A rejtélyes Harappa-civilizáció, melynek létezéséről és eltűnéséről még mindig csak találgatnak

A titokzatos Harappa-civilizációt Egyiptom és Mezopotámia után az ókori Kelet harmadik legrégebbi civilizációjának tartják. Az Indus folyó v...


A titokzatos Harappa-civilizációt Egyiptom és Mezopotámia után az ókori Kelet harmadik legrégebbi civilizációjának tartják. Az Indus folyó völgyében létezett a mai Afganisztán, Pakisztán és India egyes részein, és számos elmélet született életmódjáról és hanyatlásáról.

A terület, ahol elhelyezkedett, egy alternatív nevet is eredményezett - az Indus-völgyi civilizációt. A kutatók úgy vélik, hogy Kr.e. 7000 és Kr.e. 600 között létezett.

A Harappa-kultúra két leghíresebb városa, Harappa és Mohendzsodáro, a mai Pakisztánban található. A tudósok úgy vélik, hogy nagyon sűrűn lakottak voltak az ókori világban. Különböző becslések szerint 23 000-50 000 ember élt ott. Összességében a Harappa-civilizáció mintegy ötmillió emberből állt.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a civilizáció meglehetősen fejlett volt a "távolsági cserehálózatok, a tervezett városi települések, a higiéniai létesítmények, a szabványosított súlyok és mérések, valamint a befolyási övezet" szempontjából. A harrapai házakban folyóvíz volt, és maga az ősi társadalom írásrendszerrel is rendelkezett.

A Harappa-civilizáció hanyatlása becslések szerint Kr.e. 2000 és körülbelül Kr.e. 1500 között történt, és eltűnésével kapcsolatban folyamatosan új elméletek merültek fel.

A Harappa-civilizáció felfedezése

A Harappa-civilizáció felfedezésének története egy áruló brit katonához kapcsolódik. James Lewis a Brit Kelet-indiai Társaságnál szolgált, de aztán elhagyta a céget, és Charles Massonra változtatta a nevét. Elkezdett utazni Indiában, és közben ősi műemlékeket tárt fel.

Ennek eredményeként 1829-ben felfedezte Harappa ősi városát. Masson kezdetben azt hitte, hogy Nagy Sándor alapította indiai hadjáratai során. A felfedezés azonban titokzatosabbnak bizonyult, mint gondolta.

Miután visszatért Nagy-Britanniába, Masson kiadta "Elbeszélés különböző beludzsisztáni, afganisztáni és pandzsábi utazásokról" című könyvét. Széles visszhangot váltott ki, és felkeltette a történészek figyelmét. Egyikük, Sir Alexander Cunningham a felfedezés helyszínére ment, és megkezdte az ásatásokat.

Az első feltevések azonban, hogy Harappa egy korábban ismeretlen ősi civilizáció volt, csak a huszadik század elején jelentek meg. Ezzel egy időben a régészek tudomást szereztek a közeli Mohendzsodáro lelőhelyről, és megkezdték ott az ásatásokat. A szakértők hasonlóságokat azonosítottak a két város között, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy új ősi civilizációt fedeztek fel.


Harappa és Mohendzsodáro, a civilizáció legnagyobb városai

A 150 hektáros területen elterülő Harappa várostervezése magas színvonalú volt. Ezen a területen a régészek kis téglaházakat és egy fellegvárat találtak. Az utcákat rácsos mintázatban helyezték el, demonstrálva az őket megtervező rendkívül fejlett kultúrát. Az építészet azonban feltűnően különbözött az egyiptomiakétól vagy a mezopotámiakétól, mivel Harappában nem voltak templomok, paloták, királyi szobrok vagy monumentális építmények maradványai. Úgy tűnik, a legnagyobb felfedezett építmények magtárak voltak.

Ami különösen lenyűgöző volt, az az, hogy mind Harappában, mind Mohendzsodáróban csatornázási és komplex vízelvezető rendszereket találtak. Úgy gondolják, hogy a Harappa-civilizáció e technológiái fejlettebbek voltak, mint az ókori rómaiaké. Ezen kívül Mohendzsodáróban nyilvános fürdő is volt.

Az ásatások kimutatták, hogy a kisebb településeket a korai tervezés különböztette meg. A városok ugyanazt az elképzelést fogalmazták meg, amely egy olyan központi kormány jelenlétét feltételezte, amely a jövő városainak tervezését és az építési beruházásokat végezte. Az UNESCO 1980-ban a világörökség részévé nyilvánította Mohendzsodáro romjait.

Mesterségek és kultúra

A tanulmányok azt mutatják, hogy Harappa és Mohendzsodáro "úgy tűnik, hogy a kereskedelem és a termelés központjává váltak". Ez a civilizáció leginkább fejlett kézműves mesterségéről, mezőgazdasági szakértelméről és ügyes kereskedelmi gyakorlatáról ismert. A régészek különféle jelentős figurákat és szobrokat fedeztek fel. A legfigyelemreméltóbb műtárgyak közé tartozik a "Táncoló lány" néven ismert bronz szobor, amely egy magabiztos testtartású tinédzser lányt ábrázol. Egyes figurákat, amelyek gyermekes anyákat vagy otthoni jeleneteket ábrázolnak, játéknak használtak.


Ennek a civilizációnak a leghíresebb emlékei a szappankőből készült és rézzel vésett kis pecsétek. Míg sok pecsét egy púpos "egyszarvút," egy bikát ábrázol profilban, mások elefántokat, bölényeket, orrszarvúkat vagy tigriseket mutatnak be.

Egyes pecsétek látszólag mitológiai vagy vallási jeleneteket tartalmaznak, bár ezek értelmezése továbbra is kihívást jelent. Ezeket a pecséteket valószínűleg amulettként és gyakorlati eszközként is használták a távolsági kereskedelemben használt áruk azonosítására, és más művészi műtárgyakhoz képest magasabb szintű kézművességet és szélesebb körű használatot mutattak be.

A többnyire kovakőből, rézből és bronzból készült szabványos eszközök ügyes használata azt tükrözte, hogy képesek voltak különféle műtárgyakat létrehozni, beleértve a késeket, horgokat, nyílhegyeket és karkötőket.

A Harappa-civilizáció ismeretlen nyelve

A Harappa-civilizáció népe által beszélt nyelvet is megoldatlan rejtély övezi. A tudósok megpróbálták megfejteni, de továbbra sem ismert. Ez különböző hipotézisekhez vezetett a természetével kapcsolatban, melyek szerint más nyelvek befolyásolták.

A harappai feliratokban használt, körülbelül 500 karakterből álló jelkészlet egy összetett rejtély. Még mindig nincs konszenzus arról, hogy ezek a karakterek ideográfiai, logográfiai vagy valami más jellegűek. Különböző kutatók több kísérletet tettek a megfejtésére, de nem született végleges konszenzus. Ma már ismert, hogy a szöveget jobbról balra írták.

Egy általános elmélet azt sugallja, hogy a harappai nyelv rokonságban állhatott a dravida nyelvekkel, és talán még magát a proto-dravida nyelvet is képviselte. Ennek az elméletnek az alátámasztására egy közelmúltbeli kutatás régészeti, nyelvi és történelmi adatok kiterjedt elemzését használta. Megállapította, hogy az "elefánt" kifejezéseket - "piri" és "piru" - a bronzkori Mezopotámiában a proto-dravida "pilu" szóból kölcsönözték, amely az Indus-völgyi civilizációban is elterjedt.

Egy másik nézőpont az "elveszett típus" gondolatát feltételezi, ami arra utal, hogy a nyelvnek nincs élő folytatása, kivéve egy történelmi változat lehetséges hatását, különösen a védikus szanszkritban.

Vannak azonban alternatív hipotézisek, amelyek kevésbé széles körű tudományos elfogadást kaptak. Az egyik magában foglalja azt az elképzelést, hogy egy indoeurópai vagy szemita nyelv. Sőt, valószínű, hogy a Harappa-civilizáció népe több nyelvet beszélt, csakúgy, ahogyan az ókori Mezopotámiában a sumér és az akkád nyelv is együtt élt.


A Harappa-civilizáció hanyatlásával kapcsolatos elméletek

Számos elmélet létezik a Harappa-civilizáció hanyatlásának és eltűnésének okairól, és a tudósok a mai napig folytatják a kutatást.

Az egyik elmélet az Indus folyó folyásának ismétlődő változásaira vonatkozik. Eszerint a változások Mohendzsodárót is érintették, így a lakosság a vízhiány miatt máshol kereste a túlélést. A víz mezőgazdaságban betöltött döntő szerepe miatt a harappaiak termékenyebb vidékekre vándoroltak.

A Harappa-civilizáció hanyatlása és eltűnése a lepra megjelenésével is összefügg. Ez pestisjárvány kitörését vonta maga után, amely tömeges migrációt eredményezett a vidéki területekre, ami potenciálisan hozzájárulhaott a civilizáció hanyatlásához.

Az egyik leggyakoribb elmélet azonban már régóta az árjákról szól. India védikus irodalmát már régóta lefordították és értelmezték a nyugati tudósok, ami az árja inváziós elmélet kialakulásához vezetett. Ez az elmélet azt javasolta, hogy egy világos bőrű faj, az északi árják meghódították a déli földeket, létrehozva kultúrájukat és nyelvüket.

A Mohendzsodáróban felfedezett csontvázmaradványokról kezdetben azt hitték, hogy egy konfliktus bizonyítékai. A későbbi tudósok azonban azzal érveltek, hogy a csontvázak inkább elhamarkodott temetkezések, mint inváziós mészárlások eredménye. Továbbá a tudósok azt sugallták, hogy az árja elmélet "pusztán megalapozatlan nyelvi feltételezéseken alapul".

A tudósok azt állították, hogy megoldották a Harappa-civilizáció eltűnését

A Harappa-civilizáció eltűnésével kapcsolatos egyik legújabb elmélet azt sugallja, hogy az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszott. A tudósok az Arab-tengerből kivont üledékmagokat elemezték, megvizsgálva annak kémiai összetételét és kivonva a foraminiferákat, az óceánban található mikroszkopikus egysejtű szervezeteket.

Vizsgálatuk feltárta a kalcium-karbonátban gazdag világosabb és sötétebb foraminiferák váltakozását, ami az üledék fokozott beáramlását jelzi a szárazföldről. Ez a váltakozó minta az éghajlati ingadozások jelzőjeként szolgált.

A foraminiferák kémiájának és DNS-ének átfogó tanulmányozásával a kutatók képesek voltak rekonstruálni a Föld ősi éghajlatát. Az üledékben lévő izotópok elemzésével meghatározták annak korát, és felfedezték a téli nedvesség jelentős növekedését a nyári csapadék csökkenésével párhuzamosan. Ezek a változások valószínűleg arra késztették a harappaiakat, hogy fontolóra vegyék az Indus-völgyből való elvándorlást. (1)

Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,28,Afrika,141,agy,363,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,50,állatvilág,619,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1543,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,471,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,32,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,102,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,64,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,40,átok,5,atombomba,96,atomenergia,86,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,37,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,38,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,13,betegség,687,beton,3,Bhután,3,Biblia,98,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,11,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,4,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,2,Brazília,85,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,152,Ciprus,5,Costa Rica,10,cukor,20,cukorbetegség,21,cunami,1,csakra,7,család,2,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,303,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,9,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,38,Dél-Amerika,2,Dél-Korea,43,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,66,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,36,DNS,329,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1111,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dszinn,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,813,éghajlat,183,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,293,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,109,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,7,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,213,élet a halál után,165,életcél,7,elhízás,4,elme,3,elme kontroll,76,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,60,előző élet,16,elveszett nyelv,6,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,40,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,64,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,431,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,4,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,168,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,41,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,205,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,7,Európa,290,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,39,extrém időjárás,86,ezüst,7,fa,86,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,40,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,333,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,25,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,131,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,21,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,9,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,360,filozófia,5,Finnország,37,fizika,110,fjord,1,fluorid,4,fóbia,5,fog,4,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,671,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,798,földrengés,99,Fönícia,1,Franciaország,203,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,17,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,78,gáz,23,genetika,239,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,149,globális lehűlés,70,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,17,gondolkodás,2,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,69,grafén,12,gravitáció,41,gravitációs hullám,8,Grönland,20,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,21,gyermekfejlődés,261,gyermekmunka,2,gyógyítás,349,gyógynövény,87,gyógyszeripar,160,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,476,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,126,halálközeli élmény,51,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,11,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,34,hidrogén,15,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,10,hipnózis,11,hírek,1728,hírszerzés,3,hit,20,Hold,281,holdbázis,25,holdfogyatkozás,6,holdjáró,16,Hollandia,82,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,8,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,12,Húsvét-sziget,6,hüllő,22,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,422,idegen technológia,318,idegsejt,11,idézet,3,idő,60,időgép,19,időhurok,1,időjárás,87,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,61,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,196,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,41,influenza,4,információ,12,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,73,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,59,Isten,180,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,161,James Tyberonn,1,Japán,277,járvány,355,játék,7,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,23,Jemen,10,Jézus,62,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,55,jövőbelátás,43,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,97,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,9,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,70,kiméra,3,Kína,650,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,42,kísértet,14,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,34,kommunikáció,107,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,622,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,202,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,279,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,10,Kuba,9,kultúra,27,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,kutya,1,Kuvait,8,kvantumfizika,164,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,56,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,2,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,28,légzés,13,lélek,127,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,425,Lemúria,3,Lengyelország,60,létezés,8,Lettország,1,levegő,72,levitáció,7,lézer,56,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,25,madarak,2,magány,13,mágia,8,magmatizmus,1,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,177,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,221,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,21,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,134,médium,4,megalit,38,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,162,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,67,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,247,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,147,mezoamerika,8,Mezopotámia,13,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,96,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,209,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,262,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,206,napszél,21,naptár,1,NASA,408,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,7,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,51,Nostradamus,11,növények,281,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,95,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,199,Olmékok,5,oltás,177,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,753,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,321,önkényuralom,2,önvezető autó,34,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,74,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,455,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,72,ősi technológia,190,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,18,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,4,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,116,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,80,pénz,423,permafroszt,1,Peru,98,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,125,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,4,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,78,Puerto Rico,11,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,12,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,974,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,722,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,229,repülő autó,6,repülő humanoid,3,rezgés,19,robot,35,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,86,Románia,18,Roswell,40,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,111,spiritualitás,380,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,13,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,61,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,178,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,14,szellemek,88,szellemváros,2,szem,62,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,szent grál,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,szimuláció,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,58,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,89,szökőár,13,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,44,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,4,táplálkozás,99,tarot,2,társadalom,148,távolbalátás,31,technológia,1362,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,26,tengervíz,248,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,470,természetfeletti,62,természetvédelem,62,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,99,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,24,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,122,történelem,1218,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,122,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,793,tudomány,1249,túlnépesedés,9,túlvilág,153,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,6,tűzönjárás,1,ufo,914,UFO felfedés,106,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,409,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11204,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,257,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,677,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,15,űrtechnológia,237,űrutazás,169,űrverseny,10,üstökös,22,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,179,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,269,valóság,48,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,44,Vénusz,30,vér,45,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9995,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,242,vitamin,21,víz,378,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,16,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,13,vulkánkitörés,89,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,5,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: A rejtélyes Harappa-civilizáció, melynek létezéséről és eltűnéséről még mindig csak találgatnak
A rejtélyes Harappa-civilizáció, melynek létezéséről és eltűnéséről még mindig csak találgatnak
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA2589VwzSgy0wQKFAA2goB3wKIPw9UQnEFKiBCh-DwbUf1oTU8Den32-3z9UU9tCK1eSr_N8r9u14i9Ubaexz_8ye8m69qn7i2PrnDf7MSnVPLw4bivJowbtlDeXLjd_tau2SzUt8M_AKvJbWbx4ZF4NitNAwtORaQtT-l0_pth8nR_EvU_TsZMRvPME/s16000/harappa-indus-v%C3%B6lgyi-%C5%91si-civiliz%C3%A1ci%C3%B3-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-video-rejt%C3%A9ly-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA2589VwzSgy0wQKFAA2goB3wKIPw9UQnEFKiBCh-DwbUf1oTU8Den32-3z9UU9tCK1eSr_N8r9u14i9Ubaexz_8ye8m69qn7i2PrnDf7MSnVPLw4bivJowbtlDeXLjd_tau2SzUt8M_AKvJbWbx4ZF4NitNAwtORaQtT-l0_pth8nR_EvU_TsZMRvPME/s72-c/harappa-indus-v%C3%B6lgyi-%C5%91si-civiliz%C3%A1ci%C3%B3-r%C3%A9g%C3%A9szet-t%C3%B6rt%C3%A9nelem-video-rejt%C3%A9ly-2024-%C3%BAj-vil%C3%A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/a-rejtelyes-harappa-civilizacio-melynek.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2024/07/a-rejtelyes-harappa-civilizacio-melynek.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy