Miért van letörve oly sok egyiptomi szobor orra?

A leggyakoribb kérdés, amelyet Edward Bleiberg kurátor a Brooklyn Múzeum egyiptomi művészeti galériáinak látogatóitól kap egyszerű, de szemb...


A leggyakoribb kérdés, amelyet Edward Bleiberg kurátor a Brooklyn Múzeum egyiptomi művészeti galériáinak látogatóitól kap egyszerű, de szembetűnő: Miért van letörve a szobrok orra?

Bleiberg, aki felügyeli a múzeum kiterjedt egyiptomi, klasszikus és ókori közel-keleti művészeti gyűjteményét, meglepődött az első néhány alkalommal, amikor meghallotta ezt a kérdést. Magától értetődőnek vette, hogy a szobrok megsérültek; egyiptológiai képzettsége ösztönözte annak vizualizálását, hogyan nézne ki egy szobor, ha még mindig érintetlen lenne.

Elkerülhetetlennek tűnhet, hogy több ezer év után egy ősi műtárgy elhasználódik. Ez az egyszerű megfigyelés azonban arra késztette Bleiberget, hogy felfedje a szándékos pusztítás széles körben elterjedt mintáját, amely összetett okok összességére mutatott rá, hogy az egyiptomi művészeti alkotások többségét miért rongálták meg.

Bleiberg kutatásai képezik a "Feltűnő erő: ikonoklazmus az ókori Egyiptomban" című megrendítő kiállítás alapját. A Kr.e. 25. századtól az 1. századig terjedő sérült szobrokat és domborműveket ép társaikkal párosítva a kiállítás az ókori egyiptomi műtárgyak politikai és vallási funkcióiról tanúskodik - és az ikonoklazmus meggyökeresedett kultúrájáról, amely csonkításukhoz vezetett.

"A szobrászatban található sérülések mintázatának következetessége azt sugallja, hogy ez szándékos," - mondta Bleiberg, és a vandalizmus számtalan politikai, vallási, személyes és bűnözői indítékára hivatkozik. A véletlen károkozás és a szándékos vandalizmus közötti különbség az ilyen minták felismeréséhez vezetett. Egy háromdimenziós szobor kiálló orra könnyen letörik, ismerte el, de gyanússá válik, amikor lapos domborműveken is láthatóak összetört orrok.

Fontos megjegyezni, hogy az ókori egyiptomiak fontos erőt tulajdonítottak az emberi alakot ábrázoló képeknek. Úgy gondolták, hogy egy istenség esszenciája lakhat az istenség képében, vagy egyszerű halandók esetében az elhunyt emberi lény lelkének egy része lakhat az adott személyről készült szoborban. Ezeknek a vandalizmus-kampányoknak tehát az volt a célja, hogy "egy kép erejét hatástalanítsák," ahogy Bleiberg fogalmazott.

A sírok és templomok voltak a legtöbb szobor és dombormű tárolóhelyei, amelyeknek rituális célja volt. "Mindegyiknek köze van a természetfelettinek való felajánlásokhoz," - mondta Bleiberg. Egy sírban arra szolgáltak, hogy "táplálják" az elhunyt személyt a következő világban ebből származó ajándékokkal. A templomokban az istenek ábrázolásai láthatók, amint felajánlásokat kapnak királyoktól vagy az elit más képviselőitől, akik képesek szobrot készíteni.

"Az egyiptomi államvallást olyan elrendezésnek tekintették, amelyben a földi királyok gondoskodnak az istenségről, és cserébe az istenség gondoskodik Egyiptomról," - magyarázta Bleiberg. A szobrok és a domborművek "találkozási pontok voltak a természetfeletti és e világ között," mondta, csak akkor lakják vagy "újítják fel," amikor a rituálét végrehajtják. Az ikonoklasztikus cselekedetek pedig megzavarhatják ezt az erőt.


"A sérült testrész már nem képes ellátni a feladatát," - magyarázta Bleiberg. Orr nélkül a szobor-szellem megszűnik lélegezni, így a vandál hatékonyan "megöli". Ha egy isten szobrának a fülét levernénk, az nem tudná meghallani az imát. Az isteneknek felajánlott emberi lényeket ábrázoló szobroknál a bal kart - amelyet leggyakrabban áldozatok bemutatására használnak - levágják, így a szobor funkciója nem tölthető be (a jobb kéz gyakran baltával jelenik meg az áldozatokat fogadó szobrokban).

"A fáraók korában világos volt, hogy mit kell tennie a szobrászatnak," - mondta Bleiberg. Még akkor is, ha egy kicsinyes sírrablót leginkább az értékes tárgyak ellopása érdekelte, attól is tartott, hogy az elhunyt bosszút állhat, ha képmását nem csonkítják meg.

Az emberi alakról készült képek károsításának elterjedt gyakorlata - és a megszentségtelenítés körüli szorongás - az egyiptomi történelem kezdetéig nyúlik vissza.. Az őskorból származó, szándékosan megrongált múmiák például arról a "nagyon alapvető kulturális hiedelemről árulkodnak, hogy a kép megrongálása károsítja az ábrázolt személyt," - mondta Bleiberg.

Hasonlóképpen, a hieroglifák utasításokat adtak a csatába készülő harcosoknak: készíts viaszképet az ellenségről, majd pusztíts el. Szövegek sora írja le a saját képmásod sérülése miatti szorongást, és a fáraók rendszeresen rendeleteket adtak ki szörnyű büntetésekkel mindenki számára, aki veszélyeztetni merte a hasonlatosságukat.


Valójában a "nagyszabású ikonoklazmus... elsősorban politikai indíttatású volt," - írja Bleiberg a "Feltűnő erő" kiállítási katalógusában. A szobrok megrongálása segítette az ambiciózus uralkodókat (és a leendő uralkodókat) abban, hogy előnyükre írják át a történelmet. Az évszázadok során ez a törlés gyakran nemi vonalak mentén történt: két hatalmas egyiptomi királynő öröksége, akiknek tekintélye és misztikuma táplálta a kulturális képzeletet - Hatsepszut és Nefertiti - nagyrészt eltűnt a vizuális kultúrából.

"Hatsepszut uralkodása problémát jelentett III. Thotmesz utódjának legitimitása szempontjából, és Thotmesz megoldotta ezt a problémát azáltal, hogy gyakorlatilag megszüntette Hatsepszut minden képi és bevésett emlékét," - írja Bleiberg. Nefertiti férje, Ehnaton ritka stílusváltást hozott az egyiptomi művészetbe az Amarna-kor (kb. Kr.e. 1353-36) vallási forradalma során. A fia, Tutanhamon és a hozzá hasonlók egymást követő lázadásai közé tartozott Ámon isten hosszú távú imádatának helyreállítása; "Ehnaton műemlékeinek lerombolása ezért alapos és hatékony volt," - írja Bleiberg. De Nefertiti és lányai is szenvedtek; az ikonoklazmus cselekedetei elhomályosították uralkodásának sok részletét.

Az ókori egyiptomiak intézkedéseket tettek szobraik védelmére. A szobrokat sírok vagy templomok fülkéibe helyezték, hogy három oldalról védjék őket. Egy fal mögé zárták őket, szemüket két lyuk szegélyezte, amelyek előtt egy pap mutatta be áldozatát. "Megtették, amit tudtak," - mondta Bleiberg. "De igazából nem működött olyan jól."

Az ilyen intézkedések hiábavalóságáról beszélve Bleiberg a képrombolók által bizonyított ügyességet is értékelte. "Nem voltak vandálok," - tisztázta. "Nem meggondolatlanul és véletlenszerűen estek neki a műalkotásoknak." Valójában vésőik célzott pontossága azt sugallja, hogy szakmunkások voltak, akiket pontosan erre a célra képeztek ki és béreltek fel. "Gyakran előfordul, hogy a fáraók korában valójában csak a célszemély neve szerepel a feliratban. Ez azt jelenti, hogy a károkozó személy tudott olvasni!"


Ezeknek a szobroknak a megértése idővel megváltozott, ahogy a kulturális erkölcsök eltolódtak. A korai keresztény időszakban Egyiptomban, az 1. és 3. század között, a szobrokban lakó bennszülött istenektől pogány démonokként féltek; a pogányság felszámolására megtámadták rituális eszközeit - különösen a felajánlásokat tevő szobrokat. A tudósok szerint a 7. századi muszlim invázió után az egyiptomiak elvesztették félelmüket ezektől az ősi rituális tárgyaktól. Ez idő alatt a kőszobrokat rendszeresen téglalapokra vágták, és építőelemként használták az építési projektekben.

"Az ősi templomokat némileg kőbányáknak tekintették," - mondta Bleiberg, megjegyezve, hogy "amikor a középkori Kairóban sétál az ember, sokkal ősibb egyiptomi tárgyakat láthatunk, amelyet egy falba építettek."

Ez a gyakorlat különösen felháborítónak tűnik a modern néző számára, tekintve, hogy az egyiptomi műtárgyakat a képzőművészet mesteri alkotásaiként értékeljük, de Bleiberg gyorsan rámutat, hogy az ókori egyiptomiaknak nem volt szavuk a "művészetre". Ezeket a tárgyakat "felszerelésnek" nevezték volna. Amikor műalkotásként beszélünk ezekről a műtárgyakról, dekontextualizáljuk őket. A képek erejéről szóló elképzelések azonban nem az ókori világ sajátjai - jegyezte meg, utalva a kulturális örökség és a köztéri emlékművek megkérdőjelezésének korára.

"A nyilvános térben megjelenő képek azt tükrözik, hogy kinek van hatalma elmesélni a történteket, és mire kell emlékezni," - mondta Bleiberg. "Tanúi vagyunk sok embercsoport akaratának, akiknek különböző véleményük van arról, hogy mi a helyes narratíva." Talán tanulhatunk a fáraóktól; ahhoz, hogy hogyan írjuk át nemzeti történeteinket, talán csak némi képrombolásra van szükség. (1)

(1) - https://edition.cnn.com/style/article/egyptian
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,364,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1543,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,471,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,102,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,85,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,304,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1111,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,183,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,294,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,165,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,40,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,41,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,110,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,672,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,798,földrengés,99,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,78,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,15,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1729,hírszerzés,3,hit,20,Hold,281,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,16,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,422,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,60,időgép,19,időhurok,1,időjárás,87,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,196,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,180,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,161,James Tyberonn,1,Japán,278,járvány,355,játék,7,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,23,Jemen,10,Jézus,62,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,97,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,622,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,279,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,27,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,165,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,56,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,127,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,72,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,222,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,247,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,13,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,209,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,207,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,51,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,95,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,753,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,455,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,974,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,722,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,86,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,380,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,178,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1362,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1218,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,123,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,793,tudomány,1251,túlnépesedés,9,túlvilág,153,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,914,UFO felfedés,106,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,409,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11209,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,257,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,679,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,169,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,269,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10000,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,242,vitamin,21,víz,378,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Miért van letörve oly sok egyiptomi szobor orra?
Miért van letörve oly sok egyiptomi szobor orra?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGUa8OrxYH34EERW0V-EFnHUJVvKv-ZLLTTqsJRVxXNCHeuGUAVCuHOMe6d0Dj6LFC3k3RKvkCT0r781jcn7oXHDAUNEj0Di0YUgn5ITtP7gzmnX7leOKmFbGRyDNkLeeh7WU5hW9DJPULHYs_01KHUFkZUGAOVMAh9_5123ltGxunfuswde7F1NX80nw/s16000/egyiptom-szobor-rong%C3%A1l%C3%A1s-szimb%C3%B3lum-video-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-r%C3%A9g%C3%A9szet--2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGUa8OrxYH34EERW0V-EFnHUJVvKv-ZLLTTqsJRVxXNCHeuGUAVCuHOMe6d0Dj6LFC3k3RKvkCT0r781jcn7oXHDAUNEj0Di0YUgn5ITtP7gzmnX7leOKmFbGRyDNkLeeh7WU5hW9DJPULHYs_01KHUFkZUGAOVMAh9_5123ltGxunfuswde7F1NX80nw/s72-c/egyiptom-szobor-rong%C3%A1l%C3%A1s-szimb%C3%B3lum-video-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-r%C3%A9g%C3%A9szet--2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/miert-van-letorve-oly-sok-egyiptomi.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/miert-van-letorve-oly-sok-egyiptomi.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy