Élet az iskolán kívül - A gyerekek természetes módon képesek tanulni, de ez nehéz feladat lehet a szülők számára

Te bíznál abban, hogy a gyermeked a saját maga módján képes megtanulni a dolgokat? Ez jelenti a valóságot azon diákok számára, akik nem i...


Te bíznál abban, hogy a gyermeked a saját maga módján képes megtanulni a dolgokat? Ez jelenti a valóságot azon diákok számára, akik nem iskolában tanulnak. Mindez egy olyan megközelítést jelent, ahol a gyerekek az életükön keresztül tanulnak olyan dolgok alapján, amelyek iránt érdeklődést mutatnak.

A háromgyerekes Natalie számára Új-Dél-Walesben ez azt jelenti, "hogy hagyja a gyerekeit, hogy természetes módon jussanak hozzá a tudáshoz azokból a dolgokból, amelyek iránt ösztönös kíváncsiságot éreznek."

Új-Dél-Wales Oktatási Szabványügyi Hatósága nem ismeri el a nem-iskolázottságot, de ez nem olyan ritka, mint ahogy az emberek gondolják.

Az otthoni oktatás 10 százalékkal növekszik Ausztráliában minden évben, az Ausztrál Keresztény Otthoni Oktatás tanácsadó szervezet szerint. Bár Ausztráliában minden otthon iskolázott köteles követni az állami tantervet, széles körű változatosságot mutatnak az általuk használt tanítási modellek.

Illetve vannak olyanok is, mint például Natalie, aki egyszerűen megfigyeli a gyermekeit, miközben játszanak, és egy kis kreatív gondolkodást használ a tanulásuk irányítására.

"Az otthoni tanítás több kreativitást igényel a szülőktől. Hetente egyszer szánok időt arra, hogy rögzítsem, mit csináltak és ez hogyan illeszkedik a tantervbe," - mondta.

Egy parlamenti vizsgálat Új-Dél-Walesben 2014-ben az otthoni oktatással kapcsolatban megállapította, hogy a családok 15 százaléka használta az iskolázatlan megközelítést, míg 31 százalékuk a természetes tanulási módszereket alkalmazta.

Nyolc százalékban az otthoni iskolai megközelítést alkalmazták, és 8%-uk használta a klasszikus módszert. Huszonhét százalékban a saját stílusukkal keverték.


Miért nem küldik a gyerekeket egy hagyományos iskolába?

Néhány otthon tanuló család vallásos, míg mások filozófiai okok miatt tanítanak otthon, mint például a szülői kapcsolatok, ahol a szülők szorosabb kötődést akarnak kialakítani gyermekeikkel.

Vannak más okok, például az iskolai zaklatás, vagy a gyermek tehetséges, vagy különleges igényekkel rendelkezik, beleértve az autizmust, a figyelemhiányos vagy érzékszervi feldolgozási rendellenességet.

Natalie vallási okok miatt kezdett bele, de a filozófiáinak fokozatos kibontakoztatása a tanulási stílusok megtanulásával és megértésével volt az, ami végül elvezette őt az otthoni oktatáshoz.

"A teljesen hagyományos iskolák arra kényszerítik a gyerekeket, hogy legyenek jó gépek, hogy gyári gondolkodásmód alapján működjenek, akik követik az utasításokat és jó, megfelelő dolgozókká váljanak," - mondta.

"De a tanulók ezzel teljesen felkészületlenné válnak a munkára. A legtöbb jövőbeli munkahely, amely az iskolában tanuló gyerekek számára áll majd rendelkezésre, most még nem jött létre, és az iskolák erre még nem is kezdhették el felkészíteni őket."

Hogyan telik egy nap?

Natalie egy farmon él, és maga tanítja a 6, 5 és 2 éves gyermekét. Hetente néhány alkalommal elviszi őket a városba, hogy szervezett társadalmi tevékenységekben vegyenek részt, de egyébként nincs náluk olyan, hogy tipikus nap.

"Szabadon mozoghatnak a bekerített udvaron, ahogy jónak látják. Néha elvisszük őket a természetbe sétálni. Segítenek a mosásban és a mosogatásban, elrakják a játékaikat. Szeretnek rajzolni, festeni, bármilyen kreatív dolgot. A legidősebb már rendezvényeket tervez, szeretne meghívni embereket bulizni."

Natalie elmondta, hogy ha a gyerekeknek kérdésük van valamivel kapcsolatban, amit láttak vagy hallottak a tévében, arra együtt próbálják megtalálni a válaszokat, amíg elégedettek nem lesznek.

"Egy kicsit több erőfeszítést igényel, hogy figyelmet szenteljek nekik, hogy elősegítsem az érdeklődésüket, és olyan helyekre vigyem őket, amelyek felkeltik a kíváncsiságukat," - mondta.


Az otthoni tanítás szülői befektetést igényel

A Queensland-i Technológiai Egyetem oktatási előadója Rebecca English kiterjedt kutatásokat végzett arra vonatkozóan, hogy a szülők hogyan választják az otthoni oktatást.

Azt mondta, hogy ez egy félreértett kifejezés.

"Úgy hangzik, mintha nem csinálnának semmit, de ez valójában éppen az ellenkezője annak, amit a szülők esetében megfigyeltem, hogy mit tesznek a gyermekeikkel," - mondta.

Dr. English elmagyarázta, hogy az otthoni tanítás sok szülői befektetést igényel a gyermek és az oktatása esetében.

"Az egész arról szól, hogy a lehető legtöbb lehetőséget teremtsék meg gyermekeik számára, és hagyják őket, hogy maguk döntsék el, hogyan közelítik meg a tanulásukat," - mondta Dr. English.


Azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy Ausztráliában kevés adat áll rendelkezésre az otthoni oktatásról, a 2014-es parlamenti vizsgálat szerint az otthon tanuló diákok teljesítményben felülmúlták a hagyományos iskolában tanuló diákokat éves szinten az írástudás és számolás terén - bár a NAPLAN tesztet végző otthon tanuló diákok száma 10 százalék körül volt.

Az otthon tanuló diákok esetében, akik visszatértek a hagyományos iskolába, Dr. English szerint annak bizonyítékát látták, hogy a NAPLAN teszten elért teljesítményük még mindig magasabb volt, mint a hagyományos iskolában tanuló diákoké.

Dr. English az Egyesült Államokban található Sudbury-völgyi demokratikus iskolákra is hivatkozott, amelyek ingyenesek voltak, ahol a diákok eldönthették, hogy mit kezdjenek az idejükkel és maguk irányíthatták a saját tanulásukat.

Elmondta, hogy ezek a diákok általában egy saját maguk választotta egyetemre kerültek, mert bizonyítani tudták, hogy képesek tanulni.

A szülők nem képzett szakemberek

Eva Dobozy, a Curtin Egyetem professzora azt mondta, hogy bár a szülők vonzódtak ahhoz a gondolathoz, hogy a gyerekek természetesen tanulhatnak és követhetik a szenvedélyüket, vagy hogy a formális oktatás akadályozhatja a természetes kíváncsiságukat, a tanulásközpontú megközelítést elfogadták az oktatási rendszer minden szintjén.

"Napjainkban a formális oktatás játék alapú, és a gyerekek követhetik a kíváncsiságukat, és nagyon kevéssé formális illetve informális a tanulásuk," - mondta.

Elmondta, a főiskolák kutatása azt sugallja, hogy a nem iskolázott diákokat keresik, mert képesek a saját tanulásukat irányítani, ami kisebb lemorzsólódást jelent ezen felsőoktatási intézmények számára.


Dobozy professzor kritikus az otthoni oktatással kapcsolatban, mert a tanárok magasan képzett szakemberek.

"A szülők nagyon gyakran nem rendelkeznek ilyen képzettségű háttérrel, és nem mindig rendelkeznek az interperszonális készségek és attitűdök magas szintjével, valamint a gyermekfejlesztéssel kapcsolatos ismeretekkel, amelyek a tanárképzéssel járnak," - mondta.

"Mindig történik változás és a technológia, valamint a digitális írástudás készségei az új tanterv részévé válnak. Nagyon fontos, hogy a gyermekek nagyon sokszor találkoznak a digitális technológiákkal, hogy hogyan működjenek együtt velük, milyen módon ismerkedjenek meg velük, és az adatvédelmi kérdésekkel stb. Az iskolák sok pénzt költenek annak biztosítására, hogy rendelkezzenek nemcsak a megfelelő technológiával, hanem a megfelelő pedagógiával annak biztosítása érdekében, hogy a gyermekek egymással szinkronizált online kommunikáción keresztül tanulhassanak."

A gyerekek "megtanulhatnak bármit, amit akarnak"

Natalie elmondta, hogy nem ő tanította a gyerekeit járni, beszélni, vagy csecsemőként mászni, hiszen maguk tanultak meg mindent.

"Azzal, hogy kitesszük őket az olvasáson és éneklésen keresztül a műveltségnek (a nyelv, a ritmus, a számolás képessége), egy nagyon természetes fejlődéssé vált számukra," - mondta.

"Rájöttem, hogy mindenféle formális oktatás nélkül tanulnak."


Natalie azt mondta, hogy megadta a gyerekeknek a lehetőséget, hogy megtanulják mindazt, amit szeretnének.

"A tanulás korai szeretetének előmozdítása azt jelenti, hogy rájönnek, hogyan tanulják meg azokat a dolgokat, amelyek fontosak lesznek számukra felnőttként egész életük során," - mondta.

Natalie úgy érzi, hogy az otthoni oktatás - vagy az életből való tanulás - tágabb értelemben tanította a gyermekeit, mint a kötelező tananyag.

"Mert az élet nem szép kis dobozokban történik, hanem mindent magába foglal," - mondta (1)

(1) - http://www.abc.net.au/news/2018-06-28/unschooling-no-teachers


Név

3D nyomtató,50,432 Hz,1,51-es körzet,36,52-es körzet,1,5d,1,5G,1,6 órás munkanap,2,911,24,Aaron Swartz,1,Ábrahám,2,acél,5,adattárolás,11,adósság,21,Afganisztán,27,Afrika,137,agy,347,agykontroll,28,ájulás,1,Akasa-krónika,4,akkumulátor,89,alagút,1,alakváltó,1,alapjövedelem,25,Alaszka,26,Albánia,1,albínó,1,Alekszej Navalnij,3,Alex Jones,22,alga,3,Algéria,3,aligátor,1,alkímia,4,alkohol,7,állati tudatosság,42,állatvilág,598,allergia,14,álmatlanság,3,álom,55,alumínium,7,alvás,60,alvási paralízis,2,Amazonas,8,Amerika,1516,aminosav,1,amishok,1,amputáció,1,anarchia,1,Andrew Basiago,8,Anglia,463,angyal,11,animációs film,7,Anonymous,5,Antarktisz,92,antenna,1,antianyag,4,antibiotikum,9,antigravitáció,30,Antikrisztus,5,antioxidáns,1,Antonio Urzi,2,Anunnaki,25,anyagtudomány,97,anyaméh,3,anyatej,1,Apollo,7,arany,134,aranymetszés,2,árapály,3,arcfelismerés,8,arcolvasás,1,arcvakság,1,Argentína,35,Arisztotelész,1,árja faj,2,arkhónok,1,árnyékember,3,árnyember,3,árvíz,14,Asgardia,1,ASMR,1,ásvány,9,Asszíria,3,aszteroida,62,asztma,1,asztráltest,21,asztrológia,8,ateizmus,1,Atlantisz,39,átok,5,atombomba,95,atomenergia,83,atomok,6,átverés,1,aura,11,Ausztrália,197,Ausztria,30,autizmus,18,autó,36,autokrácia,1,avarok,2,azbeszt,1,Azerbajdzsán,3,Aztékok,29,Ázsia,48,Bábel tornya,2,babona,3,Bahama-szigetek,1,Bahrein,2,Bajkál-tó,1,baktérium,49,baleset,34,Balti-tenger,1,balzsamozás,1,Banglades,1,Bankrendszer,296,bányászat,36,barlang,42,barlangfestmény,7,barlangrajz,6,bázisugrás,1,Belgium,27,Belize,3,belső hang,7,Benedek pápa,27,bennszülött,1,bénulás,2,Bermuda-háromszög,6,beszéd,10,betegség,678,beton,1,Bhután,3,Biblia,96,Bilderberg,13,Bill Gates,19,bilokáció,1,biofegyver,1,biofoton,10,biogáz,2,biokerámia,1,biológia,2,biológiai fegyver,5,biológiai kor,2,biológiai memória,2,biológiai ritmus,5,bioprinter,2,biorobot,10,bioüzemanyag,9,blossom goodchild,6,Bob Dean,4,Bob Lazar,12,boldogság,25,Bolívia,22,bolygómérnökség,9,bor,3,Bosznia-Hercegovina,3,boszorkányság,10,Botswana,3,böjtölés,11,bölcsek köve,1,bőr,19,bőrszín,3,Brazília,84,Brbados,1,BRICS nemzetek,35,bronzkor,1,Buddha,18,buddhizmus,18,Bulgária,9,bunker,4,bűnözés,1,cannabis,83,Carl Sagan,17,Carrie Fisher,1,cenzúra,2,Ceres,1,cetfélék,1,Charlie Chaplin,1,chemtrail,14,Chile,37,chip,1,CIA,151,Ciprus,5,Costa Rica,7,cukor,20,cukorbetegség,20,csakra,7,család,1,családfakutatás,1,csapadék,2,Csecsenföld,2,Csehország,11,csend,1,Csernobil,8,csillagászat,294,csillagkapu,3,csillagkép,6,Csillaggyermek,3,csoda,8,csont,4,csontritkulás,2,Dagesztán,2,Dalai láma,12,Dánia,44,DARPA,18,Darwin,11,David Icke,12,David Wilcock,26,deepfake,6,déjà vu,1,Dél-Afrika,36,Dél-Amerika,1,Dél-Korea,42,demokrácia,7,démon,10,depresszió,30,diagnosztizálás,2,digitális pénz,78,digitális társadalom,12,diktátor,8,diktatúra,18,dimenziók,64,Dimitrij Medvegyev,2,dinoszauruszok,33,DNS,327,dogonok,1,dohányzás,18,dokumentumfilm,1094,dolmen,1,Donald Trump,121,döntés,2,drágakő,9,drón,63,druidák,1,dűne,1,Dzsibuti,2,dzsinn,1,Ebola,3,ébredés,3,Eckhart Tolle,5,Ecuador,24,édesítőszer,1,Edgar Mitchell,12,Edison,6,Edward Snowden,13,Egely György,6,egészség,795,éghajlat,176,ego,1,egyedüllét,3,Egyesült Arab Emírségek,16,Egyiptom,283,Einstein,85,ékírás,6,Eldorádó,1,elektromos áram,103,elektromos autó,143,elektromos hajó,4,elektromos impulzus,3,elektromos kerékpár,6,elektromos közlekedés,20,elektromos motor,14,elektromos repülőgép,6,elektromos roller,1,elektromos út,1,elektromos vonat,9,elektroszmog,44,élelmiszer,210,élet a halál után,159,életcél,7,elhízás,4,elme,2,elme kontroll,75,elmezavar,5,Elon Musk,55,élővilág,58,előző élet,15,elveszett nyelv,5,ember állat hibrid,5,ember idegen hibrid,30,emberáldozat,11,emberi faj,6,emberi jogok,3,emberi nyelv,38,emberi öngyulladás,2,emberi rekord,5,emberiség,216,emberkereskedelem,2,emlékezet,60,empátia,15,Enceladus,1,energia,113,energiafegyver,7,ENSZ,82,enzim,1,epilepszia,4,építészet,425,erdő,5,erdősítés,23,erdőtűz,3,ereklye,2,Erich Von Däniken,3,erkölcs,1,érrendszer,5,érzékelés,28,érzelmek,163,érzéstelenítés,1,Erzsébet királynő,5,ESA,38,esküvői ruha,1,esőerdő,20,Észak-Korea,35,északi fény,2,Északi-sark,16,Észtország,10,étel,195,Etiópia,14,Etruszkok,3,Eurázsia,6,Európa,287,Európai Űrügynökség,7,eurózóna,7,eutanázia,1,evolúció,112,évszakok,2,exobolygó,38,extrém időjárás,85,ezüst,7,fa,84,Facebook,4,fájdalom,33,fakír,1,FBI,53,FED,42,fegyver,39,fehér lyuk,1,fehérje,6,Fehéroroszország,6,fejlődés,331,fekete lyuk,53,feldolgozott étel,22,félelem,116,felemelkedés,1,fém,28,feminizmus,1,fenntartható gazdaság,16,fény,130,fényevés,1,fénygömb,5,fényjelenség,5,fénysebesség,19,fényterápia,10,fénytest,11,féregjárat,8,Ferenc Pápa,43,ferrofluid,1,fertőzés,2,fiatalság elixírje,17,film,359,filozófia,5,Finnország,37,fizika,104,fluorid,4,fóbia,5,fog,3,fogamzásgátló,1,fogyás,1,fokhagyma,2,folyadékmembrán,1,fosszília,4,fosszilis tüzelőanyag,39,fotó,74,foton,12,fotoszintézis,2,Föld,663,föld alatti város,10,földalatti bázis,44,földalatti tó,1,földcsuszamlás,3,földgáz,11,földönkívüliek,786,földrengés,96,Fönícia,1,Franciaország,200,frekvencia,34,frigyláda,1,furcsa hangok világszerte,24,fúzió,2,fúziós reaktor,26,függőség,11,Fülöp-szigetek,16,gabonakör,25,galaktikus föderáció,53,galaxis,76,gáz,22,genetika,238,génmanipuláció,19,génszerkesztés,4,geoglifa,10,George Orwell,2,geotermikus energia,4,gerinc,4,Ghána,3,giroszkóp,1,Gladio,1,gleccser,20,glifozát,5,Globális Fedezeti Számlák,2,globális felmelegedés,147,globális lehűlés,68,GMO,27,gnoszticizmus,1,gomba,28,gondolatátvitel,1,gondolatolvasás,15,gondolkodás,1,gonosz,15,gömbvillám,4,Görögország,67,grafén,11,gravitáció,39,gravitációs hullám,8,Grönland,19,Grúzia,2,Guatemala,17,Günther Wiechmann,1,gyémánt,20,gyermekfejlődés,255,gyermekmunka,2,gyógyítás,347,gyógynövény,86,gyógyszeripar,156,gyulladás,1,gyulladáscsökkentő,5,HAARP,19,háború,469,hacker,5,hadi fejlesztés,96,haj,5,hajó,2,hajóroncs,29,hajszín,4,halak,2,halál,117,halálközeli élmény,48,halhatatlanság,14,hallás,15,Halley -üstökös,1,hallucináció,16,hang,56,hangszer,1,hangterápia,6,harcművészet,11,harmadik szem,10,hatodik érzék,6,Hawaii,31,házasság,1,hazugság,4,hibernálás,8,hibrid faj,7,hidegháború,32,hidrogén,14,hidroponika,1,hieroglifa,12,higany,3,Himalája,9,hipnózis,11,hírek,1713,hírszerzés,3,hit,18,Hold,269,holdbázis,24,holdfogyatkozás,5,holdjáró,16,Hollandia,81,holografikus univerzum,29,hologram,15,Holt-tenger,4,homeopátia,1,Honduras,6,Hongkong,5,hormon,15,horpaszizom,1,Horvátország,12,humor,3,hunok,6,húrelmélet,4,hurrikán,7,húsevés,11,Húsvét-sziget,5,hüllő,21,Hüperborea,1,idegen elrablás,88,idegen lény,406,idegen technológia,304,idegsejt,11,idézet,3,idő,54,időgép,18,időhurok,1,időjárás,86,időjárás módosítás,53,időjárási fegyver,15,időkapszula,6,időkristály,1,időszámítás,2,időutazás,59,igazságszérum,1,III. Richárd,1,iker,2,ikerláng,3,ikrek,1,illat,12,illóolaj,6,illúzió,10,immunrendszer,46,immunterápia,1,implantátum,26,India,189,indián,17,indigó gyerekek,11,Indonézia,39,influenza,4,információ,11,ingyen energia,101,Inkák,17,inkarnáció,2,intelligencia,55,internet,71,intuíció,7,invázió,1,ionhajtómű,4,Irak,87,Iraki Kurdisztán,2,Irán,125,írás,7,irídium,1,Írország,20,iskola,62,ISON üstökös,1,ISS,58,Isten,172,Iszlám,7,ital,2,ITCCS,7,Izland,26,ízlelés,1,izom,1,Izrael,160,James Tyberonn,1,Japán,270,járvány,356,játék,6,jég,63,jéghegy,1,jégkorszak,22,Jemen,10,Jézus,60,jezsuita,1,jód,1,Joe Biden,32,jóga,5,jógi,2,Jordánia,15,jóslat,51,jövőbelátás,42,Jugoszlávia,2,Jupiter,37,kalóz,1,Kambodzsa,10,Kamerun,2,Kanada,129,Kanári-szigetek,3,kannibalizmus,1,káosz,2,kapcsolat,37,kapitalizmus,1,karma,8,karmikus kapcsolat,3,Kasmír,1,Katar,8,katonai technológia,124,kávé,1,Kazahsztán,6,Kazárok,1,Kelták,4,kémkedés,16,kemoterápia,6,kender,77,Kenya,10,kerámia,2,Kereszténység,92,Keshe Alapítvány,5,KGB,8,kiberháború,8,kibernetika,2,kiborg,4,kihalt faj,69,kiméra,3,Kína,631,kincs,16,kiropraktika,1,kísérlet,40,kísértet,12,kiterjesztett valóság,4,klímaváltozás,44,klónozás,21,kobold,1,Kobra,35,Kolumbia,32,kommunikáció,104,kondenzátor,1,Kongó,2,konkréció,1,koponya módosítás,1,korall,8,Koszovó,2,kőkorszak,1,kőkör,1,könyv,618,környezetszennyezés,242,környezetvédelem,201,Közép-Amerika,4,középkor,2,közlekedés,268,közösség,4,kráter,11,kreativitás,10,kreditrendszer,1,Kréta,1,Krím,4,kriogenika,1,kriptid,1,kriptovaluta,45,kristály,37,kristály gyerekek,9,kristálykoponya,6,kromoszóma,9,Kuba,9,kultúra,26,Kung-fu,1,kungfu,1,kutatás,79,Kuvait,8,kvantumfizika,161,kvazár,2,labirintus,2,Laosz,3,lapos Föld,4,látás,52,láthatatlanság,4,látomás,5,Laura Eisenhower,13,láva,3,lávacső,1,láz,1,lebegésterápia,1,LED,8,léggömb,4,léghajó,6,légkör,27,légzés,13,lélek,123,lélekcsoport,2,lélektárs,1,lélekvándorlás,12,lelki fejlődés,422,Lemúria,3,Lengyelország,57,létezés,8,Lettország,1,levegő,69,levitáció,7,lézer,54,Li-Fi,1,Libanon,13,Líbia,22,lítium,1,Litvánia,1,Livánia,1,Lukács Béla,1,Luxemburg,5,Madagaszkár,1,madár,23,magány,13,mágia,8,mágnes,2,mágneses mező,83,mágneses portál,1,mágus,1,Magyarország,174,magyarság eredete,9,Maja leletek,50,maja naptár,5,májbetegség,2,majom,1,Malajzia,12,Mali,1,Málta,5,mamut,10,Mandela effektus,4,manipuláció,13,manó,1,Marokkó,4,Mars,217,Mars Curiosity,21,Marshall-szigetek,2,marsjáró,19,masszázs,1,matematika,19,mátrix,10,Matthew Ward,4,Mauritánia,1,Mauritius,3,meddőség,1,média,75,meditáció,131,médium,4,megalit,37,megfigyelés,40,megnyúlt koponyák,20,megtermékenyítés,7,megújuló energia,161,megvilágosodás,15,méhek,12,memória,64,menedék,2,mentális betegség,42,mennyország,57,méregtelenítés,7,mérés,3,mérgezés,35,Merkúr,14,messiás,2,mesterséges anyaméh,2,mesterséges intelligencia,230,metaanyag,2,meteor,67,meteor Kuba,2,meteor oroszországban,5,Mexikó,144,mezoamerika,8,Mezopotámia,12,Mianmar,2,mike quinsey,10,mikroba,3,mikrohullám,4,Minósz,1,mitológia,4,mítosz,6,mkultra,17,Mongólia,4,Monsanto,27,Mooji,10,morgellon,2,multiverzum,26,múmia,93,munka,30,mutáció,12,műanyag,95,műhold,98,műtét,5,művészet,208,nagylábú,7,Namíbia,1,nanotechnológia,38,Nap,258,napciklus,6,napelem,53,napenergia,164,napfény,106,napfogyatkozás,14,napfolt,11,napkitörés,10,Naprendszer,203,napszél,20,naptár,1,NASA,395,NATO,65,Nazca-kultúra,2,Nazca-vonalak,15,Nefilim,5,nehézfém,6,Neil Keenan,3,nemesfém,13,Németország,348,nemiség,3,Nepál,8,Neptunusz,13,népvándorlás,5,NESARA,3,neuron,5,neutrínó,1,nevetés,3,Niels Bohr,1,Nigéria,10,Nissan,1,nitrogén,1,Norvégia,50,Nostradamus,11,növények,276,növényvédőszer,41,NSA,28,nukleáris energia,58,nullponti energia,1,nyersétel,14,nyomtató,3,Obama,51,obeliszk,1,obszervatórium,5,óceán,86,okkultizmus,5,okostelefon,41,oktatás,65,olaj,62,olajfüggőség,31,Olaszország,197,Olmékok,5,oltás,178,Omán,3,omniverzum,1,online tv,5,OPPT,4,optikai csalódás,1,orákulum,1,organikus,1,orgon energia,3,óriások,28,Orionidák,1,Oroszország,752,oxigén terápia,1,ózonréteg,5,önbecsülés,3,önellátás,2,önismeret,320,önkényuralom,2,önvezető autó,32,önvezető motor,1,őrangyal,1,ördög,8,ördögűzés,8,öregedés,67,Örményország,5,örök élet,9,örök fiatalság,20,öröklés,1,öröklődés,31,ősi civilizációk,448,ősi gyógyítók,5,ősi szöveg,71,ősi technológia,189,ősi viselet,2,őslakos,20,ősrobbanás,22,őssejt,23,összeesküvés-elmélet,2,ötvözet,1,özönvíz,8,Pakisztán,16,Palesztina,26,Panama,5,Pangea,1,pánpszichizmus,3,pánspermia,2,papír,6,Pápua Új-Guinea,6,paradoxon,1,Paraguay,1,paranormális,111,parazita,1,pareidolia,1,párhuzamos univerzum,34,Paul T. Hellyer,4,Pentagon,79,pénz,421,permafroszt,1,Peru,96,perzsák,2,Phobos,3,pihenés,1,piramis,123,platina,4,plazma,10,Plejádok,4,Plútó,3,pokol,10,polgárháború,2,Polinézia,3,politika,2,poltergeist,3,pólusváltás,14,Popper Péter,1,porördög,1,portál,1,Portugália,23,prekogníció,4,prófécia,32,propaganda,10,protézis,1,Proxima Centauri,2,pszichiátria,8,pszichikai erő,14,pszichokinézis,7,pszichológia,70,Puerto Rico,10,pulzár,1,rabszolgaság,9,radioaktív,11,rákbetegség,158,rakéta,1,reaktor,2,régészet,941,reiki,1,reinkarnáció,35,rejtélyek,686,rémálom,1,rendőrállam,75,replikátor,1,reptilián,17,repülés,223,repülő autó,6,repülő humanoid,2,rezgés,18,robot,29,robotok,151,ródium,1,Római Birodalom,82,Románia,18,Roswell,39,rovarok,3,rovarölő,8,rovásírás,4,röntgenlátás,1,Rudolf Steiner,1,Rúmí,1,rúnaírás,2,Rupert Sheldrake,1,Russell Brand,1,ruténium,1,Sabrina Pasterski,1,Salamon király,2,Salvador,3,sámánok,10,sárkányok,2,sarki fény,12,Sátán,16,sav,1,schumnann frekvencia,6,sci-fi,216,sellő,7,shaolin,1,sheldan nidle,13,shelley young,1,Shogun Amona,1,sírkamrák,8,sivatag,48,Skandinávia,1,skizofrénia,3,Skócia,21,smaragd,1,só,21,sors,2,sótalanítás,9,sötét anyag,18,sötét energia,5,Spanyolország,108,spiritualitás,373,sport,39,Srí Lanka,3,Star Trek,13,Star Wars,8,Stephen Bassett,5,Stephen Hawking,16,Steve Quayle,1,Stonehenge,12,stressz,44,sugárzás,58,sumérok,14,suttogás,1,suzanne lie,2,Svájc,59,Svédország,67,szabad akarat,7,szabadkőműves,1,szabadság,8,szag,12,szaglás,4,számítástechnika,175,számmisztika,1,szamuráj,2,szaporodás,6,szarkofág,12,Szaturnusz,33,Szaúd-Arábia,70,szavak,1,szegénység,14,szekta,5,Szelei Magdolna,6,szélenergia,61,szellem,11,szellemek,86,szellemváros,1,szem,59,szembetegség,25,személyiség,1,személyiségteszt,9,személyiségzavar,1,szén,1,szén-dioxid,18,szent geometria,1,Szerbia,12,szerelem,12,szeretet,58,szerotonin,1,szertartás,2,szerv implantátum,9,szerzetes,1,szfinx,10,sziámi iker,1,sziámi ikrek,2,Szibéria,56,Szicília,3,sziget,4,sziklarajz,11,szimbiózis,1,Szingapúr,25,szinkronicitás,5,színlátás,3,színpszichológia,2,színterápia,2,szintetikus üzemanyag,11,Szíria,187,szív,56,szkíták,9,Szlovákia,3,Szlovénia,4,szoftver,2,Szomália,2,szorongás,17,Szovjetunió,88,szökőár,12,Szudán,7,szuperkontinens,10,szupernóva,6,szülés,10,születés,41,Tádzsikisztán,1,Tajvan,17,találmány,42,táltos,1,tanítások,38,tanulás,58,Tanzánia,3,táplálkozás,97,tarot,1,társadalom,146,távolbalátás,31,technológia,1331,tej,5,tektonikus lemez,4,telekinézis,4,telepátia,49,teleportálás,15,teleszkóp,37,telomer,9,temetkezés,2,tengeralattjáró,24,tengervíz,244,teremtés,42,terhesség,4,téridő,19,térkép,6,térmeghajtás,2,természet,462,természetfeletti,59,természetvédelem,61,terraformálás,1,terrorcsoport,12,tervezett elavulás,2,Tesla,97,testbeszéd,1,testelhagyás,6,testen kívüli élmény,19,testhőmérséklet,4,testmódosítás,4,testmozgás,12,testsúly,1,tetoválás,6,Thaiföld,20,Tibet,22,Timbuktu,1,Titán,1,titkos tanítások,2,titkos társaságok,265,titkos űrprogram,134,tó,1,tobozmirigy,9,Toltékok,2,Tonga,1,torinói lepel,2,tornádó,9,torpedó,1,tömegmédia,65,Törökország,121,történelem,1180,törzs,1,transzhumanizmus,9,transzplantáció,1,Trianon,4,tudat,114,tudatalatti,79,tudatmódosítás,20,tudatos álom,28,tudatosság,786,tudomány,1203,túlnépesedés,9,túlvilág,144,Tunézia,1,tüdőbetegség,20,tündérek,1,Türkmenisztán,2,tűz,5,tűzönjárás,1,ufo,889,UFO felfedés,103,UFO vadászok,7,ufo-afrika,4,ufo-amerika,401,ufo-ausztrália,7,ufo-ázsia,29,ufo-budapest,1,ufo-cikkek,2,ufo-egyéb,20,ufo-európa,113,ufo-fotók,9,ufo-magyar,6,ufo-oroszország,20,Uganda,1,új,10908,új pénzügyi rendszer,174,Új-Zéland,37,újrahasznosítás,65,Ukrajna,87,ultrahang,9,Univerzum,254,Uránusz,11,Uri Geller,1,Uriel,1,Uruguay,5,uso,10,utazás,7,űrállomás,45,űrbányászat,3,Üreges Föld,28,űrfegyver,5,űrháború,12,űrhaderő,2,űrkutatás,665,űrlift,2,űrsikló,2,űrszemét,11,űrtechnológia,234,űrutazás,163,űrverseny,10,üstökös,21,üveg,14,üzenetek,63,vakcina,180,vakság,4,választás,2,Valiant Thor,1,vallás,259,valóság,46,vámpír,5,Vatikán,95,vécé,1,vécépapír,2,vegetáriánus,12,végítélet,3,Végjáték,26,végtelen,1,vegyi anyag,68,vegyi fegyver,13,véletlen,1,Venezuela,43,Vénusz,30,vér,41,vércsoport,5,vertikális gazdálkodás,2,veszélyeztetett faj,7,vezeték nélküli áram,2,videó,9705,videojáték,17,Vietnam,18,viking,16,Világgazdasági Fórum,11,világítás,1,világkormány,2,világvége,15,villám,28,virtuális valóság,14,vírus,241,vitamin,20,víz,369,vízenergia,13,vízesés,1,víznyelő,13,Vlagyimir Putyin,26,vonat,9,vulkán,12,vulkánkitörés,88,Wi-Fi,16,WikiLeaks,33,x-akták,21,zaj,5,Zambia,1,zene,60,zeneipar,4,Zimbabwe,4,Zsidóság,24,
ltr
item
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Élet az iskolán kívül - A gyerekek természetes módon képesek tanulni, de ez nehéz feladat lehet a szülők számára
Élet az iskolán kívül - A gyerekek természetes módon képesek tanulni, de ez nehéz feladat lehet a szülők számára
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcSwVWgQl5dmRCxxioSzoT7JfQjo9WQiK_14RGIjHtiAZvgRJ-JDoDZ_Rx3rvkXEef_kjqJ6e8vNg4NOSXPXdF-cPLFnUqs6JtHYV8xQAhXty9DSOYJ4yxkZEi2FeF7hrkNnYJaMDMccI/s1600/otthoni+tanul%25C3%25A1s+iskola+hagyom%25C3%25A1nyos+oktat%25C3%25A1s+%25C3%25B6szt%25C3%25B6n+gyermek+k%25C3%25ADv%25C3%25A1ncsis%25C3%25A1g+term%25C3%25A9szetes+%25C3%25A9rdekl%25C5%2591d%25C3%25A9s-2018-%25C3%25BAj+vil%25C3%25A1gtudat.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcSwVWgQl5dmRCxxioSzoT7JfQjo9WQiK_14RGIjHtiAZvgRJ-JDoDZ_Rx3rvkXEef_kjqJ6e8vNg4NOSXPXdF-cPLFnUqs6JtHYV8xQAhXty9DSOYJ4yxkZEi2FeF7hrkNnYJaMDMccI/s72-c/otthoni+tanul%25C3%25A1s+iskola+hagyom%25C3%25A1nyos+oktat%25C3%25A1s+%25C3%25B6szt%25C3%25B6n+gyermek+k%25C3%25ADv%25C3%25A1ncsis%25C3%25A1g+term%25C3%25A9szetes+%25C3%25A9rdekl%25C5%2591d%25C3%25A9s-2018-%25C3%25BAj+vil%25C3%25A1gtudat.jpg
Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2018/07/elet-az-iskolan-kivul-gyerekek.html
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2018/07/elet-az-iskolan-kivul-gyerekek.html
true
6773355663696938213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés By Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK Mindet megnézem TOVÁBBI CIKKEK CÍMKE ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs ilyen bejegyzés Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Ke Sze Csüt Pén Szo Január Február Marcius Aprilis Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec éppen most 1 perce $$1$$ perce 1 órával ezelőtt $$1$$ órával ezelőtt Tegnap $$1$$ nappal ezelőtt $$1$$ héttel ezelőtt több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy