Egy új kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az ókori egyiptomiak hidraulikus rendszert használtak az első piramisok építéséhez

A piramisokkal kapcsolatos egyik legvitatottabb és legtartósabb rejtély középpontjában az áll, hogyan épültek. Hogyan emelték az ókori egyip...


A piramisokkal kapcsolatos egyik legvitatottabb és legtartósabb rejtély középpontjában az áll, hogyan épültek.

Hogyan emelték az ókori egyiptomiak hatalmas mészkőtömbök millióit nagy magasságba, hogy felállítsák ezeket a temetkezési emlékműveket, amelyek közel öt évezrede állnak?

Egy ideje a kutatók meg vannak győződve arról, hogy az egyiptomi munkások (ne feledjük, szakmunkások voltak, nem rabszolgák) rámpák, szánok, kötelek és karok kombinációját használták a piramisok építéséhez. De Egyiptom legrégebbi piramisának tanulmányozása, ezúttal nem régészek, hanem mérnökök által, most azt mondja, hogy legalábbis ebben az esetben az ókori építészeknek volt még egy trükkjük: vizet szerezni a nehéz emeléshez.

A Dzsószer fáraó által Kr.e. 2680 körül épített lépcsős piramis elemzése, az első ismert piramis, amelyet Egyiptomban építettek, azt állítja, hogy egy komplex vízgazdálkodási rendszert tártak fel, amely magában foglal egy hidraulikus felvonót az emlékmű szívében. Ez lehetővé tette volna, hogy mészkőtömböket emeljenek fel a piramis közepén, és az emlékművet "vulkán" stílusban építsék fel, mondja az új tanulmány.

A kutatást egy francia mérnökökből, hidrológusokból és más szakértőkből álló csapat végezte műholdas radarképek és több mint egy évszázadnyi régészeti jelentések kombinációjával. A tanulmány, amelyet szerdán tettek közzé a ResearchGate folyóiratban, azt állítja, hogy egy teljesen új módszert fedeztek fel, amelyet az egyiptomiak használhattak piramisaik építéséhez, és rávilágít arra, hogy milyen fejlett volt ennek az ősi civilizációnak a technikai tudása.

A csapat számos jellemzőt elemzett Dzsószer piramisán belül és környékén, amelyek pontos funkciója eddig elkerülte a régészek figyelmét, és tankönyvi vízgazdálkodási struktúráknak találták őket - mondja Dr. Xavier Landreau, a tanulmányt vezető mérnök és anyagtudós.

Dzsószer fáraó Egyiptom Óbirodalmának harmadik dinasztiájában élt. A lépcsős piramis a temetkezési komplexum megkoronázása, amely további templomokat és épületeket tartalmaz, amelyeket száraz árok vesz körül. 60 méter magasra emelkedik, és a Szakkarai-fennsíkon található, mintegy 6 kilométerre nyugatra a Nílustól és 15 kilométerre délre Gizától, ahol körülbelül egy évszázaddal később a negyedik dinasztia fáraói saját, még nagyobb piramisokat építettek.

A francia csapat Dzsószer komplexumára összpontosított, nem pedig a híresebb gízai piramisokra, mert nyomon akarták követni az ókori Egyiptom építési technikáinak fejlődését, mondja Landreau. Tehát elölről kezdték.


A fenébe is, ez egy gát!

Az első felfedezés a Gisr el-Mudirra vonatkozott, egy rejtélyes, téglalap alakú kőburkolatra, amely majdnem két kilométer hosszú, és közvetlenül Dzsószer komplexumától nyugatra fekszik.

A feltehetően Dzsószer piramisa előtti elkerített részt, amelyet a világ egyik legrégebbi kőépítményeként tartanak számon, változóan szarvasmarha-karámként, erődként vagy szent térként értelmezték.

Egyik sem igaz, mondja Landreau, aki a Paleotechnic nevű magánlaboratóriumot vezeti, amely különböző francia kutatóintézeteket fog össze az ősi civilizációk technológiáinak tanulmányozására.

A műholdfelvételek azt mutatják, hogy a burkolat tökéletesen metszi az Abusir Wadit, a hegyvidékből eredő szezonális patak száraz medrét Szakkaráig és a Nílusig. Ezenkívül a Gisr el-Mudir rendelkezik egy "ellenőrző gát" minden műszaki jellemzőjével, amelyet a villámárvizek áramlásának szabályozására és a nehéz üledékek, például fák és sziklák felfogására használnak, amelyek károsíthatják a településeket és a műemlékeket.

"Bárki, aki ismeri a hidraulika területét, még egy elsőéves hallgató is, felismeri az ellenőrző gát profilját," - mondja Landreau. De miért épít valaki gátat a sivatag szélén?


Emlékeznünk kell arra, hogy a harmadik dinasztia az utolsó, úgynevezett zöld szaharai időszak végén uralkodott, egy olyan ciklusban, amelyben a Szahara és Arábia egyes részei buja, zöld szavannává váltak. Ez a korszak, más néven az afrikai nedves időszak, körülbelül 5000 évvel ezelőtt ért véget. De a Nílus völgyében a körülmények, amikor Dzsószer uralkodott az i. e. 27. században, még mindig nedvesebbek voltak, mint ma, Landreau és kollégái szerint.

Korábbi kutatások már kimutattak bizonyítékokat heves árvizekre az Abu-Szír-völgyben a harmadik dinasztia idején, teszik hozzá.

"A negyedik dinasztia előtt valószínűleg több probléma volt az árvizekkel, mint a vízhiánnyal," - jegyzi meg Landreau.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a legújabb kutatások kimutatták, hogy az Óbirodalom idején a Nílusnak volt egy további, mára kihalt ága, amely néhány kilométerre nyugatra futott a mai folyó nyomvonalától, sokkal közelebb a gízai és szakkarai piramisokhoz. Ez segítene megmagyarázni, hogy az Óbirodalom fáraói miért építették ezeket a hatalmas műemlékeket látszólag a sivatag szélén, nem pedig közelebb a folyóhoz.

A kihalt ág felbecsülhetetlen értékű vízi út lehetett, hogy anyagokat és embereket szállítson az építési területekre. Landreau egyetért azzal a kutatással, amely azt mutatja, hogy a kihalt ág létezett, de mivel a Szakkarai-fennsík a Nílus völgyéből emelkedik ki, még mindig logikus lenne, ha a helyszín vízellátása a nyugati hegyekből származna, természetesen Abu-Szíren keresztül, nem pedig mesterségesen emelnék ki a Nílusból.

A fáraó vízszűrője

Miután az Abusir vizét megszelídítette a gát, valószínűleg egy mesterséges tóba gyűjtötték össze, és beléptek a következő monumentális mérnöki munkába, amelyet az egyiptomiak találtak ki.

Mint említettük, Dzsószer komplexumát egy sekély, száraz árok veszi körül, amely a legtöbb kutató szerint a piramis és a környező épületek köveit szolgáltatta.

De a komplexum déli részén az árok hirtelen kimélyül. A 400 méter hosszú és 27 méter mély sziklába vájt mélyedés legalább három egymást követő földalatti rekeszt alkot, amelyeket csak részben tártak fel. Ennek az ároknak a funkciója megmagyarázhatatlan, bár egyes egyiptológusok úgy vélik, hogy spirituális jelentősége lehetett (van egy régi vicc arról, hogy a régészek mindent, amit nem tudnak megérteni, a kultikus tevékenység bizonyítékaként értelmeznek).


A képzett hidraulika mérnök szemében a mély árok egy hagyományos víztisztító rendszer, amelyet az üledékek eltávolítására használnak a kavargó árvizekből: a víz az első rekeszbe kerül, az üledék az alján leülepszik, és csak felül, a túlfolyón halad át a következő rekeszbe, ahol a folyamat megismétlődik, magyarázza Landreau. Ezért ivókút köti össze a felszínt a harmadik rekeszrel, ahol a víz a legtisztább lehetett, és a helyiek szomjának oltására lehetett használni, mondja.

A komplex víztisztító telep második rekesze egy 7 kilométeres csővezeték-hálózathoz kapcsolódhatott, amely Dzsószer komplexuma alatt fut - az emlékmű egy másik rejtélyes jellemzője.

Az egyik csővezeték közvetlenül egy függőleges aknához vezet, amely 28 méter mély, és Dzsószer piramisának közepén emelkedik. Az akna alján a régészek egy gránittömbökből készült dobozt tártak fel, egy lyukkal és egy nagy kővel, amely elzárta a nyílást.

Ez egy dugó, nem szarkofág

Mivel ez az akna emberi maradványokat tartalmazott, a korai kutatók a fáraó temetkezési kamrájaként, a gránit dobozt pedig szarkofágként értelmezték.

Ezután egy 1994-es radiokarbon tanulmány kimutatta, hogy sokkal későbbi időszakból származnak, és nem tartozhatnak Dzsószerhez, és valószínűleg a piramis újrafelhasználásának eredményei.

Valójában a gránit szerkezet egy manőverező kamra volt, amelyet vízzel lehetett feltölteni, hogy felemeljen egy liftet (valószínűleg fából készült, és ezért régóta lebomlott) az épülőben lévő piramis közepére, állítja Landreau és kollégái. A kerek követ, amely óriási dugóként működött, kötelek segítségével fel lehetett emelni, hogy a kamrát vízzel töltsék fel - majd a kamrát leeresztették, és a dugót kicserélték, hogy a felvonó leereszkedjen.


A piramis 2,3 millió mészkőtömbjének legalább egy részélt, amelyek mindegyike átlagosan 300 kilogrammot nyom, ilyen módon emelhették fel, állapította meg Landreau és kollégái.

Nem arról van szó, hogy ismertebb és hagyományosabb módszereket, például rámpákat és szánokat nem feltétlenül használtak. De lehet, hogy ez egyszerűen egy másik rendszer volt, amelyet a zseniális Imhotep, a híres építész talált ki, akinek Dzsószer piramisának építését tulajdonítják, jegyzi meg Landreau.

Nehéz meghatározni a csapadék pontos mennyiségét a területen a harmadik dinasztia idején, és az Abusir folyó valószínűleg szezonális volt a nedvesebb éghajlat idején is Dzsószer uralkodása alatt, mondja Landreau. A felvonó valószínűleg csak egy részében működött annak a becsült 20 évnek, amelyet a piramis építése megkövetelt, mondja.

"Ennek ellenére, ha építész lennék, nem zárnék ki egy másik lehetséges építési módot sem," - mondja, hozzátéve, hogy mivel egyes vízgazdálkodási építmények, például a gát, a feltételezések szerint Dzsószer uralkodása előtti időkből származnak, lehetséges, hogy Imhotep újrafelhasználta, vagy egy már létező rendszerre épített.

A következő lépés, amelyen az ókori technológusok francia csoportja dolgozik, annak megértése, hogy hasznosították-e a vízenergiát a negyedik dinasztia többi későbbi piramisának építéséhez is, különösen a behemóthoz, a Kheopsz Nagy Piramisához, vagy a fokozatosan szárazabb körülmények lehetetlenné tették ezt a módszert. Csak az idő és a további kutatások fogják megmondani, hogy Dzsószer ragyogó vízi felvonója kivételes volt-e, vagy valami szisztematikusabb, ami segíthet megmagyarázni az egyiptomi piramisok építésének szélesebb rejtélyét. (2)

(1) - https://www.researchgate.net/publication/
(2) - https://www.haaretz.com/archaeology/
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,364,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1543,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,471,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,102,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,85,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,304,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1111,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,183,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,294,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,165,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,40,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,41,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,110,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,672,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,798,földrengés,99,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,78,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,15,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1729,hírszerzés,3,hit,20,Hold,281,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,16,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,422,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,60,időgép,19,időhurok,1,időjárás,87,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,196,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,180,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,161,James Tyberonn,1,Japán,278,járvány,355,játék,7,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,23,Jemen,10,Jézus,62,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,97,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,622,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,279,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,27,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,165,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,56,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,127,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,72,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,222,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,247,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,13,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,209,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,207,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,51,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,95,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,753,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,455,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,974,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,722,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,86,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,380,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,178,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1362,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1218,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,123,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,793,tudomány,1251,túlnépesedés,9,túlvilág,153,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,914,UFO felfedés,106,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,409,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11209,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,257,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,679,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,169,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,269,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10000,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,242,vitamin,21,víz,378,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Egy új kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az ókori egyiptomiak hidraulikus rendszert használtak az első piramisok építéséhez
Egy új kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az ókori egyiptomiak hidraulikus rendszert használtak az első piramisok építéséhez
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpKQE0FG8mpWZgKdyNvoupjJH-SWFUNa5SXIiX6KlOs7t04IBZtAcQPQGqmU4sr_GXf4AHa32Du6WfCX7LXEG8CyJZO4E8FIaLDWwSLFRV73apmHDz-NsHPrT7I1v51q7fdck4mf-z1AYjcOtcgk7tnyD-dZarkDyn6qYgohoPLUqmewinniplFsFRIBU/s16000/egyiptom-dzs%C3%B3szer-piramis-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-hidraulikus-rendszer-emel%C5%91-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpKQE0FG8mpWZgKdyNvoupjJH-SWFUNa5SXIiX6KlOs7t04IBZtAcQPQGqmU4sr_GXf4AHa32Du6WfCX7LXEG8CyJZO4E8FIaLDWwSLFRV73apmHDz-NsHPrT7I1v51q7fdck4mf-z1AYjcOtcgk7tnyD-dZarkDyn6qYgohoPLUqmewinniplFsFRIBU/s72-c/egyiptom-dzs%C3%B3szer-piramis-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-hidraulikus-rendszer-emel%C5%91-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/egy-uj-kutatas-bizonyitekokat-talalt.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/egy-uj-kutatas-bizonyitekokat-talalt.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy