Vajon mi befolyásolja azt, hogy az emberek mikor és hogyan tapasztalnak spirituális, természefeletti élményeket?

Közismert kihívást jelent a tudomány alkalmazása a spiritualitásban - a rejtélyes dolgok számszerűsítése vagy a természetfölötti magyarázata...


Közismert kihívást jelent a tudomány alkalmazása a spiritualitásban - a rejtélyes dolgok számszerűsítése vagy a természetfölötti magyarázata. Miért jelentik egyesek, hogy démonok szállják meg őket, vagy idézik fel, hogy angyalok látogatták meg őket? Másokat miért nem érdekelnek az isteni kérdések?

A Proceedings of the National Academy of Journal folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók olyan pszichológiai nyomokat találtak, amelyek befolyásolják ezt a megosztottságot. (1)

Az Egyesült Államokban, Ghánában, Thaiföldön, Kínában és Vanuatuban több mint 2000 emberrel készített interjúk és felmérések szerint két sarkalatos tényező alakítja az emberek vélt tapasztalatait a spirituális jelenléttel kapcsolatban: a porozitás és az abszorpció.

A porozitás arra utal, hogy az emberek mennyire tekintik átjárhatónak a belső elméjüket és a külvilágot, míg az abszorpció arra utal, hogy az egyének mennyire hajlamosak "elveszíteni önmagukat" az érzéki tapasztalatok során. Ezek a tényezők megjósolhatják, hogy egy személy valószínűleg élénk tapasztalatokról számol-e be istenekkel vagy szellemekkel.

"Amit tapasztalunk, attól függ, hogy hogyan figyelünk," - mondja Tanya Luhrmann, a tanulmány társszerzője, a Stanford Egyetem orvosi és pszichológiai antropológusa.

"Figyelem mintánk valóban befolyásolja azt, ami valósnak érzünk."

Az, hogy valóban létezik-e Isten üzenete vagy mennyei jel, nem szerepel a tanulmányban. Ehelyett a kutatók nyomon követték az egyének spirituális tapasztalatait, és azt figyelték meg, hogy a kulturális felfogás alakítja, hogy az emberek úgy érzik-e, hogy az angyalok és démonok világában élnek, vagy sem. A porozitás és az abszorpció iránti hajlandóságot gyakran befolyásolják ezek a kulturális felfogások.

Az elme feltérképezi tapasztalatainkat, míg a kultúra az elmét, mondta Kara Weisman, a tanulmány társszerzője, aki a Stanford Egyetem pszichológiai kutatója.

"Legyen szó Isten hangjáról vagy a mentális élet hétköznapibb vonatkozásairól, tapasztalatainkat mindig az elménken és a kultúránkon keresztül szűrjük át," - mondja Weisman.

A spiritualitás dokumentálása

Míg a mély spirituális tapasztalatok - mint például Isten hangjának hallása - látszólag rendkívüliek, a társadalomtudósok szerint meglepően gyakoriak is. Egy 2009-es közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 49 százaléka arról számolt be, hogy élete során legalább egy spirituális tapasztalatot élt át, amelyet "hirtelen vallási meglátás vagy ébredés pillanatának" neveznek.

Elterjedtségük ellenére a tudósok még nem igazán értik, hogy mi okozza ezeket a tapasztalatokat, és egyeseket arra késztet, hogy isteni találkozásokról számoljanak be.

Luhrmann szerint részben ezeknek a tapasztalatoknak a "megfoghatatlan" jellege okozza a hibát. Az adatok általában spirituális emlékek, amelyeket a tanulmány résztvevői szolgáltatnak, melyekre az elfogultság és a korlátok jellemzők.


Mi az újdonság?

Az isteni találkozásokat kiváltó lehetséges tényezők meghatározása érdekében a csapat négy vizsgálatot végzett 2356 ember bevonásával, számos kultúrában és hitben az Egyesült Államokban, Ghánában, Thaiföldön, Kínában és Vanuatuban.

A hároméves kutatási projekt során öt különböző kultúrában és vallási gyakorlatban élő embereket kérdeztek meg spirituális tapasztalataikról, és írásbeli felmérések és személyes interjúk útján elemezték a beszámolóikat.

A csapat kérdéseket tett fel olyan rendellenes spirituális és egyéb eseményekről, például egy egyedüllét során hallott hangról, valami olyanról, amelyet nem láttak materiálisan, vagy egy szellem hangjáról, amelyet hallhatóan vagy az elméjükben tapasztaltak meg.

"Ezek a tapasztalatok nem csak olyan dolgok, amelyeket a jámbor emberek mondanak," - mondja Luhrmann. "Ezek valós események, amelyek mintázott módon viselkednek, és egyeseknél több van belőlük, mint másoknál."

A lényeg a részletekben rejlik

A kutatók kérdőíveket is készítettek az emberek porozitási és abszorpciós szintjének rögzítésére.

A tanulmányban az abszorpció az egyén azon személyes hajlamára utal, hogy képes elmélyülni érzékszervi vagy képzelt eseményekben. A nagyobb abszorpciós képességgel rendelkező emberek hajlamosak "elveszíteni magukat" egy dalban, filmben vagy más szenzoros élményekben, és képesek élénken elképzelt eseményeket megidézni, magyarázzák a szerzők.

Ez egy "magával ragadó figyelem stílus," ahol az emberek gyakran felhasználják fantáziájukat, hogy megértsenek valamit a jelenen túl, figyeljenek egy nem látható lény jelenlétének jeleire, ezért természetfölötti eseményt építenek fel, gyakran tudat alatt.

A porozitás az az elképzelés, hogy az "elme" és a "világ" közötti határ átjárható. A gyakorlatban azok az emberek, akik a porozitás fényén keresztül szemlélik a világot, úgy vélik, hogy kívánságaik vagy átkaik valóra válhatnak, vagy erős érzelmek kavaroghatnak a helyiségben, hogy másokat befolyásolhassanak.


Különböző kontextusokban a kutatók együtt dolgoztak helyi vezetőkkel az Egyesült Államokban a hithez kötődő metodizmus és az afrikai hagyományos vallás terén Ghánában, a buddhizmus esetében Thaiföldön, Kína vidékének szellemi közegében, Presbiteriánusokkal a városi Vanuatuban, és az ősi "kastom" gyakorlatokat végzőkkel a vidéki Vanuatu területén.

Továbbá együtt dolgoztak az evangélikus kereszténység, a világ leggyorsabban növekvő vallásának hitvezetőivel is. Az evangélikus kereszténység viszonylag következetes teológiával és gyakorlatokkal rendelkezik, különböző körülmények között. Ezek a hitvezetők különféle országokat képviseltek: Egyesült Államok, Ghána, Thaiföld, Kína és Vanuatu.

Az összes hittanvezető segített a tanulmányban résztvevők toborzásában. A csapat tanulmányi résztvevőket toborzott nyilvános helyeken és egyetemi campusokon is.

Mit fedeztek fel?

A csapat a porozitást és az abszorpciót a spirituális jelenlét eseményeinek erős előrejelzőjeként határozta meg, függetlenül az emberek vallásától vagy közösségétől.

Ezt a kapcsolatot háromszor megismételték a különféle tanulmányokban, valamint a kultúrák és vallások között, erősítve az eredményeket.

Az eredmények alapján a viszonylag szekulárisabb környezetben, például az Egyesült Államokban és a városi Kínában élő résztvevők kevesebb spirituális jelenléti eseményről számoltak be.

Eközben a kevésbé világi körülmények között élő résztvevők, például Ghánában vagy Vanuatuban, több ilyen isteni találkozásról számoltak be. A karizmatikus evangélikus keresztények szintén minden országban beszámoltak ezekről az istenekkel vagy szellemekkel való találkozásokról.

Hasonló mintázat rajzolódott ki a porozitás tekintetében Ghánában, Vanuatuban és Thaiföldön, ahol a résztvevők általában porózusabb modelleket tartottak fenn az "elme-világ határ" modelljeiről. Az Egyesült Államok és a városi Kína résztvevői jobban felosztották és megkülönböztették az elmét és a világot.

Nem volt egyértelmű összefüggés az abszorpcióval kapcsolatban, ami azt sugallja, hogy ez a tényező egyénenként változik, nem pedig elsősorban kultúránként.


Természetfölötti tudomány

Úgy tűnik, hogy a porozitás és az abszorpció együttesen alakítja azt, hogy az emberek hogyan értelmezik saját belső életüket és hogyan élik meg "élénkebben, tárgyiasabban és erőteljesebben". Ez a hajlam aztán megnöveli az isteni találkozás valószínűségét.

"Természetesen ez nem bizonyítja Isten valóságosságát - de ezek az események gyakran nagyon erősek azok számára, akik érzik őket," - mondja Luhrmann.

Egyik tényező sem azonos a vallással. A porozitás és az abszorpció inkább része lehet annak az "állványzatnak, amelyre a vallások építenek".

Évekkel ezelőtt Luhrmann első kézből figyelte meg ezt a megállapítást, amikor egy karizmatikus keresztény egyházat tanulmányozott, amely arra tanította az embereket, hogy elméjükben tapasztalják meg Istent.

"Amikor az emberek élénken élik meg Istent, nagyobb valószínűséggel érzik úgy, hogy Isten valóságos," - mondja Luhrmann. "Ezért azok az ébredések, amelyek megtanítják az embereket Istent érezni, gyakran hatékonyak."

Az emberek szintén hajlamosabbak megtapasztalni a természetfeletti találkozásokat, ha nem csak Istenben hisznek, hanem akkor is, amikor elméjüket egy bizonyos módon képzelik el. "Ez nem csak az egyházról szól," - mondja Lurhmann.

Végül az abszorpció és a porozitás is "elhomályosítja a belső mentális események és a külső világ határát," - írja a csapat a tanulmányban.

Függetlenül attól, hogy a tudomány "bizonyíthat-e" valamilyen spirituális eseményt vagy sem, ez a tanulmány lényege. "Ezek emberi tapasztalatok, függetlenül attól, hogy a végső valóságról mesélnek-e vagy sem," - mondja Luhrmann.

Több tudásra van szükség, mielőtt a tudósok elkezdik teljesen felfogni az isteni beavatkozás mibenlétét. Ez a tanulmány azt sugallja, hogy lehetséges a tudomány kiterjesztése a természetfeletti magyarázatára, még akkor is, ha több kérdés marad, mint válasz. (2)

(1) - https://www.pnas.org/content/118/5/e201664
(2) - https://www.inverse.com/mind-body/sensing
Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,37,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,140,agy,358,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,91,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,26,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,2,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,8,állati tudatosság,47,állatvilág,610,allergia,14,álmatlanság,3,álom,56,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1532,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,468,angyal,12,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,94,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,31,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,100,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,2,Argentína,37,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,63,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,84,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,201,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autoimmun betegség,1,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,2,balzsamozás,1,Banglades,2,Bankrendszer,296,bányászat,36,Barbados,1,barlang,43,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,28,Belize,3,belső hang,9,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,11,betegség,683,beton,2,Bhután,3,Biblia,97,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,4,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,20,bőrszín,3,börtön,1,Brazília,84,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,39,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,9,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,3,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,9,csillagászat,300,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,13,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,37,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,34,DNS,328,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1106,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,808,éghajlat,179,ego,2,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,288,Einstein,86,éjjellátó,1,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,106,elektromos autó,144,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,163,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,56,élővilág,59,előző élet,16,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,40,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,63,empátia,16,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,83,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,erózió,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,165,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,40,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,17,Észtország,10,étel,201,Etiópia,15,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,288,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,39,extrém időjárás,85,ezüst,7,fa,84,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejátültetés,1,fejlődés,332,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,24,félelem,117,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,130,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,20,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,18,film,359,filozófia,5,Finnország,37,fizika,107,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,folyó,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,669,föld alatti város,11,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,793,földrengés,98,Fönícia,1,Franciaország,201,frekvencia,35,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,76,gáz,23,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,148,globális lehűlés,68,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,16,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,68,grafén,11,gravitáció,40,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyász,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,259,gyermekmunka,2,gyógyítás,347,gyógynövény,87,gyógyszeripar,158,gyorsétel,2,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,474,hacker,5,hadi fejlesztés,97,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,122,halálközeli élmény,50,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,17,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,9,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1724,hírszerzés,3,hit,20,Hold,274,holdbázis,25,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,7,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,6,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,91,idegen lény,412,idegen technológia,311,idegsejt,11,idézet,3,idő,55,időgép,18,időhurok,1,időjárás,86,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,60,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,ima,1,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,27,India,191,indián,18,indigó gyerekek,11,Indonézia,40,influenza,4,információ,11,ingyen energia,102,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,57,internet,71,intuíció,8,invázió,2,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,177,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,161,James Tyberonn,1,Japán,274,járvány,356,játék,7,jég,64,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,61,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,52,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,39,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,131,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,125,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,kerékpár,1,Kereszténység,94,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,69,kiméra,3,Kína,641,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,41,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,45,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,33,kommunikáció,105,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,621,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,201,köröm,1,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,275,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,2,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptoföldiek,1,kriptovaluta,45,kristály,38,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,27,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,162,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,54,láthatatlanság,4,látomás,6,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,1,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,27,légzés,13,lélek,125,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,424,Lemúria,3,Lengyelország,59,létezés,8,Lettország,1,levegő,71,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,24,madarak,1,magány,13,mágia,8,mágnes,3,mágneses mező,88,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,176,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,220,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,20,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,133,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,21,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,66,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,59,méregtelenítés,8,mérés,3,mérgezés,37,Merkúr,15,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,239,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,145,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,94,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,99,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,261,napciklus,7,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,11,Naprendszer,205,napszél,20,naptár,1,NASA,396,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,349,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,14,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,51,Nostradamus,11,növények,277,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,90,okkultizmus,5,okostelefon,42,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,198,Olmékok,5,oltás,178,olvasás,1,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,753,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,320,önkényuralom,2,önvezető autó,33,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,70,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,21,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,451,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,3,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,27,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,7,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,114,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,79,pénz,423,permafroszt,1,Peru,96,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,124,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,2,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,33,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,75,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,rádió,1,radioaktív,11,rákbetegség,159,rakéta,2,reaktor,2,recept,1,régészet,957,reiki,1,reinkarnáció,36,rejtélyek,706,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,225,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,19,robot,31,robotok,152,ródium,1,Római Birodalom,84,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,13,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,217,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,52,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,22,smaragd,1,só,23,sors,2,sótalanítás,9,sör,1,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,109,spiritualitás,377,sport,40,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,45,sugárzás,60,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,60,Svédország,68,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,szállítás,1,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,35,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,12,szellemek,86,szellemváros,2,szem,60,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,13,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szervátültetés,2,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,12,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,57,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,43,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,3,táplálkozás,99,tarot,1,társadalom,147,távolbalátás,31,technológia,1347,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,25,tengervíz,246,teremtés,43,terhesség,4,téridő,20,térkép,6,térmeghajtás,3,természet,464,természetfeletti,61,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,98,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,20,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,23,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömeg,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1197,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,120,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,789,tudomány,1228,túlnépesedés,9,túlvilág,150,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,902,UFO felfedés,104,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,408,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,11064,új pénzügyi rendszer,175,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,88,ultrahang,9,Univerzum,255,Uránusz,12,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,4,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,672,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,14,űrtechnológia,235,űrutazás,167,űrverseny,10,üstökös,21,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,265,valóság,47,vámpír,5,Vatikán,97,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,69,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,30,vér,44,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9858,videojáték,17,Vietnam,18,viking,17,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világrend,1,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,242,vitamin,21,víz,377,vízenergia,13,vízesés,2,víznyelő,15,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,12,vulkánkitörés,88,Wi-Fi,16,WikiLeaks,34,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,61,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Vajon mi befolyásolja azt, hogy az emberek mikor és hogyan tapasztalnak spirituális, természefeletti élményeket?
Vajon mi befolyásolja azt, hogy az emberek mikor és hogyan tapasztalnak spirituális, természefeletti élményeket?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6zPMqQyKaAH0dp94FjBLfoxhR0b8d9WpapjdKOL0el49g3K-Al3LwzbiIkNvLtu_YTIXOamJdEF7vXv9bG2solaZJQXKYZNcjEw4W0iTmRHoJ09F4TlaubOg2agMB1ZrXdhqFjUbdl1E/s16000/term%25C3%25A9szetfeletti-isten-spiritu%25C3%25A1lis-tal%25C3%25A1lkoz%25C3%25A1s-hangok-paranorm%25C3%25A1lis-video-film-2021-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6zPMqQyKaAH0dp94FjBLfoxhR0b8d9WpapjdKOL0el49g3K-Al3LwzbiIkNvLtu_YTIXOamJdEF7vXv9bG2solaZJQXKYZNcjEw4W0iTmRHoJ09F4TlaubOg2agMB1ZrXdhqFjUbdl1E/s72-c/term%25C3%25A9szetfeletti-isten-spiritu%25C3%25A1lis-tal%25C3%25A1lkoz%25C3%25A1s-hangok-paranorm%25C3%25A1lis-video-film-2021-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/01/vajon-mi-befolyasolja-azt-hogy-az.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2021/01/vajon-mi-befolyasolja-azt-hogy-az.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy