A befolyás hatalma: Tanulságok a "Harmadik Hullám" kísérletből

Az emberek gyakran cselekednek saját meggyőződésük ellenére, mivel befolyásolják őket azok, akik körülöttük vannak. Ez a jelenség még hangsú...


Az emberek gyakran cselekednek saját meggyőződésük ellenére, mivel befolyásolják őket azok, akik körülöttük vannak. Ez a jelenség még hangsúlyosabb, ha tekintélyes személyek irányítása alatt állnak, ami néha arra is vezethet, hogy veszélyes, erkölcstelen vagy akár illegális cselekedeteket kövessenek el.

A második világháború után, különösen a holokauszt kapcsán, felmerültek a kérdések arról, hogy az emberek milyen mértékben vettek részt a szörnyűségekben, egyszerűen csak azért, mert "parancsot követtek".

Pszichológusok számos kísérletet végeztek az emberi viselkedés e részének feltárására. Például Milgram engedelmességi kísérletei megmutatták, hogy hétköznapi embereket is rá lehet venni arra, hogy másoknak fájdalmat okozzanak, ha egy tekintélyes személy erre utasítja őket. Hasonlóképpen, Zimbardo stanfordi börtönkísérlete azt illusztrálta, hogy az emberek milyen gyorsan válnak elnyomóvá, ha hatalomhoz jutnak.

Egy kevésbé ismert, de ugyanolyan hatásos kísérlet volt a "Harmadik Hullám," amely egy egyszerű iskolai projektként indult, de hamar kicsúszott az irányítás alól. Ez a kísérlet megmutatta, hogy milyen könnyen befolyásolhatók az emberek a csoportnyomás által, és milyen gyorsan terjedhetnek el a gyűlölködő ideológiák.

Egy tanár ötlete

1967-ben Ron Jones, egy fiatal történelemtanár Kaliforniában, egy kihívással szembesült. Diákjai nehezen értették meg, hogyan lehetett a német lakosság a holokauszt cinkosa, és miért támogatták oly sokan a náci rezsimet. Hiába próbálkozott, a diákok egyszerűen nem tudták felfogni, hogyan történhettek meg ilyen mértékű szörnyűségek.

Ekkor Jones-nak támadt egy ötlete: mi lenne, ha megmutatná nekik? Úgy döntött, hogy egy "fasiszta" mozgalmat szimulál az osztályában, hogy megmutassa, milyen könnyen eshet az ember a csoportnyomás és a propaganda áldozatául. A kísérletet "Harmadik Hullám"-nak nevezte el.

A kezdetben egyhetes gyakorlatnak szánt Harmadik Hullám célja az volt, hogy a diákok jobban megértsék a történelmet. Jones egy alapvető keretrendszert dolgozott ki, amely a fegyelemre, a közösségre és a cselekvésre épült, sajátos köszöntéssel és jelszóval. Azonban sem ő, sem a diákok nem számítottak arra, hogy a kísérlet ilyen hatást fog gyakorolni.

A fegyelemtől a fanatizmusig

Hétfőn Jones a fegyelem erejét hangsúlyozta. Arra utasította a diákokat, hogy "vigyázzban" üljenek az osztályban, mint a katonák, hogy javuljon a figyelmük. Ezt követően számos parancsot adott - álljanak fel, üljenek le, hagyják el a termet, majd térjenek vissza - mindezt pontos sorrendben és a lehető legnagyobb sebességgel.

Jones nagy meglepetésére a diákok élvezték a gyakorlatot. Gyorsan engedelmeskedtek az utasításainak, és úgy érezték, hogy valami nagyobb dologban vesznek részt, mint egy egyszerű osztálytevékenység. Még azok a diákok is, akik általában csendesek és visszahúzódóak voltak, aktív és fegyelmezett résztvevőkké váltak.


Kedden a közösség ereje került előtérbe. Az előző napi sikerekre építve Jones egy új jelszót vezetett be: "Erő a fegyelemben, erő a közösségben". Megtanította a diákoknak, hogy együtt mondják el ezt a jelmondatot. Továbbá egy különleges köszöntést is bemutatott, amelyet "Harmadik Hullám köszöntésnek" nevezett el, egy felemelt, behajlított jobb karral.

Jones elmagyarázta, hogy a "Harmadik Hullám" kifejezés az erőt szimbolizálja. Azt mondta a diákoknak, hogy az óceán partjára csapó hullámok közül a harmadik a legerősebb, és így az ő mozgalmuk is egy olyan erővé válik majd, amely képes megváltoztatni a világot.

A diákok teljes mértékben magukévá tették ezt az elképzelést. Elkezdtek a Harmadik Hullám köszöntéssel köszönteni egymást az osztályon kívül, az iskolában és az utcán is. A Hullám gyorsan egy exkluzív klubként terjedt, amelyhez mindenki csatlakozni akart.

A Hullám gyors terjedése

Szerdára a kísérlet túllépte az osztály határait. Tizenhárom új diák, akik szerettek volna csatlakozni, be is lépett Jones osztályába. Az elit státusz megerősítése érdekében Jones "tagsági kártyákat" osztott ki minden résztvevőnek.

Az osztály létszáma közel 50 főre nőtt, és Jones feladatokat adott nekik, hogy népszerűsítsék a Harmadik Hullámot. Készítettek egy zászlót, megtanították a fiatalabb diákokat a fegyelem fontosságára, és aktívan új tagokat toboroztak. A Hullám egyszerű gyakorlatból egy teljes értékű mozgalommá alakult.

Csütörtökre a hangulat megváltozott. A diákok büszkén mutogatták tagsági kártyáikat, buzgón betartatták a szabályokat, és jelentették azokat, akik nem engedelmeskedtek. Egy nagyobb testű, gyengébben teljesítő diák, Robert, még Jones személyes testőrének is kinevezte magát, és az egész iskolában követte őt.

Jones felismerte, hogy a kísérlet túl messzire ment, és úgy döntött, hogy véget vet neki. Egy találkozót hívott össze 80 diákkal, és bejelentette, hogy egy országos mozgalom részesei, amely az ország politikai rendszerének átvételére készül. Elmondta, hogy a Harmadik Hullám vezetője másnap megjelenik a televízióban, hogy bejelentse elnökjelöltségét.


A Hullám csúcsa és bukása

Péntekre több mint 200 diák zsúfolódott be Jones osztálytermébe, izgatottan várva a nagy bejelentést. A tömeg nem csak az eredeti résztvevőkből állt, hanem sok más diákkal is bővült, akik korábban nem mutattak érdeklődést az iskolai tevékenységek iránt.

Feszült légkör uralkodott, mindenki várta a televíziós beszédet. Jones bekapcsolta a tévét, de a képernyő üres maradt. Zavartság ült ki a diákok arcára, amikor Jones felfedte az igazságot: nem létezett Harmadik Hullám mozgalom. Az egész csak egy kísérlet volt annak bemutatására, hogy milyen könnyen lehet embereket manipulálni, hogy kövessenek veszélyes ideológiákat.

Jones elmagyarázta, hogy a viselkedésük hasonlított az 1930-as évek átlagos németjeiéhez, akik azt hitték, hogy egy nagy mozgalom részesei, de valójában csak irányítva voltak. A diákok elkezdték magukat felsőbbrendűnek tekinteni a Harmadik Hullámon kívüliekkel szemben, készen álltak arra, hogy árulásra és akár erőszakra is hajlandóak legyenek velük szemben.

A pontot az i-re Jones a Harmadik Birodalom híradóival tette fel: katonai menetelések, könyvégetések és internálótáborok képeivel. Ezt követően felkapcsolta a lámpákat.

Furcsa csend telepedett a teremre. A diákok döbbenten ültek, és szembesültek azzal a felismeréssel, hogy akaratlanul is résztvevői voltak ennek a kísérletnek, és hogy milyen könnyen váltak befolyásolhatóvá. Robert, a kijelölt "testőr," megállíthatatlanul sírni kezdett.

A "Harmadik Hullám" nyoma a történelemben és a kultúrában

Ron Jones hosszú éveken át hallgatott a kísérletéről. Hasonlóképpen a diákok, akik szégyellték a "Hullámban" való részvételüket, szintén a csendet választották. Azonban egy váratlan találkozó egy korábbi diákkal arra késztette Jonest, hogy újra megfontolja az eseményeket.

Egy nap egy fiatalember közelített hozzá az utcán, örömmel kiáltva: "Mr. Jones, Mr. Jones!" Eleinte Jones nem ismerte fel.

A fiatalember, látva Jones zavarodott arckifejezését, mosolygott, és lassan a vállához emelte a kezét, bemutatva a Harmadik Hullám köszöntést.


"Mr. Jones, emlékszik a Harmadik Hullámra?" - kérdezte.

Jones valóban emlékezett. Ez volt élete egyik legmélyebb és legmegdöbbentőbb leckéje. Miután felismerte az események jelentőségét, Jones úgy döntött, hogy megosztja tapasztalatait. Írt egy cikket, amelyet az 1970-es évek végén publikáltak. A "Harmadik Hullám" története mélyen rezonált a társadalomban, és hatással volt a kultúrára és a művészetekre.

1981-ben filmet készítettek "A Hullám" címmel, amelyet a kísérlet ihletett. Ezt követően Todd Strasser, a Morton Rhue álnéven publikáló író könyvet írt ugyanezzel a címmel. 2008-ban német rendező, Dennis Gansel kiadott egy filmet "Die Welle" (A Hullám kísérlet) címmel, amely a mai német iskolában játszódik.

A kísérlet tanulságai

A "Harmadik Hullám" kísérlet mélyen elgondolkodtatja az embereket azzal kapcsolatban, hogy milyen könnyen válhatunk mások befolyásának áldozataivá. A diákok reakciói és viselkedése emlékeztet arra, hogy a történelem során hányan követtek el embertelen cselekedeteket pusztán azért, mert azt hitték, hogy a "csoporthoz" tartoznak. A kísérlet rávilágított arra, hogy a hatalom és a tekintély, valamint a csoportnyomás hogyan képes eltorzítani az emberek erkölcsi iránytűjét.

A "Harmadik Hullám" emlékeztet arra is, hogy az oktatásnak nemcsak az ismeretek átadásáról kell szólnia, hanem arról is, hogy kritikusan gondolkodó, empatikus és felelős állampolgárokat neveljen. Az ilyen tapasztalatok segíthetnek a fiataloknak abban, hogy jobban megértsék a történelem tanulságait, és felismerjék a veszélyt, ami a szélsőséges ideológiák és a manipuláció mögött rejlik.

A "Harmadik Hullám" nemcsak egy iskolai kísérlet volt, hanem egy figyelmeztetés is, hogy soha ne vegyük természetesnek a demokratikus értékeket és az emberséget. Az emberi történelem tele van figyelmeztető példákkal arról, hogy mi történhet, ha a társadalmak hajlamosak elfelejteni a múltat, és elhanyagolják a felelősségüket.

A kísérlet emlékeztet arra, hogy mindannyiunknak tudatosan kell dolgoznunk azon, hogy megőrizzük a szabadságot, az egyenlőséget és az igazságosságot, mert a történelem sosem ismétlődik meg pontosan, de tanulságai örökké aktuálisak maradnak.
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,143,agy,369,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,92,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,51,állatvilág,624,allergia,14,álmatlanság,3,álom,58,alumínium,7,alvajárás,1,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,10,Amerika,1555,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,473,angyal,13,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,95,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,103,anyaméh,4,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,9,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,97,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,202,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,4,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,51,baleset,35,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,44,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,2,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,99,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,88,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,154,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,308,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,10,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,7,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,31,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,68,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,37,DNS,335,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1114,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,65,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,815,éghajlat,187,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,295,Einstein,87,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,110,elektromos autó,147,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,216,élet a halál után,168,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,77,elmezavar,5,Elon Musk,57,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,41,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,8,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,42,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,37,északi fény,2,Északi-sark,19,Észtország,10,étel,208,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,291,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,113,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,88,Facebook,4,fájdalom,34,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,54,feldolgozott étel,26,félelem,118,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,361,filozófia,5,Finnország,37,fizika,113,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folklór,1,folyadékmembrán,1,folyó,2,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,főemlős,1,Föld,675,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,804,földrengés,101,Fönícia,1,Franciaország,206,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,25,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,79,gáz,23,genetika,242,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,geológia,1,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,21,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,153,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,29,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,70,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,263,gyermekmunka,2,gyógyítás,350,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,479,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,4,hajóroncs,31,hajszín,4,halak,2,halál,127,halálközeli élmény,52,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,35,hidrogén,16,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,12,hírek,1737,hírszerzés,3,hit,20,Hold,283,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,17,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,horror,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,8,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,93,idegen lény,426,idegen technológia,319,idegsejt,11,idézet,3,idő,61,időgép,19,időhurok,1,időjárás,89,időjárás módosítás,54,időjárási fegyver,16,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,3,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,13,illóolaj,6,illúzió,11,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,197,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,13,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,3,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,126,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,60,Isten,183,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,165,James Tyberonn,1,Japán,281,járvány,355,játék,8,jég,66,jéghegy,1,jégkorszak,24,Jemen,10,Jézus,63,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,16,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,134,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,2,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,17,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,99,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,71,kiméra,3,Kína,655,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,15,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,47,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,109,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,624,környezetszennyezés,243,környezetvédelem,203,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,282,közösség,4,kráter,12,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,28,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,169,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,57,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,3,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,131,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,73,levitáció,7,lézer,57,Li-Fi,1,Libanon,14,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,51,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,11,Mandela effektus,4,manipuláció,14,manó,1,Marokkó,5,Mars,224,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,11,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,135,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,43,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,251,metaanyag,2,meteor,68,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,meteorológia,1,Mexikó,148,mezoamerika,8,Mezopotámia,14,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,4,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,97,munka,30,mutáció,12,műanyag,96,műhold,100,műtét,5,művészet,211,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,208,napszél,21,naptár,1,NASA,412,NATO,65,Nazca-kultúra,3,Nazca-vonalak,16,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,351,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,52,Nostradamus,11,növények,283,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,59,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,98,okkultizmus,5,okostelefon,42,okosszemüveg,1,oktatás,65,olaj,63,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,2,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,29,Orionidák,1,Oroszország,757,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,35,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,7,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,462,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,23,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,4,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,424,permafroszt,2,Peru,101,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,126,placebo,1,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,5,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,15,pszichokinézis,7,pszichológia,80,pubertás,1,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,3,reaktor,2,recept,1,régészet,995,reiki,1,reinkarnáció,37,rejtélyek,728,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,36,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,87,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,53,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,19,sötét energia,6,Spanyolország,112,spiritualitás,383,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,17,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,46,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,182,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,19,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,57,Szicília,4,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,2,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,188,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tánc,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,Tasmánia,1,távolbalátás,32,technológia,1371,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,50,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,250,teremtés,44,terhesség,5,téridő,21,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,476,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,101,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,124,történelem,1243,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,127,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,30,tudatosság,796,tudomány,1269,túlnépesedés,9,túlvilág,156,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,923,UFO felfedés,109,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,412,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11318,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,66,Ukrajna,90,ultrahang,9,Univerzum,260,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,46,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,689,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,238,űrutazás,172,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,273,valóság,51,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,70,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,47,vércsoport,6,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10104,videojáték,17,Vietnam,19,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,243,vitamin,21,víz,381,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,62,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: A befolyás hatalma: Tanulságok a "Harmadik Hullám" kísérletből
A befolyás hatalma: Tanulságok a "Harmadik Hullám" kísérletből
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFR4_8q2MHHKnp-DtSxNvd-8nvQ35GuXstJJxQXgOMW0NGNuQARdxJdCSJ35rUiw9UFig77FPE9GbBlj75LzsIOuS5-NVClHhkDDEhZnTJBo1LK3XImlazb2Ln72UXxgD0GqVjjlDydtjqYFlTshPFlDmHZrhdtobeJ1RyDDlWaojuk9qAGKkwLpbpQVo/s16000/harmadik-hull%C3%A1m-k%C3%ADs%C3%A9rlet-hatalom-befoly%C3%A1s-manipul%C3%A1ci%C3%B3-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFR4_8q2MHHKnp-DtSxNvd-8nvQ35GuXstJJxQXgOMW0NGNuQARdxJdCSJ35rUiw9UFig77FPE9GbBlj75LzsIOuS5-NVClHhkDDEhZnTJBo1LK3XImlazb2Ln72UXxgD0GqVjjlDydtjqYFlTshPFlDmHZrhdtobeJ1RyDDlWaojuk9qAGKkwLpbpQVo/s72-c/harmadik-hull%C3%A1m-k%C3%ADs%C3%A9rlet-hatalom-befoly%C3%A1s-manipul%C3%A1ci%C3%B3-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/10/a-befolyas-hatalma-tanulsagok-harmadik.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/10/a-befolyas-hatalma-tanulsagok-harmadik.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy