A himalájai özönvíz előtt India figyelmen kívül hagyta a fejlesztési kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket

Már jóval azelőtt, hogy a vasárnapi halálos árvíz két hidroelektromos gátat is megsemmisített, a tudósok többször is figyelmeztettek arra, h...


Már jóval azelőtt, hogy a vasárnapi halálos árvíz két hidroelektromos gátat is megsemmisített, a tudósok többször is figyelmeztettek arra, hogy az ilyen projektek veszélyesek egy törékeny régióban, amelyet a globális felmelegedés nagy mértékben érintett.

Jóval korábban, hogy bekövetkezett volna a katasztrófa, amely száz embert ragadott magával és elpusztította az újonnan épített gátakat és hidakat, a figyelmeztetések egyértelműek voltak.

A Himalája évek óta riasztó sebességgel melegszik, az olvadó gleccserekben csapdába esett talaj és a sziklák növelik a pusztító áradások és földcsuszamlások kockázatát, figyelmeztettek a tudósok. A közeli lakosság sérülékeny, és a régió ökoszisztémája túl törékennyé vált a nagy fejlesztési projektek kivitelezésére.

Az indiai kormány azonban felülírta a szakértők kifogásait és a helyi lakosok tiltakozását, és sziklákat robbantott és vízerőművek építésébe fogott olyan ingatag helyszíneken, mint amilyen Uttarakhand északi államának területe, ahol a katasztrófa történt.

A tisztviselők hétfőn közölték, hogy 26 áldozat holttestét sikerült megtalálni, miközben közel 200 eltűnt ember után kutatnak. Vasárnap víz és törmelék hullám söpört végig a Rishiganga folyó meredek hegyi völgyeiben, és mindent elmosott, ami az útjába került. Az áldozatok többsége az áramprojektek dolgozói voltak.

A falusiak szerint a drága fejlesztési projekteket felügyelő hatóságok nem készítették fel őket a jövőre, hamis bizalmat keltettek abban, hogy semmi sem fog történni.

"A faluban nem volt program vagy képzés a katasztrófavédelemről a kormány részéről," - mondta Bhawan Singh Rana, Raini falu vezetője, amelyet a legsúlyosabb károk értek. "A falunk egy sziklán van, és attól tartunk, hogy bármikor megcsúszhat."

A biztonsági erők egy alagútra összpontosítanak, ahol állítólag 30 ember esett csapdába. Körülbelül 13 faluba dobtak le légi úton élelmiszert, melyek a földön megközelíthetetlenné váltak, és nagyjából 2500 ember rekedt ezeken a helyeken.

Az uttarakhandi pusztítás ismét rávilágított a Himalája törékeny ökoszisztémájára, ahol emberek milliói érzik a globális felmelegedés hatását. A Világbank arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli mértékben ronthatja akár 800 millió ember életkörülményeit Dél-Ázsiában. De a hatások már most is érezhetők, gyakran halálos módon, a Himalája övének nagy részein, Bhutántól Afganisztánig.

A régióban körülbelül 15000 gleccser van, amelyek évtizedenként 30-60 méteres sebességgel vonulnak vissza. Az olvadás több ezer jégtavat táplál vagy hoz létre, amelyek hirtelen áttörhetnek a jégen és az őket visszatartó sziklás törmeléken, katasztrofális áradásokat okozva. Nepálban, Bhutánban, Indiában és Pakisztánban a jégtavak nagy részét a Nemzetközi Hegyfejlesztési Nemzetközi Központ, egy kormányközi csoport nyilvánította veszélyesnek.


Nepál különösen sérülékeny, ahol az éghajlatváltozás miatt egész falvak vándoroltak alacsonyabb területekre, hogy túléljék az egyre mélyülő vízválságot. A halálos villámáradások, amelyek közül néhányat a jeges tavak áttörése okoz, szintén gyakoribbá váltak.

A tudósok többször felhívták a figyelmet arra, hogy a régió fejlesztési projektjei halálos szerencsejátékot jelentenek, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Ravi Chopra, az Uttarakhandi Népi Tudományos Intézet igazgatója elmondta, hogy a kormány által kinevezett 2012-es szakértői csoport azt javasolta, hogy ne építsenek gátakat az Alaknanda-Bhagirathi-medencében, beleértve a Rishigangát is. Indiában a legfelsőbb bíróság által 2014-ben kinevezett tudományos bizottság tagja volt, amely szintén nem tanácsolta a gátak építését a "periglaciális övezetben," amelyet úgy jellemzett, mint olyan területet, ahol a völgy alja több mint 2100 méterre van a tengerszint felett.

"De a kormány csak ment előre és úgy döntött, hogy felépíti őket," - mondta. A vasárnapi árvíz által sújtott mindkét vízerőművet - az egyiket elpusztította, a másikat súlyosan megrongálta - ebben a zónában építették, mondta.

D.P. Dobhal, a kormány által működtetett Himalája Geológiai Intézet volt tudósa elmondta: "Amikor olyan projekteken dolgozunk a Himalájában, mint például a vízipar, az utak és a vasút, a részletes projekt jelentésekben soha nem veszik figyelembe a gleccserek tanulmányozásának adatait."

A kormány több mint 800 kilométernyi utat épít Uttarkhandban, hogy javítsa a hozzáférést számos nagyobb hindu templomhoz, annak ellenére, hogy a környezetvédők kifogásolták a szükséges erdőirtást, amely felgyorsíthatja az eróziót és növelheti a földcsuszamlások kockázatát.

Az indiai Legfelsőbb Bíróság által kinevezett és Dr. Chopra által vezetett tudományos bizottság tavaly arra a következtetésre jutott, hogy a kormány a 10 méteres szélességű autóút megépítésével a Közlekedési Minisztérium saját szakembereinek tanácsával is szembeszállt. A kormány azzal érvelt, hogy egy szélesebb út több gazdasági hozadékkal jár, és nagy szükség van rá a nagyszabású katonai felszerelések potenciális telepítéséhez a vitatott kínai határnál.

A Legfelsőbb Bíróság a tudományos bizottság egyik frakciója mellett döntött, hogy az utat 5,5 méterre kell korlátozni. De addigra már több száz hektár erdőt és több tízezer fát vágtak ki - olvasható az indiai The Scroll hírügynökség beszámolójában. (1)

"Amikor saját minisztériumi szakértői azt mondják, hogy a Himalája régió útjainak ne legyen az aszfaltozott felülete 5,5 méternél nagyobb, és akkor szembe kell néznie saját szakértőinek ajánlásaival, akkor ez komoly kérdés," - mondta Dr. Chopra. "Hacsak a bíróságok nem vizsgálják a szankcionáló tisztviselők és a személyesen elszámoltatható végrehajtó tisztviselők kérdését, nem hiszem, hogy a helyzet megváltozik."


Trivendra Singh Rawat, Uttarakhand miniszterelnöke óva intett attól, hogy az áradást "oknak tekintsék a fejlődésellenes narratívák felépítésére".

"Megismétlem kormányunk elkötelezettségét Uttarakhand fenntartható fejlesztése iránt, és mindent megteszünk e cél elérésének biztosítása érdekében," - mondta Rawat.

Hogy pontosan mi okozta a legutóbbi áradást, hétfő este még nem volt világos, az indiai kormány szerint egy szakértői csoport látogat el a helyszínre, hogy kivizsgálja. Ranjeet Rath, az indiai geológiai felmérés vezetője elmondta, hogy a kezdeti információk szerint "jégborjadzás volt a legnagyobb magasságban." A jégborjadzás a jégdarabok letörését jelenti a gleccser széléről.

Az áradás előtti és utáni műholdképeket tanulmányozó tudósok szerint valószínűleg nem egy jeges tó szakadt át, mert a képeken ilyen tó nem látszott.

Szerintük a katasztrófa valószínűleg egy olyan sziklalejtő összeomlásával kezdődött, amely az elmúlt nyarakon instabillá vált a jég olvadása miatt, és egy ilyen földcsuszamlás darabokra törhette a gleccser egy részét.

A lavina átmenetileg el tudta zárni a folyót, létrehozva egy tavat, amely aztán kiszabadult - mondta Umesh K. Haritashya, a jégveszélyeket tanulmányozó tudós az ohiói Daytoni Egyetemen.

A lavinák súrlódása során hő is keletkezik, amely megolvaszthatja az útjában fekvő vagy a hömpölygő törmelékben lévő jeget.

"Alapvetően egy földcsuszamlásról van szó, amely valamilyen töredékkőzet, és némi töredékjég," - mondta Dan Shugar, az albertai Calgary Egyetem geomorfológusa. "A jég nagy része megolvadt. És lehet, hogy sokkal többet sodort magával."

Raini falu az egyik legjobban sújtott területen volt vasárnap, ahol a 13 megawattos Rishiganga vízerőmű teljesen megsemmisült. Utána a falu 150 lakosából nagyjából 100 töltötte az éjszakát a szabadban.

"Nem aludtunk a házunkban, mert attól féltünk, hogy még több víz jöhet, a sziklák elmozdulhatnak, valami veszélyesebb dolog történhet," - mondta Rana úr, a falu vezetője. "Felvittük az ágyneműket az erdőbe, tüzet gyújtottunk, és valahogy átvészeltük az éjszakát."

A környéken az 1970-es években az erdőirtás ellen ismert környezeti tiltakozás zajlott. A tüntetők, köztük nagy számban nők, átölelték a fákat, hogy megakadályozzák a favágókat, hogy kivágják őket egy mozgalom során, amelyet "chipkónak" neveztek el.

Rana úr elmondta, hogy a helyi lakosok tiltakoztak a Rishiganga villamosenergia-projekt építése ellen is, amely tavaly kezdte meg az áramtermelést, sőt bírósági ügyeket is indítottak, de eredménytelenül. Attól tartottak, hogy a sziklák robbantása halálos földcsuszamlásokat okoz.

"Robbantást hallottunk, és láttuk, hogy a sziklák elmozdulnak," - mondta. "Amikor ez a projekt építés alatt állt, a falunk fele megcsúszott. Kértük, hogy költöztessenek innen egy másik helyre. A kormány azt mondta, hogy megteszik, de soha nem történt meg." (2)

(1) - https://scroll.in/article/972616/special-report
(2) - https://www.nytimes.com/2021/02/08/world/
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,366,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1548,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,472,angyal,13,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,103,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,4,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,50,baleset,35,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,86,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,307,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,7,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,67,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,330,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1112,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,184,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,295,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,145,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,167,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,41,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,42,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,36,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,111,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,675,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,800,földrengés,100,Fönícia,1,Franciaország,204,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,79,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,21,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,70,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,477,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,3,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,16,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1730,hírszerzés,3,hit,20,Hold,283,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,17,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,92,idegen lény,423,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,61,időgép,19,időhurok,1,időjárás,89,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,3,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,13,illóolaj,6,illúzió,11,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,197,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,13,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,126,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,182,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,164,James Tyberonn,1,Japán,279,járvány,355,játék,8,jég,65,jéghegy,1,jégkorszak,24,Jemen,10,Jézus,63,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,17,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,98,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,651,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,46,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,624,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,280,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,28,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,166,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,57,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,3,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,130,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,73,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,14,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,223,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,249,metaanyag,2,meteor,68,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,14,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,4,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,100,műtét,5,művészet,210,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,208,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,52,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,97,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,2,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,755,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,458,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,23,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,424,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,pubertás,1,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,980,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,723,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,87,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,381,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,181,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,19,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1366,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,249,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,471,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,123,történelem,1225,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,126,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,796,tudomány,1257,túlnépesedés,9,túlvilág,155,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,919,UFO felfedés,107,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,410,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11247,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,90,ultrahang,9,Univerzum,259,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,685,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,170,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,270,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,70,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10037,videojáték,17,Vietnam,19,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,243,vitamin,21,víz,380,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: A himalájai özönvíz előtt India figyelmen kívül hagyta a fejlesztési kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket
A himalájai özönvíz előtt India figyelmen kívül hagyta a fejlesztési kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihiQN7rUwFZnOaYNTzSDBFTwccBuiq2ora_TZdoE4C4ewM4Xw9paFj5t0T0yHOZHHLMTNSHgwEEL1hTXjYtLz0RBflIlD9qVuLv0iAsvlBTUlG0ttWYVv1W4R18rXVbkFRdxMvKIIy0yc/s16000/india-gleccser-f%25C3%25B6ldcsuszaml%25C3%25A1s-%25C3%25A1rv%25C3%25ADz-g%25C3%25A1t-glob%25C3%25A1lis-felmeleged%25C3%25A9s-video-2021--%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihiQN7rUwFZnOaYNTzSDBFTwccBuiq2ora_TZdoE4C4ewM4Xw9paFj5t0T0yHOZHHLMTNSHgwEEL1hTXjYtLz0RBflIlD9qVuLv0iAsvlBTUlG0ttWYVv1W4R18rXVbkFRdxMvKIIy0yc/s72-c/india-gleccser-f%25C3%25B6ldcsuszaml%25C3%25A1s-%25C3%25A1rv%25C3%25ADz-g%25C3%25A1t-glob%25C3%25A1lis-felmeleged%25C3%25A9s-video-2021--%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/02/a-himalajai-ozonviz-elott-india.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/02/a-himalajai-ozonviz-elott-india.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy