fel, Caral először kevés figyelmet kapott, főként azért, mert a régészek úgy hitték, hogy a komplex struktúrák meglehetősen újak. A piramisok monumentális léptéke azonban régóta lenyűgözi Shadyt.

"Amikor először megérkeztem a völgybe, egészen megdöbbentem," - mondta. "Ez a hely valahol az istenek székhelye és az ember otthona között van."



Két évvel később kezdett ásatásokat folytatni, dacolva a primitív körülményekkel és a szűkös költségvetéssel. 22 kilométerre a tengerparttól és 190 kilométerre északra Peru fővárosától, Limától, Caral egy sivatagi régióban fekszik, ahol nincsenek aszfaltozott utak, elektromos áram és vezetékes víz. Shady, aki 25 perui katona segítségével kezdett neki az ásatásoknak, gyakran használta a saját pénzét, hogy haladjanak a munkával.

Két hónapig ő és a csapata cserepek és tárolók törött maradványait kereste, amelyek az ilyen helyeken megtalálhatók. Nem találtak semmit, amitől csak még izgatottabb lett, mert ez azt jelentette, hogy Caral egy olyan korban virágzott, amelyet a régészek prekeramikus korszaknak neveznek, vagy amely azelőtt létezett, hogy kialakult volna a kerámiaégetés technológiája a területen. Shady végül azt a következtetést vonta le, hogy Caral 1000 évvel megelőzte az északra fekvő olmék településeket. De a kollégái továbbra is szkeptikusak voltak, ezért bizonyítékra volt szüksége.

1996-ban Shady csapata elkezdte a Nagy Piramis feltárásának hatalmas munkáját. Miután alaposan eltávolították a több évezrednyi törmeléket és homokot, lépcsőket, körkörös falakat, színes vakolat maradványait és négyzet alakú téglafalakat tártak fel. Végül az alapoknál a shicra néven ismert nádból szőtt zsákok konzerválódott maradványait fedezték fel. A feltételezése szerint az eredeti munkások ezeket a zsákokat kövekkel töltötték meg az egy mérföldnyire lévő domboldalban található kőbányából, és egymásra helyezték őket a belső falakon, fokozatosan létrehozva Caral hatalmas szerkezeteit.


Shady tudta, hogy a nád ideális a radikarbon kormeghatározás szempontjából, ezért 1999-ben mintákat küldött Jonathan Haasnak a chicagói Field Museumba és Winifred Creamernek a Észak-Illinois Egyetemre. 2000 decemberében Shady gyanúja megerősítést nyert: a nád minták 4600 évesek voltak. Nyugodtan fogadta a hírt, de Haas szerint "utána három napig gyakorlatilag hisztérikus állapotban volt."

A Science magazin 2001. április 27-i számában a három régész beszámolt arról, hogy Caral és a Supe völgyben található többi rom "Dél-Amerikában a legkorábbi népesség koncentráció és építészet helyszíne". A hír más tudósokat is megdöbbentett. "Szinte hihetetlen volt," - mondja Betty Meggers, a Smithsonian Intézet régésze. "Ez az adat több mint 1000 évvel megelőzi a legrégebbi ismert amerikai városi központ létrejöttének dátumát."

Azonban a régészeket nem csak Caral kora, hanem összetettsége és kiterjedése is lenyűgözte. A Nagy Piramis egyedül négy futballpályányi területet foglal el, és körülbelül 18 méter magas. Egy 9 méter  széles lépcsősor emelkedik a piramis lábánál lévő, süllyesztett körkörös tértől, amely három teraszos szint fölé emelkedik, amíg eléri a platform tetejét, amely egy átrium maradványait és egy nagy tűzhelyet tartalmaz.
[post_ads_2]
Több ezer kétkezi munkás kellett volna ahhoz, hogy ilyen nagy projektet létrehozzanak, nem is beszélve a sok építészről, kézművesről, felügyelőről és más vezetőkről. A platform piramisok gyűrűjében egy nagy süllyesztett amfiteátrum található, ahol több száz ember részvételével tarthattak polgári vagy vallási eseményeket. Az amfiteátrumban Shady csapata 32 pelikán és kondorkeselyű csontból készült fuvolát talált. 2002 áprilisában pedig 37 szarvas és láma csontból készült kürtöt fedeztek fel. "Nyilvánvaló, hogy a zene fontos szerepet játszott a társadalomban," - mondta Shady.

Caral kerületén számos kisebb halom, különböző épületek és lakóépületek találhatók. Shady felfedezett egy hierarchiát a különböző életformák között: nagy, jól karbantartott szobák a piramisok tetején az elit, földszintes komplexumok a kézművesek, és kopottabb külső szegénynegyedek a munkások számára.

De a legfontosabb kérdés, hogy miért épült Caral? Miért nem éltek kényelmesen kis közösségekben a Csendes-óceán mellett, ami könnyű hozzáférést biztosított a bőséges tengeri élelemhez, és miért építkeztek a szárazföldön egy kellemetlen sivatagi környezetben? Ha képes erre a kérdésre válaszolni, Shady úgy véli, hogy megoldhatja az egyik legnagyobb kérdést az antropológia területén: mi hozza létre a civilizációkat? És mi volt az a perui Supe völgy sivatagi tájával kapcsolatban, ami összetett, hierarchikus társadalom létrejöttét eredményezte?


Az ásatások során Shady meggyőződött arról, hogy Caral a régió egyik legjelentősebb kereskedelmi központjaként működött az Amazonas esőerdeitől az Andok legmagasabban fekvő területéig. Megtalálta az achiote (orleánfa) gyümölcs darabjait, egy olyan növényét, amelyet még ma is alkalmaznak az esőerdőkben, mint afrodiziákum. Valamint csigából készült nyakláncokat és a koka növény magjait is felfedezte, amelyek közül egyik sem volt őshonos Caralban.

Ez a gazdag kereskedelmi környezet Shady szerint egy olyan elit csoportot hozott létre, amely nem vett részt az élelmiszertermelésben, ami lehetővé tette számukra, hogy papok, tervezők és építészek legyenek. Így alakultak ki a városi társadalom osztálybeli különbségei.

De mi tartotta fenn ezt a kereskedelmi központot és vonzotta ide az utazókat? Talán az élelmiszer volt? Shady és csapata szardínia és szardella maradványait találta meg az ásatások során, amit a parttól 20 kilométerre nyugatra kellett szállítaniuk. De bizonyítékot találtak arra is, hogy a Caralban élő emberek tököt, édesburgonyát és babot ettek. Shady elmélete szerint Caral korai gazdálkodói a folyóvizeket árkokba és csatornákba irányították, amelyek még ma is átszelik a Supe völgyet, hogy a területüket öntözzék. De mivel nem találta kukorica vagy más gabona nyomait, amellyel kereskedni lehetett vagy amit tárolhattak, és nehéz időkben a lakosság rendelkezésére állhatott, arra a következtetésre jutott, hogy Caral kereskedelmi befolyása nem az élelmiszerek készletezésén alapult.


Ennek bizonyítéka egy másik termény felfedezése volt, ami Shady szerint Caral sikerének záloga lehetett. Szinte minden feltárt épületben a csapata nagy mennyiségű pamutmagot, rostot és textíliát fedezett fel. Elmélete végül beigazolódott, amikor egy nagy halászhálóról kiderült, amely egy nem kapcsolódó ásatás során került elő Peru partján, hogy olyan régi, mint maga Caral.

"Caral gazdálkodói gyapotot termeszthettek, amelyet a halászok használtak fel a hálóik elkészítéséhez," - mondta Shady. "És a halászok a hálókért cserébe kagylókat és szárított halat adtak nekik." Alapjában véve Caral népe tette lehetővé a halászok számára, hogy nagyobb és hatékonyabb hálókkal dolgozzanak, ami megkönnyítette a tenger erőforrásainak kiaknázását.

Végül Caralban 17 másik piramis komplexumot hoztak létre, amelyek szétszórva találhatók a Supe völgy mintegy 90 négyzetkilométeres területén. Időszámításunk előtt 1600 körül eddig megválaszolatlan okok miatt Caral civilizációja összeomlott, noha nem tűnt el egyik napról a másikra. "Idejük volt megvédeni néhány építészeti struktúrát, diszkréten eltemetve őket," - mondta Shady. Más közeli területek, mint például Chupacigarro, Lurihuasi és Miraya, hatalmi központokká váltak. De Caral mérete és terjedelme miatt Shady úgy véli, hogy ez valójában az inka civilizáció szülővárosa.

Azt tervezi, hogy folytatja Caral feltárását és azt mondja, hogy egy napon szeretne egy múzeumot felépíteni a helyszínen. "Még sok kérdés maradt," - mondja. "Kik voltak ezek az emberek? Hogyan irányították a többi populációt? Ki volt a fő istenük?" (1)

(1) - https://www.smithsonianmag.com/history/first-city-in-the-new
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,348,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,90,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,25,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,599,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1517,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,464,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,98,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,36,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,62,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,42,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,678,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,84,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,38,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,294,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,328,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1096,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,795,éghajlat,176,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,104,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,59,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,61,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,163,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,38,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,196,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,287,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,85,ezüst,7,fa,84,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,331,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,23,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,130,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,359,filozófia,5,Finnország,37,fizika,105,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,664,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,786,földrengés,96,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,76,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,147,globális lehűlés,68,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,256,gyermekmunka,2,gyógyítás,347,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyorsétel,1,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,96,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1715,hírszerzés,3,hit,19,Hold,269,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,7,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,88,idegen lény,406,idegen technológia,304,idegsejt,11,idézet,3,idő,55,időgép,18,időhurok,1,időjárás,86,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,26,India,189,indián,17,indigó gyerekek,11,Indonézia,39,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,173,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,51,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,124,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,69,kiméra,3,Kína,631,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,201,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,270,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,52,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,1,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,27,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,422,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,84,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,217,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,19,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,65,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,232,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,144,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,93,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,258,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,203,napszél,20,naptár,1,NASA,395,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,198,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,752,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,320,önkényuralom,2,önvezető autó,33,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,67,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,449,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,2,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,79,pénz,421,permafroszt,1,Peru,96,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,70,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,11,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,943,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,688,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,223,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,19,robot,29,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,82,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,49,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,108,spiritualitás,373,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,59,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1332,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1182,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,786,tudomány,1206,túlnépesedés,9,túlvilág,145,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,890,UFO felfedés,103,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,401,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10922,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,255,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,666,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,12,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,21,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,260,valóság,46,vámpír,5,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,30,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9718,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,369,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,12,vulkánkitörés,88,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Az új világ első városa? - Caral civilizációja Amerikában 1000 évvel korábban jött létre, mint az első kultúra, amit korábban felfedeztek
Az új világ első városa? - Caral civilizációja Amerikában 1000 évvel korábban jött létre, mint az első kultúra, amit korábban felfedeztek
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgriGFV0rnNNRiDuGehK2NA_On7zPXlX1tXq4iX8qSde1K1rVtue350jWKjxySy6bBcrFdkGg5wXFxEYHpRARCzsybOhyphenhyphen5tbPzAvyK-tGK4Qwvvf9k1ffksL5XbcqQr_j8wHJkIkZWkC6w/s1600/caral+peru+%25C5%2591si+civiliz%25C3%25A1ci%25C3%25B3+piramis+%25C3%25A9p%25C3%25ADt%25C3%25A9szet+prekeramikus+korszak+n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny+termeszt%25C3%25A9s+zene+kereskedelmi+k%25C3%25B6zpont+inka+kult%25C3%25BAra+video+dokumentumfilm-2018-%25C3%25BAj+vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgriGFV0rnNNRiDuGehK2NA_On7zPXlX1tXq4iX8qSde1K1rVtue350jWKjxySy6bBcrFdkGg5wXFxEYHpRARCzsybOhyphenhyphen5tbPzAvyK-tGK4Qwvvf9k1ffksL5XbcqQr_j8wHJkIkZWkC6w/s72-c/caral+peru+%25C5%2591si+civiliz%25C3%25A1ci%25C3%25B3+piramis+%25C3%25A9p%25C3%25ADt%25C3%25A9szet+prekeramikus+korszak+n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny+termeszt%25C3%25A9s+zene+kereskedelmi+k%25C3%25B6zpont+inka+kult%25C3%25BAra+video+dokumentumfilm-2018-%25C3%25BAj+vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2018/08/az-uj-vilag-elso-varosa-caral.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2018/08/az-uj-vilag-elso-varosa-caral.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy