Finnország a nem túl távoli jövőben vegetáriánus nemzetté válhat, ha az élelmiszer fogyasztási trendek így folytatódnak

A finnek kevesebb húst esznek, mint valaha. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor Finnország hamarosan vegetáriánus, vagy legalábbis növén...


A finnek kevesebb húst esznek, mint valaha. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor Finnország hamarosan vegetáriánus, vagy legalábbis növényi alapú nemzetté válhat.

Mivel Finnországban csökkenni kezdett a húsevés, és az állati eredetű élelmiszerek szerepét nyíltan kezdik megkérdőjelezni, a finn kutatók heves vitát indítottak arról, hogy a finnek étkezése milyen hatással van a környezetre.

Az állati eredetű élelmiszerek hatása megjelent a statisztikákban is. Úgy tűnik, hogy egy új fordulat következett be abban, ahogyan a finnek kiválasztják az elfogyasztott élelmiszereiket, mind a környezet, mind az egészségesebb táplálkozás szempontjából.

A jelenlegi társadalmakban az egyik legnagyobb globális trend az egyre növekvő átállás a növényi alapú étrendre. Több szupermarket vált például vegánbaráttá. És bár a teljesen vegán éttermek még mindig ritkák, a vegetáriánus és a modern általános éttermek vegán alternatívákat kínálnak.

Ez a tendencia különösen észrevehető egyes országokban, ahol kutatásokat végeztek annak megerősítésére, hogy a hús és tejtermékek fogyasztása valóban csökken. Ugyanakkor növekszik a hús és tejtermékek növényi alapú alternatívákkal történő felváltása és fogyasztása. Egyes statisztikák azt mutatják, hogy az emberek elkezdték megkérdőjelezni az ételeik eredetét, amelyeket a tányérjukra tesznek. Vegyük például Finnországot.

A finnek kevesebb húst fogyasztanak

2019-ben a finnek átlagosan 80 kg húst, 148 kg folyékony tejterméket, 12 kg tojást, 15 kilót halat, 81 kiló gabonafélét, 66 kiló zöldséget és 66 kiló gyümölcsöt fogyasztottak. Az előzetes adatokat a Finn Természeti Erőforrások Intézetének (Luke) táplálkozási mérlegéből gyűjtötték, és 2020 júniusában jelentették be. (1)

Tavaly a hús teljes fogyasztása személyenként közel 80 kilogramm volt, beleértve a vadhúst és az ehető szerveket. A teljes fogyasztás mintegy 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami egy fő esetében 1,5 kilogrammnak felel meg.

Erja Mikkola, a Luke vezető szakembere szerint a baromfihús fogyasztás csaknem négy százalékkal nőtt 2018-hoz képest, ami azt jelenti, hogy fogyasztása jelenleg 26,6 kilogramm fejenként. Másrészt a sertésfogyasztás körülbelül öt százalékkal csökkent, ami körülbelül 30,8 kilogramm, de mégis több fogyott belőle, mint a baromfiból. Tavaly átlagosan 18,8 kiló marhahúst fogyasztottak, ami körülbelül fél kilóval kevesebb, mint az előző évben.

A tanulmány megállapította, hogy 2018-hoz képest az egy főre jutó teljes gabonafogyasztás alig több mint két kilóval nőtt, a jelentés szerint ez kb. 81 kiló volt tavaly. A növekedés a zabfogyasztás növekedésének tulajdonítható. A zab fogyasztása Finnországban az előző évhez képest kb. két kilóval - csaknem 30 százalékkal -, vagyis egy főre vetítve 9,5 kilóra nőtt.

Egy simább időszak után úgy tűnt, hogy a zabfogyasztás újra fokozódik. A rizsfogyasztás fél kilóval nőtt az előző évhez képest, a búza fogyasztása enyhén csökkent. Az egyéb gabonafélék fogyasztása nagyjából változatlan maradt.


A tejfogyasztás Finnországban továbbra is csökken

Sok rossz és egészségtelen tény van a tehéntej emberi fogyasztásával kapcsolatban. Először is, a tej tele van telített zsírral, koleszterinnel, és egyre növekvő mennyiségű gyomirtót és antibiotikumot tartalmaz, amelyeket az állatok elfogyasztanak. Ezek a növényvédő szerek és antibiotikumok bejutnak az emberi testbe, és ez az egyik oka a baktériumok esetében az antibiotikum rezisztenciának.

Ráadásul a tehéntej a borjak táplálására szolgál, ami nagyjából olyan, mint az emberi tej fogyasztása a csecsemők esetében. Ezenkívül azok, akik tehéntejet fogyasztanak, olyan természetű ételt vesznek magukhoz, amely más fajok fiatal utódai számára készült.

Ez számos problémát okoz az emberi emésztőrendszerben, például laktóz intoleranciát, puffadást, görcsöket, gázosodást, hányingert és hasmenést, mivel az emberi emésztőrendszer nem áll készen arra, hogy megeméssze ezt a tejet.

Az emberen kívül egyetlen más állatfaj sem iszik tejet a természetes elválasztási életkora után, vagy issza más faj tejét. Egyszerűen fogalmazva, a tehéntej nem felel meg az emberi táplálkozási igényeknek. Úgy tűnik, hogy egyre többen vannak, akik megértették ezt a tényt.


A jelentés szerint Finnországban a tejfogyasztás körülbelül öt százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Ugyanez történt 2018-ban. A sovány tej fogyasztása csaknem nyolc, a félig sovány tej fogyasztása körülbelül négy, a teljes tej fogyasztása pedig egy százalékkal csökkent.

Tavaly összességében átlagosan 102 liter tejet ittak fejenként. A tanulmány megállapította, hogy a különböző típusú tej felhasználásának aránya változatlan maradt: 57% a félig sovány tej, körülbelül 30% a sovány tej, és alig több mint 10% a teljes tej.

Átlagosan a tejtermékek fogyasztása kissé csökkent vagy változatlan maradt. A vaj, a joghurt és a tejszín fogyasztása csökkent. Növekedett az egyéb tejalapú friss termékek, például ízesített túrók fogyasztása. 2019-ben összesen 148 kiló folyékony tejterméket használtak fel fejenként, ami körülbelül négy százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Meglepő módon a sajtfogyasztás enyhén csökkent, és körülbelül 25 kilót tett ki. A vaj fogyasztása szintén valamivel kevesebb, mint az előző évben, ami 3,3 kiló, mondta Mikkola Erja.

Étrend, amely több gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb húst és cukrot tartalmaz

Az egy főre eső teljes halfogyasztás 14,9 kilogramm maradt. Konzervhalat valamivel többet fogyasztottak, mint az előző évben. A jelentés szerint a teljes halfogyasztásban nem történt jelentős változás. Ezenkívül az utóbbi években a tojásfogyasztásban csak kis eltérések mutatkoztak.

Az egy főre eső friss gyümölcsfogyasztás növekedett. A citrusfélék fogyasztása fél kilóval nőtt az előző évhez képest, és most 14,3 kiló. Más friss gyümölcs fogyasztása enyhén csökkent. Összesen körülbelül hét kilogramm konzerv gyümölcsöt és szárított gyümölcsöt fogyasztottak. A zöldségfogyasztás nőtt az előző évhez képest. Becslések szerint fejenként 66 kilogramm friss zöldséget fogyasztottak.

Az élelmiszer választásban bekövetkezett változások tavaly határozottan észrevehetőek voltak, és a kutatók azon tűnődtek, hogy vajon ez egy állandó változás-e, amely folytatódni fog. Ha az élelmiszer választás változása állandóvá válik, néhány évtized múlva Finnország vegetáriánus vagy vegán nemzetté válhat.


A jelentés szerint annak ellenére, hogy a finnek az előző években rekord mennyiségű húst fogyasztottak, évente átlagosan több mint 81 kilót, Finnországban a húsfogyasztás tavaly a 2015. évi szintre esett vissza.

A Helsinki Times arról számolt be, hogy Mari Niva, a Helsinki Egyetem élelmezési kultúra professzora úgy véli, hogy "a statisztikák most élénk vitát mutatnak a hús utóbbi évek éghajlati és környezeti hatásairól". Niva elmondta: "A korábbi években is voltak kisebb csökkenések és hullámvölgyek. A változás tartósságáról semmit nem lehet mondani."

A finnek azonban a 21. században kevesebb sertéshúst fogyasztottak, mint valaha. Niva úgy véli, hogy a változás legalább részben annak következménye, hogy a hús- és tejtermékeket zab-alapú termékek váltják fel.

A statisztikák egy másik trendet is kimutattak, miszerint a lakosság egyre egészségtudatosabbá válik, és tápanyagban gazdag ételeket keresnek. A friss zöldségek fogyasztása új rekordot ért el. A finnek átlagosan kevesebb cukrot fogyasztottak, mint valaha az elmúlt 20 évben.

Niva szerint a koronavírus világjárványnak a finn és más európaiak étkezési szokásaira gyakorolt hatását jelenleg egy nemzetközi tanulmányi kezdeményezés részeként vizsgálják.

(1) - https://www.luke.fi/uutinen/mita-suomessa-syotiin
(2) - https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,36,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,345,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,89,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,24,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,597,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1505,aminosav,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,463,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,97,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,35,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,61,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,7,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,1,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,41,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,676,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,8,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,83,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,37,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,286,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,327,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1089,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,23,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,794,éghajlat,174,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,103,elektromos autó,143,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,57,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,29,emberáldozat,10,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,60,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,424,erdő,4,erdősítés,22,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,161,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,37,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,194,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,285,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,84,ezüst,7,fa,82,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,330,fekete lyuk,52,feldolgozott étel,22,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,129,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,358,filozófia,5,Finnország,37,fizika,104,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,658,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,783,földrengés,95,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,34,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,75,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,145,globális lehűlés,67,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,255,gyermekmunka,2,gyógyítás,346,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,95,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1712,hírszerzés,3,hit,18,Hold,268,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,6,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,86,idegen lény,404,idegen technológia,302,idegsejt,10,idézet,3,idő,54,időgép,18,időhurok,1,időjárás,85,időjárás módosítás,52,időjárási fegyver,15,időkapszula,5,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,25,India,189,indián,16,indigó gyerekek,11,Indonézia,38,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,172,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,50,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,123,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,68,kiméra,3,Kína,630,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,200,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,268,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,51,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,25,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,421,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,82,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,12,manó,1,Marokkó,3,Mars,216,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,18,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,20,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,63,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,228,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,143,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,92,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,97,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,255,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,11,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,201,napszél,19,naptár,1,NASA,393,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,2,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,64,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,196,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,27,Orionidák,1,Oroszország,751,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,1,önismeret,317,önkényuralom,2,önvezető autó,32,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,66,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,448,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,1,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,78,pénz,419,permafroszt,1,Peru,95,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,67,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,10,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,935,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,685,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,222,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,18,robot,28,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,81,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,48,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,17,sötét energia,4,Spanyolország,107,spiritualitás,372,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,67,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,69,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,58,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,2,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,57,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1328,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1174,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,782,tudomány,1197,túlnépesedés,9,túlvilág,144,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,885,UFO felfedés,102,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,399,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10859,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,253,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,9,utazás,7,űrállomás,43,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,660,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,10,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,20,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,258,valóság,46,vámpír,4,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,29,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9659,videojáték,17,Vietnam,18,viking,16,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,367,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,11,vulkánkitörés,87,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Finnország a nem túl távoli jövőben vegetáriánus nemzetté válhat, ha az élelmiszer fogyasztási trendek így folytatódnak
Finnország a nem túl távoli jövőben vegetáriánus nemzetté válhat, ha az élelmiszer fogyasztási trendek így folytatódnak
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiF7ZFJ5CzI5fLABmPi6cVJSaXI6EVvUhprdBC7WFBInxIE34Go3j3IhAGAmYYfmvi41EpejWLEaMJJL7tr4KnYmxwR1Hyv_NfXI3hyoLc-eN-UYahTsIonycpW_GalfyMY823JHrx_4d0/s1600/finnorsz%25C3%25A1g-veg%25C3%25A1n-veget%25C3%25A1ri%25C3%25A1nus-orsz%25C3%25A1g-%25C3%25A9lelmiszer-t%25C3%25A1pl%25C3%25A1lkoz%25C3%25A1s-h%25C3%25BAsev%25C3%25A9s-z%25C3%25B6lds%25C3%25A9g-gy%25C3%25BCm%25C3%25B6lcs-video-2020-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiF7ZFJ5CzI5fLABmPi6cVJSaXI6EVvUhprdBC7WFBInxIE34Go3j3IhAGAmYYfmvi41EpejWLEaMJJL7tr4KnYmxwR1Hyv_NfXI3hyoLc-eN-UYahTsIonycpW_GalfyMY823JHrx_4d0/s72-c/finnorsz%25C3%25A1g-veg%25C3%25A1n-veget%25C3%25A1ri%25C3%25A1nus-orsz%25C3%25A1g-%25C3%25A9lelmiszer-t%25C3%25A1pl%25C3%25A1lkoz%25C3%25A1s-h%25C3%25BAsev%25C3%25A9s-z%25C3%25B6lds%25C3%25A9g-gy%25C3%25BCm%25C3%25B6lcs-video-2020-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/07/finnorszag-nem-tul-tavoli-jovoben.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/07/finnorszag-nem-tul-tavoli-jovoben.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy