Mind azt mondják, hogy náluk van a Szent Grál, de vajon kinek van igaza?

Bárhová is megyünk, az élmény általában ugyanaz. Belépünk egy templomba vagy egy katedrálisba, és egyházi csend ereszkedik le. Csodáljuk az ...


Bárhová is megyünk, az élmény általában ugyanaz. Belépünk egy templomba vagy egy katedrálisba, és egyházi csend ereszkedik le. Csodáljuk az építészetet, a műalkotásokat, a történelem és a hit évszázadait, amelyek kiállták az idő próbáját.

Aztán belépünk egy különleges kápolnába vagy múzeumba, ahol a legszentebb tárgyak találhatók. Egy üvegdoboz mögött ott áll a legenda: a Szent Grál.

Vagy mégsem? Mi teszi ezt a kelyhet Szent Grállá, egy másikat viszont nem?

Csak Európában körülbelül 200 kehelyről van szó, mindegyikről azt gondolják, hogy a Szent Grál - az a pohár, amelyet Jézus Krisztus használt az utolsó vacsorán.

A hívők sereglenek, hogy lássák őket és imádkozzanak értük. De melyik az igazi Grál, és létezik-e egyáltalán?

Vallási vagy kulturális valóság?

Egy dolog biztos: a Szent Grál mélyen beágyazódott kollektív képzeletünkbe. A küldetés gondolata állandó téma az irodalomban, a művészetben és a filmekben, miközben rutinszerűen "Szent Grálként" hivatkozunk rá. A nagy orvosi áttöréseket gyakran nevezik a szóban forgó betegség "Szent Gráljának".

Ez is része a popkultúrának. Dan Brown milliókat keresett a Szent Grál értelmezésével "A Da Vinci-kódban," amelyben azt állította, hogy a Grál valójában nem tárgy, hanem titok - hogy Jézus Krisztus gyermekeket nemzett Mária Magdolnával. És ki tudná elfelejteni Harrison Fordot, aki az "Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag" című filmben az "ács serlegéért" nyúl?


Még azok a történetek is, amelyeknek semmi közük a kereszténységhez, gyakran küldetések köré összpontosulnak - kezdve a Harry Pottertől a "Gyűrűk Uráig".

Távolítsuk el ezeket a modern konnotációkat, és marad egy egyszerű magyarázatunk. A Szent Grál állítólag az a pohár, amelyet Jézus használt az utolsó vacsorán.

A serleg, amelyből Krisztus ivott letartóztatása, elítélése és keresztre feszítése előtt, természetesen érdekli a keresztényeket szerte a világon. És az a tény, hogy az évszázadok során legendák születtek a csodákat létrehozó "grálokról," csak növelte a lelkesedést.

Csak egy probléma van, mondja Joanne Pierce, a massachusettsi Szent Kereszt Főiskola vallástudományi professzora.

"Őszintén szólva nem hiszem, hogy az Utolsó vacsora tényleges pohara még mindig létezik," - mondja.

"Jézus minden bizonnyal használt egy poharat az utolsó vacsorán, de ha megnézünk néhány evangéliumi beszámolót, a helyiséget valaki más már előkészítette (mielőtt megérkeztek). Tehát lehet, hogy nem az ő pohara volt."

A katolikus Pierce számára a Szent Grál gondolata inkább szimbolikus, mint reális - az ő szavaival élve: "inkább kulturális, mint vallási valóság".

De sok ember számára a Grál valódi tárgy - és olyan, amit meg lehet nézni, ha Valenciába megy. Vagy Léonba. Vagy Genovába. Vagy bármelyik helyre a sok közül, ahol a hagyomány szerint a Grál megtalálható.


Még a Grál misztikus erejét is érezhetjük, ha meglátogatjuk a sok hely egyikét, ahol állítólag rejtőzik. Például Montserrat hegyén, Barcelonán kívül. Vagy a lengyel vidéken, ahol a sötét templomos lovagok elrejthették. Vagy Glastonbury Tor, a titokzatos domb körül Dél-Angliában, ahová a középkori legenda szerint Arimateai József röviddel Jézus halála után elvitte a Grált.

Ha Valenciában, Kelet-Spanyolországban belépünk a székesegyházba, jobbra van egy kápolna, amelyet kifejezetten a "Santo Cáliz" vagy "szent kehely" elhelyezésére építettek.

"A hagyomány feltárja, hogy ez ugyanaz a pohár, amelyet az Úr az utolsó vacsorán használt az Eucharisztia alapításához," - olvasható a székesegyház honlapján az "Úr vacsorájának szent kelyhéről".

Úgy vélik, hogy Szent Péter elvitte Rómába, ahonnan Spanyolországba küldték a harmadik században.

A Szent Grál természetesen turisztikai vonzerő. A középkor óta így van, amikor a keresztes hadjáratokban részt vevő európaiak "ereklyéket" hoztak vissza Jeruzsálemből.

Az istentisztelettől a turizmusig

Valójában az ereklyék a kezdetektől fogva központi szerepet játszanak a kereszténységben, mondja Pierce.

Amikor a korai keresztények mártírhalált haltak, más hívők imádkoztak a sírjuknál. "A vértanú védőszentként vagy közbenjáróként cselekedett, hogy imáik a mennybe emelkedjenek," - ez a gyakorlat az ókori Rómából származik, ahol "a mecenatúra rendszere a társadalom fontos része volt". Az az elképzelés, hogy a szentek fokozzák az imádságot, vagy a megfelelő helyre küldik, ma is él a kereszténységben.


De nemcsak a vértanúk sírja vált szentté; bármi köze volt a testükhöz, vagy olyan dolgokhoz, amelyeket megérintettek. "Azokat a tárgyakat, amelyeket használhattak, ugyanennek a kegyelemnek tekintették - a szenttel való kapcsolatnak," - mondja Pierce.

Természetesen a Jézus által tartott pohár, amellyel megmutatta tanítványainak, hogyan kell elvégezni az Eucharisztiát, amikor bejelentette, hogy hamarosan elárulják, a legszentebb tárgy lett.

Nem csoda, hogy annyi erőfeszítést tettek a Grál megtalálására.

A keresztes hadjáratok idején megnőtt az érdeklődés Jézus földi élete iránt, mondja Pierce. Az emberek "oda-vissza járkáltak" Európa és a Szentföld között, olyan leleteket keresve, amelyek kapcsolatban állhattak egymással. Ez az oka annak, hogy a legtöbb feltételezett Szent Grál Európa-szerte először ezekben az évszázadokban érkezett a kontinensre.

"Ez hasonló a paranormális jelenségek iránti érdeklődéshez, amit most tapasztalunk," - mondja Mathew Schmalz, a Journal of Global Catholicism alapító szerkesztője és a Holy Cross vallástudományi professzora.

"A középkorban olyan köztudatra tett szert, amellyel korábban nem rendelkezett."

Az évszázadok során azonban az ereklyék gyűjtése nem pusztán arról szólt, hogy közelebb kerüljünk Istenhez, mondja Schmalz. "Különböző gazdasági érdekek kapcsolódtak a zarándoklathoz," - mondja.

"Az ereklyéket elvitték a sírokból, és szétszórták. Számos hely vált zarándokhellyé, ami nagyon jövedelmező üzlet volt azok számára, akik rendelkeztek az ereklyékkel." A vallási turisták elzarándokolhatnak ezekre a helyekre, fellendítve a helyi gazdaságot.

Az ereklyék a keresztes hadjáratok idején is politikai jellegűek voltak. "Az olyan tárgyak megtalálása, mint a lándzsa, amely átszúrta Krisztus oldalát, a Szentföld 'felszabadítására' irányuló isteni küldetés megerősítésének tekinthető," - mondja Schmalz.

Ez az egyik oka annak, hogy egyes "ereklyék" nem lehetnek igaziak.

Jézus vagy Artúr király?

Lehet, hogy a Szent Grál a keresztények szent ereklyéjeként indult, de az évszázadok során mások számára is relevánssá vált. Először is, a középkor óta kapcsolódik a legendás Artúr királyhoz - köszönhetően a lovagi költészetnek, mondja Pierce.

Egy kilencedik századi francia költemény azt állította, hogy Arimateai József Krisztus vérét fogta fel a Grálban a keresztre feszítés során, és később elvitte Glastonburybe, a mai Anglia területére.

"Ezt összemosták a kelta, ír, walesi és kereszténység előtti narratívákkal a hatalommal átitatott tárgyakról," - mondja.


A "graal" vagy grál angolul eredetileg egy mély tálra, edényre vagy akár egy üstre utalt, amely az ősi mítosz szerint a korai brit királyokhoz tartozott.

A 12. században Chrétien de Troyes "Perceval, a Grál története" című verse Artúr királyt és a kerekasztal lovagjait, lovagias küldetést, véres lándzsát - és egy csillogó grált, egy mágikus gyógyító erővel rendelkező tálalóedényt tartalmaz.

A 15. századra Perceval Galahaddá vált, Lancelot Artúr lovag fiává, aki a Grál keresésére indul, meg is találja, és úgy dönt, hogy egy mennyei látomás után meghal. Galahad egyébként képes volt gyógyítani a betegeket és csodákat tenni.

Ismerősen hangzik?

Hogyan "találta meg" egy nő a Szent Grált?

Milyen érzés, ha a Szent Grál a te városodban található? A valenciai székesegyház képviselői nem válaszoltak a kérdésre. A genovai olasz székesegyházban - a Sacro Catino otthona, egy gyönyörű üvegtál, amelyről egykor azt hitték, hogy a Grál volt, smaragdból készült, de ma már inkább kristálynak tekintik, és a 9. vagy 10. századi iszlám művészet alkotásai, amelyeket a 11. században hoztak Olaszországba.

De valaki, aki meg van győződve arról, hogy szülővárosában van a Grál, az Margarita Torres Sevilla, a spanyolországi Léoni Egyetem középkori történelem professzora.

Valójában Torres volt az, aki felfedezte, hogy amit városában pusztán középkori kehelynek gondoltak, maga a Szent Grál lehet.

2010-ben kollégájával, José Miguel Ortega del Ríóval a San Isidoro-bazilikában dolgoztak, egy léoni templomban, amely a léoni és kasztíliai királyi dinasztia temetkezési helyeként is szolgál. A bazilika középkori történeti múzeumának tárgyait nézegették.

"Néhány tárgy iszlám országokból érkezett, de nem rendelkeztek a megfelelő referenciákkal," - mondja. Ezek között volt a "Doña Urraca kelyhe" - egy ónix kehely, amelyet arany burkolattal díszítettek és értékes ékszerekkel borítottak. A középkorban Egyiptomból érkezett Spanyolországba, nyilvánvalóan diplomáciai ajándékként.

Torres és Ortega del Río mélyebbre ástak az eredetében, és megkérték egy kairói kollégájukat, hogy keressen olyan dokumentumokat, amelyek megmagyarázhatják ezt az ajándékot a spanyoloknak. Amit találtak, megdöbbentette őket.

"A 11. század közepén nagy éhínség volt Egyiptomban, és a kalifa segítséget kért más iszlám országoktól," - mondja.

A kairói Al-Azhar egyetem könyvtárában két középkori pergamen volt a 14. századból. Az egyik - nyilvánvalóan történelmi beszámoló - elmesélte, hogy Dénia taifája (uralkodója) egy élelemmel teli hajót küldött Egyiptomba. Dénia, a mai Valencia közelében, abban az időben muszlim uralom alatt állt.


A pergamen azzal folytatja, hogy a segítségért cserébe a taifának volt egy kérése: "az a pohár, amelyet a keresztények a Messiás kelyhének neveznek és a tanítványaival való ünneplés során használta."

A kelyhet "az egyik kis templomban találták meg, amely Jeruzsálem külvárosában található," és a keresztények szerint "rendkívüli gyógyhatással" rendelkezett, mondta a dokumentum, amely azt a figyelmeztetést is adta, hogy "a tudomány és a tanítás emberei figyelmen kívül hagyják".

Ali bnu Muyahid ad-Danii, Dénia uralkodója kérte, hogy "elküldhesse Léon királyának... hogy megerősítsék szövetségüket," - folytatódik a dokumentum.

Az előző évben Léon megtámadta Valenciát - a háború túl közel került a Déniában élők kényelmes életéhez, és úgy tűnt, hogy a taifa ki akarja engesztelni I. Ferdinándot, Léon királyát. Ferdinánd "a kövek betegségében" szenvedett, és a taifa úgy gondolta, hogy a csodálatos pohár segíthet.

A másik pergamen, szintén a 14. századból, állítólag Szaláh ad-Dín Júszuf ibn Ajjúb (ismertebb nevén Szaladin), Egyiptom és Szíria 12. századi szultánja levelének másolata, amelyben elmeséli, hogyan kérte, hogy küldjék el beteg lányának a "szent kő" vagy "pohár" "finom szilánkját," amelyet a szertartás során hasítottak le.

A "testére helyezett kődarab" gyógyította meg, és a szilánkot gondosan az iszlám államkincstárban tartották, állítja a dokumentum.

"Ellenőriztük - vágás volt rajta, ahogy a pergamen is sugallta," - mondja Torres. "Tudtuk, hogy forró nyomon vagyunk."

A pár azt állítja, hogy az ónix csészét az első századra datálták, és úgy vélik, hogy Doña (hercegnő) Urraca, Ferdinánd lánya beolvasztotta az összes ékszerét, hogy gazdagsággal fedje be a kelyhet. Még az ónixcsészét is azonosították egy festményen, amely az Utolsó vacsorát ábrázolja San Isidoro királyi panteonjában, ahol a dinasztia el van temetve. Úgy vélik, hogy ez utalás a kupa eredetére.

Természetesen nem mindenki hisz nekik. Egy oxfordi professzor azt mondta, hogy "ostobaság" azt állítani, hogy a pohár Jézusé lehetett, még akkor is, ha római eredetű.

Torres - bizonyítva, hogy a Grál úgy hatolt be a kultúrába, mint semmi más - a hollywoodi Indiana Joneshoz hasonlítja a helyzetét, aki megteszi a hitbeli ugrást, mielőtt megtalálná a Grált.

"Becsukja a szemét, és egy lépéssel kezdi. A mi érzésünk ugyanaz volt," - mondja.

"Én keresztény vagyok, de a kollégám nem az. Anyám történész volt, az ő apja újságíró volt." Nem voltak azok a típusok, akik elragadtatták magukat.


Az ötlet, hogy egy hercegnő adta volna az ékszereit, hogy egy törött csészét arannyal borítson, azt mondja: "Mint amikor Bill Gates lánya beolvasztja az ékszereit, hogy eltakarja a törött játékot."

Torres állításai minden bizonnyal meggyőzőek, és bár 2015 és 2019 között Léon turisztikai városi tanácsosa volt, azt mondja, hogy "határvonalat húzott a politikus és a történész között".

"Elmondhatom, hogy a Jeruzsálemben a negyedik századtól a 11. századig tisztelt kehely ugyanaz, mint amit Urraca kelyhében látunk," - mondja.

"De nem tudom, mi történt az elsőtől a negyedik századig, mert nem voltam Jeruzsálemben, nem voltam Jézus Krisztussal, és más sem."

"A hitem nem ettől függ"

Pierce számára, aki már nem hiszi, hogy a Grál létezik, az olyan tárgyak, mint Urraca kelyhe, még mindig érdekesek, mint kulturális jelenség.

"Nagyon szkeptikus vagyok ... De ami fontos, az a tény, hogy ezeket a tárgyakat tisztelték - irodalmi tárgyak és kulturális valóság," - mondja.

"A hitem nem ttől függ. Jézus Krisztusban hinni nem feltétlenül jelenti azt, hogy életének tényleges fizikai maradványai vannak."

A Grál keresését a torinói lepelhez hasonlítja. "Láttam, lenyűgöző volt, de az elemzés azt mutatja, hogy egy későbbi időszakból származik. Ez egyáltalán nem veszélyezteti a Jézus Krisztus halálába és feltámadásába vetett hitemet," - mondja.

Schmalz, aki "kételkedik" abban, hogy a Grál létezik-e még, egyetért a lepellel.

Nem mintha az ereklyék ellen lenne. XXIII. János pápa ruhájának egy darabját viselte a nyakában. "Rejtélyes módon elvesztettem, és sokan azt mondták, hogy démoni támadás eredménye," - mondja.

"Azt hiszem, ez inkább a gondatlanságom eredménye volt. De hiszem, hogy az ereklyék fontosak - nemcsak szent emberekkel, hanem Istennel is összekötnek minket."

"Egyetértek az Indiana Jones elképzelésével, miszerint ez egy egyszerű csésze - egy 'ács serlege,' aki egy helyi fogadóban ivott belőle. Bizonyos értelemben ez a vallási jelentése - hogy valami ilyen egyszerű és világi dolog Krisztus vérét hordozhatja."

Ez lenne a Szent Grál Léonban? Vagy Valenciában? Vagy a többi 200 helyen, amely azt állítja, hogy otthona? Soha nem fogjuk megtudni.

De egy dolog biztos. Úgy tűnik, hogy az egyszerű ács serleg elépzelése további 2000 évig megmaradhat a köztudatban. (1)

(1) - https://edition.cnn.com/holy-grail-leon-spain
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,365,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,9,Amerika,1544,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,471,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,103,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,50,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,85,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,305,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1111,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,184,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,294,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos mező,1,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,166,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,41,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,42,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,40,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,111,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,674,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,798,földrengés,99,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,79,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,15,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1729,hírszerzés,3,hit,20,Hold,281,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,16,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,422,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,60,időgép,19,időhurok,1,időjárás,88,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,196,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,180,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,162,James Tyberonn,1,Japán,279,járvány,355,játék,7,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,23,Jemen,10,Jézus,62,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,97,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,623,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,279,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,28,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,166,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,56,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,127,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,73,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,223,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,247,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,14,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,4,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,210,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,207,napszél,21,naptár,1,NASA,410,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,51,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,95,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,754,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,456,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,191,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,23,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,99,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,975,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,722,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,87,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,380,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,178,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1362,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1220,törzs,2,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,124,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,794,tudomány,1254,túlnépesedés,9,túlvilág,154,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,914,UFO felfedés,106,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,409,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11218,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,258,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,681,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,170,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,269,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,31,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,10009,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,243,vitamin,21,víz,378,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Mind azt mondják, hogy náluk van a Szent Grál, de vajon kinek van igaza?
Mind azt mondják, hogy náluk van a Szent Grál, de vajon kinek van igaza?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvOqMXEtHJb0YNn2zZpzEEVJ4wyXM8d5Jo-azDTGqNG1SEeMWCPeYbZHRowbeSq3o0xk0-ynvfFUSHmnAx7ZQPFBdbZ88_fN_DtBvI_J6qtA4Vy4F7cDbf2m56U4037yEge7M3bZVE0kpzLXxTY0y3Xkzn9hfpg1rjn5LaHHxdMy0TIkDuyUiHV87AFuo/s16000/j%C3%A9zus-szent-gr%C3%A1l-rejt%C3%A9ly-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvOqMXEtHJb0YNn2zZpzEEVJ4wyXM8d5Jo-azDTGqNG1SEeMWCPeYbZHRowbeSq3o0xk0-ynvfFUSHmnAx7ZQPFBdbZ88_fN_DtBvI_J6qtA4Vy4F7cDbf2m56U4037yEge7M3bZVE0kpzLXxTY0y3Xkzn9hfpg1rjn5LaHHxdMy0TIkDuyUiHV87AFuo/s72-c/j%C3%A9zus-szent-gr%C3%A1l-rejt%C3%A9ly-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-video-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/08/mind-azt-mondjak-hogy-naluk-van-szent.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/08/mind-azt-mondjak-hogy-naluk-van-szent.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy