Minden, amit látunk, csupán illúzió, figyelmeztet egy tudós, és szerinte a valóság sokkal furcsább

Mi a valóság és honnan tudjuk? Sokak számára egyszerű a válasz: amit látsz, hallasz, érzel, tapintasz és ízlelsz. A bőröd meleget érez egy n...


Mi a valóság és honnan tudjuk? Sokak számára egyszerű a válasz: amit látsz, hallasz, érzel, tapintasz és ízlelsz.

A bőröd meleget érez egy nyári napon, mert a Nap létezik. Az alma, amit kóstoltál, és ami levet hagyott az ujjaidon, biztosan létezik. Érzékszerveink azt mondják, hogy létezik a valóság, és az észt használjuk a hiányok kitöltésére - vagyis tudjuk, hogy a Nap akkor sem szűnik meg éjszaka létezni, ha nem látjuk.

Donald Hoffman kognitív pszichológus azonban azt mondja, hogy félreértjük az objektív valósághoz való viszonyunkat. Valójában azt állítja, hogy az evolúció egy észlelési virtuális valóságba burkolt bennünket, mégpedig a saját érdekünkben.

A virtuális interfész megtapasztalása

Az az elképzelés, hogy az objektív valóságot nem tudjuk teljességében érzékelni, nem új. Tudjuk, hogy mindenki rendelkezik kognitív torzításokkal és egovédelmi mechanizmusokkal. Érzékszerveinket becsaphatják a délibábok és a varázslók. És ahol az egyik ember kacsát lát, a másik egy nyulat.

De Hoffman hipotézise, ​​amelyről a New Scientistben írt, egy lépéssel tovább visz. Azt állítja, hogy érzékelésünk a valóságtól igen messze áll, inkább azért alakult ki, hogy kollektív téveszmét tápláljon, hogy javítsa túlélésünket.

Az evolúciós játékelmélet felhasználásával Hoffman és munkatársai számítógépes szimulációkat készítettek annak megfigyelésére, hogy az "igazság-stratégiák" (amelyek az objektív valóságot látják) hogyan hasonlíthatók össze a "megtérülési stratégiákkal" (amelyek a túlélési értékre összpontosítanak). A szimulációk olyan környezetbe helyezik az élőlényeket, amelyek a túléléshez szükséges erőforrásokkal rendelkeznek, de csak megfelelő arányban.

Vegyük például a vizet. Ha túl sok a víz, a szervezet megfullad. Ha túl kevés, szomjan hal. E szélsőségek között a szervezet csillapítja a szomját, és tovább él, hogy szaporodjon.

Azok az igazság-stratégia élőlények, akik színskálán látják a vízszintet - az alacsony pirostól a magas zöldig -, látják a vízszint valóságát. Azt azonban nem tudják, hogy a víz szintje elég magas-e ahhoz, hogy megöljék őket. A megtérülési stratégiával rendelkező organizmusok viszont egyszerűen pirosat látnak, amikor a vízszintek megölnék őket, és zöldet, ha nem. Jobban fel vannak készülve a túlélésre.

"Az evolúció könyörtelenül szelektál az igazság stratégiákkal és a megtérülési stratégiákkal szemben," - írja Hoffman. "Az objektív valóságot látó organizmus mindig kevésbé alkalmas, mint egy ugyanolyan komplexitású organizmus, amely a megtérülését látja. Ha az objektív valóságot látod, akkor kihalsz."

Mivel az emberek nem haltak ki, a szimuláció azt sugallja, hogy a valóság közelítését látjuk, amely azt mutatja meg, hogy mit kell látnunk, nem pedig azt, hogy a dolgok valójában hogyan néznek ki.


Hoffman ezt a közelítést egy képernyőhöz hasonlítja. Amikor egy regényíró elindítja a számítógépét, egy ikont lát az asztalán, amely a regényét jelképezi. Zöld, téglalap alakú, és a képernyőn ül, de a dokumentum lényegében nem rendelkezik e tulajdonságok egyikével sem. Ez egy összetett 1-es és 0-s karakterlánc, amely szoftverként jelenik meg, amely elektromos áramként fut egy áramköri lapon.

Ha az íróknak manipulálniuk kellene a binárist ahhoz, hogy regényt írjanak, vagy a vadászó-gyűjtögetőknek a fizikát kellene felfogniuk ahhoz, hogy lándzsát dobjanak, akkor nagy eséllyel már régen kihalt volna mindkettő.

"Hasonló módon almát hozunk létre, amikor nézzük, és elpusztítjuk, ha nem tekintünk rá. Valami létezik, ha nem nézzük, de az nem egy alma, és valószínűleg nem is olyan, mint egy alma," - írja Hoffman. "Az almáról alkotott emberi felfogás egy adatstruktúra, amely jelzi, hogy valami ehető (megtérülés) és hogyan kell megenni. Ezeket az adatstruktúrákat egy pillantással létrehozzuk, és egy pislogással töröljük. A fizikai tárgyak, sőt, a tér és idő, amelyben léteznek, az evolúció módszere arra, hogy a valóság előnyeit kompakt és használható formában mutassa be."

A tudat mélye felé

Ezen a ponton valószínűleg azon tűnődsz: "Nos, akkor mi a valóság? Ha az én kutyám csak egy adatstruktúra, amely egy szőrös lényt jelez, aki szereti a fürdőzést, és utálja a fürdőt, akkor mi rejlik az ábrázolás alatt?"

Hoffman számára a válasz a tudat.

Amikor az idegtudósok és filozófusok tudatelméleteket dolgoznak ki, hagyományosan az agyat nézik. Ha Hoffmannak igaza van, akkor nem tudják teljesen megérteni a tudatot az agyi tevékenységen keresztül, mert egy térben és időben létező anyagi szerv ikonját nézik, nem pedig a valóságot.

Hoffman a tudat matematikai elméletével akar kezdeni, mint kiindulóponttal - az anyagon kívüli tudatot és az általa esetleg nem lakott téridőt vizsgálva. Elmélete továbbá a tudatos ágensek potenciálisan végtelen interakcióját kívánja meg, az egyszerűtől a bonyolultig. Ebben a megfogalmazásban a tudat még a szerves világon túl is létezhet, egészen az elektronokig és protonokig.

"Tagadom, hogy létezik olyan dolog az objektív valóságban, mint egy pozícióval rendelkező elektron. Azt mondom, hogy a tér és az idő, az anyag és a forgás keretei nem megfelelő keretek, rossz nyelv a valóság leírására," - mondta Hoffman Robert Wright újságírónak egy interjúban. "Azt mondom, menjünk végig: ez a tudatosság, és csak a tudat, egészen lefelé."

Hoffman ezt a nézetet "tudatos realizmusnak" nevezi. Ha bebizonyosodik, hogy helyes, akkor azzal érvel, hogy ez előrelépést hozhat az olyan megoldhatatlan nehézségekben, mint az elme-test probléma, a kvantumvilág furcsa természete és a sokak által keresett "mindenség elmélete".

"Lehet, hogy a valóság soha többé nem tűnik ugyanolyannak," - írja Hoffman.


Szimulációval tesztelt, tudományosan jóváhagyott?

Hoffman hipotézise lenyűgöző, mielőtt azonban valaki egzisztenciális összeomlást szenvedne, érdemes megjegyezni, hogy a hipotézis éppen ez: egy hipotézis. Még meg kell dőlnie annak a hipotézisnek, hogy az agy hozza létre a tudatot.

Az egyik kritika azzal érvel, hogy bár lehet, hogy nem úgy érzékeljük a valóságot, ahogy van, ez nem jelenti azt, hogy észlelésünk nem ésszerűen pontos. Hoffman ezzel szemben azzal érvelne, hogy egy kígyót ábrázoló ikont látunk, nem egy kígyót. De akkor miért fejlesztenek ki a nem mérgező kígyók olyan színeket, mint a mérgező kígyók? Ha nincs utánozható objektív valóság, miért bizonyulna a mimikri hasznos adaptációnak, és miért tévesztik meg több faj interfészét ilyen trükkök?

Egy másik aggodalomra ad okot a tyúk-tojás probléma, ahogyan Wright is rámutatott vitájuk során. A jelenlegi ortodoxia azt állítja, hogy az univerzum évmilliárdok óta létezett az élet megjelenése előtt. Ez azt jelenti, hogy az első élő szervezetek evolúciós útjukat egy korábban létező szervetlen, tudattalan környezetre reagálva kezdték meg.

Ha Hoffman érvelése helyes, és a tudat az elsődleges, akkor minek fejleszteni az életet és a valóság illúzióját? Miért olyan károsak ezek az irreális szimbólumok végül is a tudatra? Feltételezzük, hogy a tudathálózat évmilliárdokon át boldogult élet nélkül.

Ez az oka annak, hogy Michael Shermer, a Szkeptikus Társaság alapítója Hoffman érvelését kétkedve fogadja:

"Senki sem tagadja, hogy a tudatosság nehéz probléma. Mielőtt azonban a tudatot egy független ügynökség szintjére emelnénk, amely képes létrehozni saját valóságát, adjuk meg a hipotéziseinket arra vonatkozóan, hogy az agy hogyan teremti meg az elmét. Mivel pontosan tudjuk, hogy a mérhető tudat meghal, amikor az agy meghal, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják, az alapértelmezett hipotézisnek annak kell lennie, hogy az agy teremti a tudatot. Vagyok, tehát gondolkodom."

Aztán ott van az a kérdés, hogy Hoffman hipotézise önpusztító-e. Ha a valóságról alkotott felfogásunk pusztán fajspecifikus interfész, amely elfedi a valóságot, honnan tudhatjuk, hogy a tudat nem egyszerűen egy másik ilyen ikon? Talán a mindennapi "én" tapasztalat egy hasznos fantázia, amelyet a gén túlélésének és szaporodásának hasznára alakítottak, és nem része a valóság operációs rendszerének.

"Ez az elmélet sokkal érdekesebbé tette az életet," - mondta Wrightnak. "Sok felfedeznivaló van, sok mindent nem tudok, és olyan dolgokat, amelyekről azt hittem, hogy tudtam, fel kellett adnom. És így sokkal érdekesebbé teszi számomra az életet." (1)

(1) - https://bigthink.com/life/does-reality-exist/
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,348,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,25,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,43,állatvilág,602,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1517,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,465,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,93,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,31,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,98,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,36,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,62,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,84,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,679,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,Brazília,84,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,38,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,8,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,296,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,328,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1100,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,795,éghajlat,176,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,105,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,59,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,61,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,163,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,39,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,196,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,287,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,39,extrém időjárás,85,ezüst,7,fa,84,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,331,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,23,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,130,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,359,filozófia,5,Finnország,37,fizika,106,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,665,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,788,földrengés,96,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,76,gáz,23,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,147,globális lehűlés,68,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,257,gyermekmunka,2,gyógyítás,347,gyógynövény,87,gyógyszeripar,156,gyorsétel,1,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,471,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1717,hírszerzés,3,hit,19,Hold,269,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,7,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,88,idegen lény,408,idegen technológia,305,idegsejt,11,idézet,3,idő,55,időgép,18,időhurok,1,időjárás,86,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,26,India,189,indián,17,indigó gyerekek,11,Indonézia,40,influenza,4,információ,11,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,56,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,173,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,161,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,61,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,52,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,93,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,69,kiméra,3,Kína,633,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,41,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,33,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,201,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,270,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,52,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,1,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,27,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,422,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,85,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,175,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,217,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,19,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,65,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,58,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,36,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,233,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,145,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,94,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,259,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,203,napszél,20,naptár,1,NASA,395,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,87,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,198,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,753,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,320,önkényuralom,2,önvezető autó,33,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,67,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,450,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,112,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,79,pénz,421,permafroszt,1,Peru,96,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,70,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,11,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,945,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,692,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,224,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,19,robot,29,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,82,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,49,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,22,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,108,spiritualitás,373,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,59,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,59,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,147,távolbalátás,31,technológia,1336,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,25,tengervíz,245,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,98,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1184,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,786,tudomány,1211,túlnépesedés,9,túlvilág,146,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,892,UFO felfedés,103,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,403,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10948,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,255,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,668,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,12,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,21,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,261,valóság,46,vámpír,5,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,30,vér,43,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9742,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,372,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,14,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,12,vulkánkitörés,88,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Minden, amit látunk, csupán illúzió, figyelmeztet egy tudós, és szerinte a valóság sokkal furcsább
Minden, amit látunk, csupán illúzió, figyelmeztet egy tudós, és szerinte a valóság sokkal furcsább
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI2vXmdm2JAm7lz3DZ6A8Ai6so9jDcm5MdGXaOowXneMhJxuLG0ycNkx8JMlygIB49s_vA4DaSxFt3vprOC96AaiylUIIuFVT9Vam3mKStc4pyGkxuh5Paj8ht3VNY0CPI2jSnKFlXVoh0cURBh3O4GnOFe0BQAm9ekPKIqHFnlIDQ3IYD6SdVLdqCe5c/s16000/val%C3%B3s%C3%A1g-%C3%A9rz%C3%A9kel%C3%A9s-ill%C3%BAzi%C3%B3-tudom%C3%A1ny-video-agy-tudat-tudatoss%C3%A1g-2023-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI2vXmdm2JAm7lz3DZ6A8Ai6so9jDcm5MdGXaOowXneMhJxuLG0ycNkx8JMlygIB49s_vA4DaSxFt3vprOC96AaiylUIIuFVT9Vam3mKStc4pyGkxuh5Paj8ht3VNY0CPI2jSnKFlXVoh0cURBh3O4GnOFe0BQAm9ekPKIqHFnlIDQ3IYD6SdVLdqCe5c/s72-c/val%C3%B3s%C3%A1g-%C3%A9rz%C3%A9kel%C3%A9s-ill%C3%BAzi%C3%B3-tudom%C3%A1ny-video-agy-tudat-tudatoss%C3%A1g-2023-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2023/07/minden-amit-latunk-csupan-illuzio.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2023/07/minden-amit-latunk-csupan-illuzio.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy