Itt a NASA nagy bejelentése: Vizet találtak a Hold napsütötte felszínén

A Holdon több víz lehet, mint azt korábban gondolták, beleértve a napsütötte felszínét is. Ezt a vizet erőforrásként lehet felhasználni a kö...


A Holdon több víz lehet, mint azt korábban gondolták, beleértve a napsütötte felszínét is. Ezt a vizet erőforrásként lehet felhasználni a következő küldetések, például a NASA Artemis programja során, amikor újra emberek indulnak a Hold meghódítására.

A Nature Astronomy folyóiratban két tanulmány jelent meg, és a kutatók a NASA hétfői sajtótájékoztatóján osztották meg eredményeiket.

A kutatás a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter Hold körüli pályáján 2009 júniusa óta gyűjtött adatain, valamint az ügynökség Sztratoszférikus Obszervatórium az Infravörös Csillagászatban, röviden a SOFIA légi távcsövén gyűjtött adatain alapul.

Ez utóbbi egy Boeing 747SP repülőgép, amelyet egy 2,7 méteres távcső szállítására alakítottak át. Az első tanulmányban a kutatók a SOFIA segítségével figyelték meg a Holdat olyan hullámhosszon, amely feltárta a molekuláris víz vagy a H₂O aláírását. (1)

"Most először sikerült igazolni, hogy a víz jelen van a Hold napsütötte felszínén," - mondta Paul Hertz, a NASA Tudományos Misszió Igazgatósága asztrofizikai részlegének igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

"Voltak arra utaló jelek, hogy az általunk ismert víz jelen lehet a Hold napsütötte oldalán. Most már tudjuk, hogy ott van. Ez a felfedezés megkérdőjelezi a Hold felszínének megértését, és érdekes kérdéseket vet fel a mélyűri kutatásban."

Korábbi kutatások már észlelték a víz jelenlétét a Hold felszínén a déli pólus közelében. De a molekuláris víz aláírása a kutatásban használt hullámhosszon összefüggésbe hozható a hidroxillal is, amely oxigénnel kötődik a hidrogénhez. A szerves kémiában az alkoholok általában tartalmazzák a hidroxilt, amely hozzájárul a molekulák vízben oldhatóvá tételéhez. A hidroxil a lefolyó tisztítószer összetevője is.

A SOFIA észlelések megerősítik, hogy a víz, nem hidroxil, üveggyöngyökben vagy szemcsék között csapdába esve található a Holdon a Clavius-kráter magas déli szélességén. Ez a Hold egyik legnagyobb krátere, amely a Földről látható. A NASA szerint 100-400 ppm között van jelen a víz.

Az a tény, hogy ez a víz a szemcsék felszínén vagy szemcsék között van a Hold felszínén, segít megvédeni a Hold zord és besugárzott környezetétől.

"A SOFIA megfigyelései előtt tudtuk, hogy van valamilyen hidratáció," - mondta Casey Honniball, a tanulmány vezető szerzője a nyilatkozatában. "De nem tudtuk, hogy valójában mennyi vízmolekula - mint amilyet például naponta iszunk - vagy valami más található, mint amilyen a lefolyótisztító."

A szaharai sivatagban százszor annyi víz van, mint amennyi a SOFIA által kimutatott mennyiség a Hold talajában, írja a NASA. Ennek a víznek a jelenléte kérdéseket vet fel, hogyan jött létre és miképpen létezhet a Hold felszínén.

A SOFIA távcső közel 14000 méteres magasságban képes repülni, ami a Föld légkörében lévő vízgőz 99%-a felett található. Ez lehetővé teszi a távcső számára, hogy tisztább infravörös fényben lássa univerzumunkat.

"Sűrű légkör nélkül a napsütötte holdfelszínen lévő víznek egyszerűen el kellene tűnnie az űrben," - mondta Honniball, a NASA Goddard Űrrepülőközpontjának posztdoktori munkatársa. "Valahogy mégis látjuk. Valami generálja a vizet, és valami biztosan csapdába ejti ott."


A víz olyan mikrometeoritok révén juthat oda, amelyek a Hold felszínén landolnak és kis mennyiségű vizet szállítanak. Vagy a Napból kiáramló napszél részecskéket és elemeket, például hidrogént juttathat a Hold felszínére. Ez valójában kémiai reakciót okozhat olyan ásványi anyagokkal, amelyek oxigént tartalmaznak a talajban. A reakció hidroxilcsoportot eredményezhet, amelyet a mikrometeoritok eltalálnak, és így víz keletkezik.

A SOFIA repülése, amely 2018 augusztusában történt, valójában egy próbarepülés volt, hogy lássa, milyen információkat gyűjthet a távcső a Holdról. A távcsövet valójában úgy tervezték, hogy távoli objektumokat figyeljen meg.

"Valójában ez volt az első alkalom, hogy a SOFIA megnézte a Holdat, és még abban sem voltunk teljesen biztosak, hogy megbízható adatokat kapunk-e, de a Hold vizével kapcsolatos kérdések arra késztettek minket, hogy megpróbáljuk," - mondta Naseem Rangwala, a SOFIA projekt tudósa a NASA kaliforniai Szilícium-völgyi Ames Kutatóközpontjában. "Hihetetlen, hogy ez a felfedezés lényegében egy teszt eredményeként jött létre, és most, hogy tudjuk, hogy ezt meg tudjuk tenni, több repülést tervezünk további megfigyelések elvégzésére."

A jövőben további SOFIA repüléseket terveznek ennek a felfedezésnek a nyomán, és a Hold napsütöttebb részein keresik a vizet. Ez segít a kutatóknak meghatározni, hogy a víz pontosan hogyan keletkezik, hogyan tárolódik és mozog a Hold felszínén. A Hold ezen vízfolyamatainak megértése segít a NASA számára a legjobban meghatározni, hogyan lehet kinyerni ezt a vizet erőforrásként.

A NASA Volatiles Investigating Polar Exploration Roverje (VIPER) pedig el fogja készíteni a Hold első vízkészlet térképeit a jövőbeni emberi űrkutatáshoz, miután 2022-ben leszáll a felszínére.

Jéggel teli sarki csapdák

A második tanulmányban a kutatók a Lunar Orbiter adatait felhasználva tanulmányozták a hideg csapdákat a Hold állandóan árnyékos területein, ahol a víz fagyott állapotban maradhat. Ezen hidegcsapdák egy része évmilliárdok óta nem látott napfényt. (2)

A Hold felszínén a leggyakoribb rejtett vízzsebek apró, fillér nagyságú jégfoltokat alkothatnak, amelyek állandóan árnyékban vannak, fedezték fel a kutatók.

"Ha elképzeljük, hogy a Hold felszínén állunk az egyik pólus közelében, akkor árnyékokat látnánk az egész helyen," - mondta Paul Hayne, a tanulmány vezető szerzője és a Colorádói Egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumának adjunktusa. "Sok ilyen apró árnyék tele lehet jéggel."

A csapdák potenciális méretének felmérése után, melyek mérete a centimétertől a kilométerig terjed, a kutatók megállapították, hogy a Hold mindkét sarki régiójában állandóan árnyékolt területek tartalmazhatják ezen hideg "mikro" csapdák sokaságát. Valójában százezerszer nagyobbak lehetnek, mint a nagy hidegcsapdák.


A kutatók becslése szerint a Hold felszínén 39000 négyzetkilométernyi tartósan árnyékolt csapda lehet, melyek különböző méretűek, amelyek megóvhatják a vízjeget. Korábbi becslések szerint ez körülbelül ennek a fele, mintegy 18000 négyzetkilométer.

"Ha igazunk van, a víz hozzáférhetőbb lesz az ivóvíz, a rakétaüzemanyag számára, mindenhez, amihez a NASA-nak szüksége van vízre," - mondta Hayne.

A Holdon végzett korábbi jégkutatások a pólusok nagy kráterei köré összpontosultak, ahol a hőmérsékletet mínusz 200 Celsius fok is lehet. A hold déli sarkához közeli hatalmas kráterek közé tartozik a Shackleton-kráter, amely több kilométer mély és kb. 21 kilométer átmérőjű. És nagy része állandóan árnyékban van.

"A hőmérséklet olyan alacsony a hideg csapdákban, hogy a jég sziklaként viselkedik," - mondta Hayne. "Ha víz jut be oda, akkor az egymilliárd évig nem megy sehová."

De ezeket a hideg és sötét környezeteket nehéz elérni. A holdi pályáról származó adatok és modellezés segítségével a kutatók megállapították, hogy a Hold felszíne egy golflabda felületére hasonlít.

Természetesen ezeknek a jéggel teli árnyékos zsebeknek a tényleges bizonyításához a holdjáróknak vagy az embereknek ásniuk kell majd a Hold felszínén.

A jövőben a Holdra induló küldetések, például az első nő és a következő férfi leszállása a Hold déli pólusa közelében 2024-ig a NASA Artemis programja keretében, további információkat tárhatnak fel.

Ezt megelőzően Hayne lesz a vezetője a Lunar Compact infravörös képalkotó rendszerének is, a NASA azon erőfeszítésének, amely 2022-ben a déli pólus közelében hőérzékelő panorámaképeket rögzít a Hold felszínéről.

"Lehet, hogy az űrhajósoknak nem kell lemenniük ebbe a mély, sötét árnyékba," - mondta Hayne. "Körbe tudnak járni és találhatnak egy méteres szélességűt, amely ugyanolyan valószínűséggel tartalmazhat jeget."

A Holdon lévő vízmennyiség megértése lehetővé teszi a jövőbeni küldetések számára, hogy több tudományos eszközt vigyenek magukkal ahelyett, hogy megpróbálnák a vizet a Hold felszínére szállítani, ami egyszerre nehéz és drága.

"A víz értékes erőforrás, mind tudományos célokra, mind felfedezőink számára," - mondta Jacob Bleacher, a NASA Emberi Kutatási és Műveleti Misszió Igazgatóságának fejlett kutatási rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője.

"Ha felhasználhatjuk a Hold erőforrásait, akkor kevesebb vizet és több felszerelést vihetünk az új tudományos felfedezések lehetővé tételéhez." (3)

(1) - https://www.nature.com/articles/
(2) - https://www.nature.com/articles/
(3) - https://edition.cnn.com/2020/10/

Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,36,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,347,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,89,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,25,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,598,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1516,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,463,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,97,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,35,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,62,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,1,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,42,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,678,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,84,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,37,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,294,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,327,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1094,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,795,éghajlat,176,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,103,elektromos autó,143,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,58,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,60,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,163,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,38,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,195,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,287,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,85,ezüst,7,fa,84,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,331,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,22,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,130,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,359,filozófia,5,Finnország,37,fizika,104,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,663,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,786,földrengés,96,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,34,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,76,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,147,globális lehűlés,68,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,255,gyermekmunka,2,gyógyítás,347,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,96,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1713,hírszerzés,3,hit,18,Hold,269,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,6,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,88,idegen lény,406,idegen technológia,304,idegsejt,11,idézet,3,idő,54,időgép,18,időhurok,1,időjárás,86,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,26,India,189,indián,17,indigó gyerekek,11,Indonézia,39,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,172,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,51,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,124,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,69,kiméra,3,Kína,631,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,201,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,268,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,52,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,1,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,27,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,422,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,83,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,217,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,19,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,20,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,64,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,230,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,144,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,93,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,98,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,258,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,203,napszél,20,naptár,1,NASA,395,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,197,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,752,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,320,önkényuralom,2,önvezető autó,32,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,67,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,448,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,2,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,79,pénz,421,permafroszt,1,Peru,96,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,70,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,11,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,941,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,686,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,223,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,18,robot,29,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,82,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,48,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,108,spiritualitás,373,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,67,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,59,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1331,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1180,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,786,tudomány,1203,túlnépesedés,9,túlvilág,144,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,889,UFO felfedés,103,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,401,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10908,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,254,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,665,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,11,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,21,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,259,valóság,46,vámpír,5,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,30,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9705,videojáték,17,Vietnam,18,viking,16,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,369,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,12,vulkánkitörés,88,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Itt a NASA nagy bejelentése: Vizet találtak a Hold napsütötte felszínén
Itt a NASA nagy bejelentése: Vizet találtak a Hold napsütötte felszínén
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH6NRzvB_61762M_hAuk_eIC9AGCPAlbUQQ3nz4iUotIqRi8LFBivoONQfAs29c7U1NpbzNmi-HPu0ktPu1cuTYygrww9KwRNlTkFQzpYRezAPuxVwIqfp_ECpFf9WOHza_-TM7JnKMpQ/s16000/hold-nasa-v%25C3%25ADz-naps%25C3%25BCt%25C3%25B6tte-felsz%25C3%25ADn-mlekula-j%25C3%25A9g-fagyott-video-felfedez%25C3%25A9s-2020-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH6NRzvB_61762M_hAuk_eIC9AGCPAlbUQQ3nz4iUotIqRi8LFBivoONQfAs29c7U1NpbzNmi-HPu0ktPu1cuTYygrww9KwRNlTkFQzpYRezAPuxVwIqfp_ECpFf9WOHza_-TM7JnKMpQ/s72-c/hold-nasa-v%25C3%25ADz-naps%25C3%25BCt%25C3%25B6tte-felsz%25C3%25ADn-mlekula-j%25C3%25A9g-fagyott-video-felfedez%25C3%25A9s-2020-%25C3%25BAj-vil%25C3%25A1gtudat.png
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/10/itt-nasa-nagy-bejelentese-vizet.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/10/itt-nasa-nagy-bejelentese-vizet.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy